Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Νέες στρατιωτικές δυνατότητες πρέπει να αναπτύξει το ΝΑΤΟ

Αποκαλυπτικός για τις διαθέσεις του ΝΑΤΟ και τις αποφάσεις που πρόκειται να δρομολογηθούν στη Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα ήταν χτες ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά τη χτεσινή προπαρασκευαστική σύσκεψη στου Μαξίμου, στην οποία συμμετείχε, σημείωσε πως η ΝΑΤΟική Σύνοδος θα ασχοληθεί με τρία θέματα, για τα οποία δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι σύμφωνη.

Ως πρώτο θέμα ονομάτισε «την ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ και την προσαρμογή του στο νέο περιβάλλον ασφάλειας της Ευρώπης». Οπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, το ΝΑΤΟ εκτιμά πως... δεν επαρκούν(!) οι στρατιωτικές του δυνατότητες και πρέπει να αναπτύξει και νέες. Ο υπουργός ανέφερε, μάλιστα, ότι «αυτό είναι πολύ σημαντικό». Για όσους όμως έχουν απορία γιατί είναι πολύ σημαντικό να αναπτύξει το ΝΑΤΟ και νέες στρατιωτικές δυνατότητες, ο Γ. Παπαντωνίου είχε έτοιμη και την απάντηση: «Διότι πλέον ο Ευρωπαίος πολίτης δεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο του σοβιετικού τανκ (sic). Αυτό έφυγε (sic). Αντιμετωπίζει τον κίνδυνο επαναλήψεως μιας επίθεσης τρομοκρατικής, όπως εκείνης της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Και αντιμετωπίζει, επίσης, τον κίνδυνο εθνικιστικών εντάσεων, όπως αυτές που ζήσαμε στα Βαλκάνια. Αλλά το ΝΑΤΟ, για να παραμείνει μέσα στο σύστημα ασφάλειας της Ευρώπης και να μπορέσει να απαντήσει στις ανησυχίες του Ευρωπαίου πολίτη, οφείλει πλέον να προσαρμόσει και τα οπλικά συστήματά του και τη φιλοσοφία του και την οργάνωσή του στις νέες αυτές συνθήκες». Δηλαδή, Ελληνες πολίτες, μην ξεχνάτε ότι είμαστε σε πόλεμο, όπως άλλωστε όλη η πολιτισμένη ανθρωπότητα, σε αντιτρομοκρατικό πόλεμο και παίρνουμε τα μέτρα μας. Ευκαιρίας φυσικά δοθείσης θα ανανεώσουμε και τα οπλικά μας συστήματα - προσαρμογή στις νέες συνθήκες το λένε.

Ως δεύτερο θέμα ο υπουργός ανέφερε «τη ΝΑΤΟική Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης», ένα - όπως είπε - «εργαλείο του ΝΑΤΟ ακριβώς για να προσαρμοστεί στη νέα εποχή». Απαντώντας, μάλιστα, σε ερώτηση για τη σχέση του ευρωστρατού με τη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ τόνισε πως «είναι συμπληρωματική. Διότι ο ευρωστρατός αφορά μόνο ανθρωπιστικές και ειρηνευτικές αποστολές».

Η απάντηση αυτή, πάντως, φουντώνει, αντί να διασκεδάζει, τις ανησυχίες μας. Γιατί αν οι αποστολές αυτής της δύναμης δεν εντάσσονται ούτε καν στις «ειρηνευτικές και ανθρωπιστικές» αποστολές δυνάμεων του ΝΑΤΟ - τις οποίες έχουν γευτεί πάρα πολύ καλά οι λαοί της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν κλπ. - φανταζόμαστε όλοι πολύ καλά πόσο θα ...ευεργετηθούν οι λαοί που θα δεχτούν τη ...θαλπωρή τους.

Ως τρίτο θέμα, τέλος, ανέφερε «τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τις νέες χώρες από την Ανατολική Ευρώπη, που ουσιαστικά καταργεί τις διαχωριστικές γραμμές του ψυχρού πολέμου».

Ναι, καλά καταλάβατε: Τόσα χρόνια - από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και εντεύθεν - είχαμε τις «διαχωριστικές γραμμές του ψυχρού πολέμου» γιατί όλα τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης ...δεν ήταν στη στρούγκα του ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος και στο θέμα του ευρωστρατού σημείωσε πως η ελληνική πλευρά αναμένει την ομιλία του Τούρκου Προέδρου, Αχμέτ Σεζέρ, σήμερα, Πέμπτη, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ενώ υπενθύμισε πως «το πολιτικό σκέλος του ευρωστρατού πρέπει εντός του έτους να έχει κλείσει» και πως «μια ειδική υπουργική διάσκεψη υπουργών Αμυνας στην Αθήνα το Μάιο του 2003 μπορεί να θεωρηθεί ως η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του ευρωστρατού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ