Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κατάθεση αγώνων

Απολογία - κατάθεση αγώνων, αποτελεί το βιβλίο διηγημάτων της Καίτης Καλύβα - Νικολετοπούλου με τίτλο: (ΑΠΟΛΟΓΙΑ - Αθήνα 2002 - τηλ. 210.9815.271). Τα διηγήματά της αποτελούν πεντάσταγμα μιας γενιάς που πάλεψε και μάτωσε κατά το διάστημα της μεγάλης ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

Κατά το διάστημα της ηρωικής αυτής διαδρομής, όπως αναφέρει η συγγραφέας, που είναι ανιψιά του Κώστα Καρυωτάκη, εμείς συνεχίζουμε «ως τη στιγμή που τα παιδιά με τα μακριά μαλλιά και τα "μπλου τζιν" παίρνουν τη θέση τους στους σημερινούς αγώνες».

Η συγγραφέας ήταν από τα πρωτοπόρα νέα κορίτσια, που οργανώθηκαν στη «ΛΕΥΤΕΡΗ ΝΕΑ», στην αρχή, και αμέσως μετά, στην ΕΠΟΝ. Τα διηγήματά της είναι αποθησαυρισμός μνήμης και τιμής. Μνήμες ηρωισμών, αυτοθυσίας, προσφοράς, αντίστασης και διεκδίκησης.

Συγκινητικές σελίδες αναφέρονται στην παλλαϊκή κινητοποίηση και νίκη του λαού μας για τη ματαίωση της πολιτικής επιστράτευσης. Και ήταν η Ελλάδα της Εθνικής Αντίστασης, που εκεί στο δοσιλογικό υπουργείο Εργασίας που ήταν τόσο κοντά στο Πολυτεχνείο των νεότερων αγώνων, ξέσκισε και έκαψε τον κατάλογο των προγραμμένων για τα γερμανικά στρατόπεδα εργασίας. Και ακύρωσε την πολιτική επιστράτευση κατά μοναδική εξαίρεση στην κατεχόμενη Ευρώπη.

Η Καίτη Καλύβα, δεν παρέμεινε μόνο με τα γραφτά της που στεγάστηκαν και στα έντυπα της ΕΠΟΝ, ούτε μόνο στα στεγανά συρτάρια της μνήμης και δεν παρέμεινε περιχαρακωμένη στα ευαίσθητα και παλλόμενα από συγκίνηση γραφτά της. Αγωνίζεται από χρόνια τώρα, μέσα από τις γραμμές τις Επιτροπής Διανοουμένων - Καλλιτεχνών της ΕΕΔΥΕ, και υπήρξε η υπεύθυνη για την υλοποίηση της χάραξης και της κυκλοφορίας του «φλουριού της ειρήνης».

Η γενιά αυτή, με λόγο και έργο συνεχίζει.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ