ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Ταξικό αγωνιστικό προσκλητήριο

Υπόθεση των εργαζομένων η επιτυχία της απεργίας στις 5 του Δεκέμβρη, το πλαίσιο και η συνέχιση του αγώνα, τονίζει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο

Τη μάχη της πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 5 του Δεκέμβρη, δίνουν εντατικά οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, προκειμένου η συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις να είναι αντίστοιχη με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο. Το Πανεργατικό Μέτωπο διοργανώνει τη μέρα της απεργίας προσυγκέντρωση στην Ομόνοια στις 10.30 το πρωί. Η κεντρική συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στον πεζόδρομο της Κοραή στις 11 το πρωί. Απεργιακές συγκεντρώσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Η συγκεκριμένη κινητοποίηση κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, όχι μόνο για τον πανελλαδικό χαρακτήρα της, αλλά και επειδή οι εργαζόμενοι στο δημόσιο μπορούν με τη συμμετοχή τους και τα αιτήματα που θα προτάξουν να καθορίσουν ουσιαστικά το περιεχόμενο της πάλης και τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, προκειμένου να δοθούν λύσεις σε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Το ΠΑΜΕ πρωτοστατεί στην προσπάθεια για τη μαζική ανταπόκριση των εργαζομένων σε αυτή την κινητοποίηση και την ενεργητική παρέμβασή τους. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε για την απεργία τονίζει χαρακτηριστικά: «Αυτός ο αγώνας για να πάρει ταξικά διεκδικητικά χαρακτηριστικά, για να έχει προοπτική και δυναμική πρέπει να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, μέσα από τα σωματεία τους, μέσα από συντονιστικές επιτροπές και επιτροπές αγώνα, θα πρέπει να καθορίσουν και το πραγματικό διεκδικητικό περιεχόμενο της απεργίας και την καλύτερη οργάνωση και την προοπτική αυτού του αγώνα. Και πάνω απ' όλα θα πρέπει να αποκρούσουν αποφασιστικά την εξαγορά συνειδήσεων και την υπονόμευση της απεργίας που ήδη ξεκίνησαν κυβερνητικοί κύκλοι, και όχι μόνο, με το "δούρειο ίππο" του "διαίρει και βασίλευε" της αντεργατικής επιδοματικής πολιτικής».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, σχετικά με την κυβερνητική πολιτική και τις επιδιώξεις της, τονίζεται: «Οι αντεργατικές αναδιαρθρώσεις προωθούνται από την κυβέρνηση με γρήγορους ρυθμούς σε όλους τους τομείς. Στη δημόσια διοίκηση εξειδικεύονται με το κυβερνητικό σχέδιο "ΠΟΛΙΤΕΙΑ" αλλά και με άλλες κυβερνητικές παρεμβάσεις, με στόχο η κρατική μηχανή να γίνει πιο αποτελεσματική στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της "νέας τάξης πραγμάτων"».

Η δράση και ο προσανατολισμός των ταξικών δυνάμεων στις συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημοσίου είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμος και απαραίτητος, καθώς σε αυτή την κρίσιμη περίοδο οι παρατάξεις ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» επιμένουν σε ένα πλαίσιο ανακόλουθο με τις ανάγκες των εργαζομένων, ακόμη και αποπροσανατολιστικό.

Χαρακτηριστική ήταν και η πρόσφατη τοποθέτηση του προέδρου της ΑΔΕΔΥ, Σ. Παπασπύρου, ότι δεν υπάρχει θέμα εφαρμογής του προγράμματος «ΠΟΛΙΤΕΙΑ», άρα και ανάγκη η ΑΔΕΔΥ να προβάλει την εναντίωσή της σε αυτό τη συγκεκριμένη περίοδο. Την ίδια ώρα, όμως, η κυβέρνηση βασίζεται στις κατευθύνσεις αυτού του προγράμματος για τις αναδιαρθρώσεις στη δημόσια διοίκηση, ακόμη και στην πρότασή της για το νέο μισθολόγιο, με τη σύνδεση «μισθού - παραγωγικότητας»!

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Απεργούν αύριο σ' όλη τη χώρα

Με καθημερινές εξορμήσεις και περιοδείες αλωνίζουν οι συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Φαρμάκου τους χώρους εργασίας του κλάδου, καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που θα γίνει αύριο Τετάρτη 27 Νοέμβρη για το Ασφαλιστικό. Στο πλαίσιο της απεργίας θα γίνει συγκέντρωση στις 10 το πρωί στο θέατρο «Γκλόρια» και μετά πορεία στο υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σε συγκεντρώσεις, συσκέψεις και συζητήσεις καλούν τους εργαζόμενους του κλάδου να απεργήσουν και να απαιτήσουν δημόσια καθολική υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση κόντρα στους αντιασφαλιστικούς νόμους της κυβέρνησης, αλλά και ειδικότερα να μην επιτρέψουν τη μετατροπή του επικουρικού ταμείου τους σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και να μην ενταχτεί στο ΤΕΑΜ όπως προωθεί η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, τα ειδικότερα αιτήματα που θέτει η Ομοσπονδία είναι:

Να ισχύσουν οι ρυθμίσεις πριν από το 1992, όπου για 40 χρόνια μέχρι τότε υπήρχε εισφορά 2% των εργοδοτών, την οποία το 1983 την κατάργησαν, την ονόμασαν κοινωνικό πόρο και τη μετακύλησαν στις τιμές των προϊόντων. Το 1998 την κατάργησαν, αφού είχαν παγώσει το ύψος της από το 1992, με αποτέλεσμα το ταμείο να χάνει κάθε χρόνο 6 δισ. δραχμές, όταν οι εισφορές των εργαζομένων συνεχώς αυξάνουν. Γι' αυτό η Ομοσπονδία απαιτεί επαναφορά της εργοδοτικής εισφοράς και απόδοσης από την κυβέρνηση των χρωστούμενων. Ακόμα διεκδικεί να ενταχτούν οι εργατοτεχνίτες και άλλες ειδικότητες στο ταμείο και να σταματήσει ο οικονομικός στραγγαλισμός και η αφαίμαξη του ταμείου προς τρίτους, κάτι που μεταφράζεται σε πολλά δισεκατομμύρια. Τέλος, αυτοδιοίκηση και αυτοδιαχείριση του ταμείου από αυτούς που συνεισφέρουν.

Είναι ενδεικτικό πάντως ότι σε κάθε χώρο που βρίσκονται οι συνδικαλιστές αντιμετωπίζουν την έντονη ανησυχία των εργαζομένων για το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης γενικότερα αλλά και ειδικότερα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι από παντού φτάνει μήνυμα για μαζική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία.

Τη συμμετοχή του στην απεργία έχει δηλώσει και ο Σύλλογος Βοηθών Φαρμακείων και Φαρμακοϋπαλλήλων με ξεχωριστή απόφαση και καλεί όλα τα μέλη του να δηλώσουν αγωνιστικό «παρών».

ΕΤΕ ΔΕΗ
Κινητοποίηση για να πνίξουν τη δυσαρέσκεια

Κάτω από την ισχυρή πίεση των εργαζομένων της ΔΕΗ και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και με σκοπό να αποφύγει μεγαλύτερες αντιδράσεις, η πλειοψηφία της διοίκησης της Ενωσης Τεχνικών ΔΕΗ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ) αποφάσισε να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις με ένα πλαίσιο αιτημάτων ενταγμένο στα δικά της μέτρα και σταθμά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η ίδια η πρόταση για κινητοποιήσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο δεν έγινε από την πλειοψηφία αλλά από τις ταξικές δυνάμεις της «Αγωνιστικής Συνεργασίας». Η πρόταση μάλιστα μίλαγε για 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 5 του Δεκέμβρη και με συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο αλλά τελικά δεν έγινε αποδεκτή.

Αντί γι' αυτό, η πλειοψηφία αποφάσισε να εξουσιοδοτηθεί το προεδρείο για να αποφασίσει κάποια στιγμή κινητοποιήσεις με ένα πλαίσιο αιτημάτων κατώτερο των προβλημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ζήτημα του δεύτερου πακέτου μετοχοποίησης της ΔΕΗ επιμένουν να στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική, αφού δεν την αρνούνται αλλά αντίθετα τη θέλουν με... όρους. Και σε όλα τα υπόλοιπα αιτήματα όμως, όπως λειτουργία της επιχείρησης, έλλειψη τεχνικού προσωπικού, ατυχήματα, εντατικοποίηση, αποδιοργάνωση, η πολιτική της πλειοψηφίας κινείται στη στήριξη των επιλογών της διοίκησης αφήνοντας έξω από κάθε αγώνα τους εργαζόμενους.

Από την πλευρά της, η «Αγωνιστική Συνεργασία» κατήγγειλε αυτή την τακτική καταθέτοντας ως πλαίσιο αιτημάτων την πλήρη εναντίωση στη μετοχοποίηση, άμεση πρόσληψη προσωπικού, κατάργηση του οργανογράμματος της διοίκησης και αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της επιχείρησης.

Σε δήλωσή του στο «Ρ» ο Δ. Μπαρδαβίλιας, αντιπρόεδρος της ΕΤΕ και μέλος της «Αγωνιστικής Συνεργασίας», τόνισε: «Η αδράνεια της πλειοψηφίας όλο το προηγούμενο διάστημα έχει φέρει σήμερα μετοχοποιημένη τη ΔΕΗ κατά 16% και μείωση προσωπικού έως 50%. Για να καλύψουν λοιπόν αυτή τη δυσαρέσκεια και την εκφρασμένη οργή των εργαζομένων και για να υπεκφύγει στην πρότασή μας απλώς αποφάσισαν κάποιοι στιγμή να κάνουν κινητοποίηση. Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους να οργανωθούν και να συσπειρωθούν και να προσπεράσουν την πλειοψηφία του σωματείου και να διεκδικήσουν αυτά που πραγματικά πρέπει».

ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Συνέλευση για πρόγραμμα δράσης

Σε γενική συνέλευση προχωρά ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Εταιριών και Γραφείων, αύριο Τετάρτη, 27 Νοέμβρη. Η συνέλευση θα γίνει στις 6 το απόγευμα στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνέλευση είναι οι πολιτικές εξελίξεις, η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του κλάδου και το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα.

Για την ενημέρωση των εργαζομένων, το σωματείο ήδη πραγματοποιεί σειρά εξορμήσεων, οι οποίες και ολοκληρώνονται σήμερα. Πιο συγκεκριμένα εξορμήσεις πραγματοποιήθηκαν στις εργαζόμενες στον καθαρισμό, στο Νοσοκομείο «Αγία Σοφία» και στο Παίδων «Αγλ. Κυριακού» καθώς και στις επιχειρήσεις «ΑΛΤΕΚ», «ΒΙΑΝΕ» και «ACTION PLAN».

Με σχετική ανακοίνωση - κάλεσμα, το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στη γενική συνέλευση, για να συζητήσουν και να αποφασίσουν από κοινού το διεκδικητικό πλαίσιο για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, να οργανώσουν τη δράση του σωματείου και το συντονισμό με άλλα σωματεία και μαζικούς φορείς. «Η συμμετοχή όλων - καταλήγει μεταξύ άλλων - κρίνεται απαραίτητη, για να οικοδομήσουμε την αγωνιστική μας ενότητα, να αντισταθούμε αποτελεσματικά στην αντιλαϊκή πολιτική και στην εργοδοτική αυθαιρεσία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ