ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ
Ξεχάστε τις συλλογικές συμβάσεις!

Υποταγή των πάντων στην ανταγωνιστικότητα, ζήτησαν οι βιομήχανοι και επαύξησαν οι εκπρόσωποι κυβέρνησης και ΓΣΕΕ

Ο εργάτης πρέπει να είναι μόνος του απέναντι στο κεφάλαιο! Η δε κάλυψη των αναγκών του πρέπει να υπακούει στις ανάγκες μεγέθυνσης του κεφαλαίου.

Αυτό, επί της ουσίας, διακήρυξαν χτες διάφοροι πρωταγωνιστές του κοινωνικού εταιρισμού, σε συνέδριο που οργάνωσε ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Η επέκταση και η νομιμοποίηση των ατομικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων και κατ' επέκταση το χτύπημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων ήδη «παίρνει σάρκα και οστά» στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς όπως ανακοινώθηκε και χτες στο συνέδριο του ΟΜΕΔ, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης δημιουργούνται νέοι μηχανισμοί επίλυσης ατομικών διαφορών! Μέσω λοιπόν του χτεσινού συνεδρίου του ΟΜΕΔ δόθηκε μια ακόμα γεύση των αντιδραστικών αλλαγών, με τις οποίες θα έρθει αντιμέτωπη η εργατική τάξη της χώρας, καθώς η ελληνική κυβέρνηση, πιστή στις επιταγές της Ενωμένης Ευρώπης του κεφαλαίου, προετοιμάζει το έδαφος για τη νέα αντεργατική επίθεση.

Στη δημιουργία των νέων μηχανισμών ατομικής διαπραγμάτευσης, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΟΜΕΔ Γ. Κουκουλές. Περιέγραψε τη λειτουργία αντίστοιχων οργανισμών του ΟΜΕΔ άλλων χωρών, για να καταλήξει, μεταξύ άλλων, ότι αυτή η σύγκριση μπορεί να βοηθήσει στην εισαγωγή νέων ορισμένων μεταρρυθμίσεων.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Ρέππας αναφέρθηκε αρκετά στη θετική όπως ισχυρίζεται συμβολή του ΟΜΕΔ, επικαλούμενος την ανεξαρτησία και αυτονομία του θεσμού. Πώς όμως λειτουργεί ανεξάρτητα ο ΟΜΕΔ, όταν σήμερα πληθαίνουν συνεχώς οι αποφάσεις που όχι μόνο δεν κινούνται στα πλαίσια των αναγκών των εργαζομένων, αλλά προτείνουν χαμηλότερες αυξήσεις ακόμα και από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας; Πολύ περισσότερο που πρόσφατα εκδόθηκαν αποφάσεις που καταργούν θεσμικές κατακτήσεις προηγούμενων ΣΣΕ κλάδων των εργαζομένων! Πόσο λοιπόν ανεξάρτητος είναι ο ΟΜΕΔ, όταν οι παραπάνω αποφάσεις είναι της ίδιας λογικής με αυτή των απαιτήσεων των εργοδοτών;

Κατά τη γνωστή υπερασπιστική γραμμή του «κοινωνικού διαλόγου» της απάτης, που αποτέλεσε το μέσο για την αφαίρεση δικαιωμάτων των εργαζομένων, ο Δ. Ρέππας υποστήριξε ότι αποτελεί το πρώτο και το μόνο μέσο για την επίλυση των αιτημάτων της εργατικής τάξης. Είναι χαρακτηριστική η φράση του υπουργού Εργασίας ότι με τη συμβολή του ΟΜΕΔ «η απεργία μεταβάλλεται ως το πραγματικά έσχατο μέσο διεκδίκησης των εργατικών αιτημάτων»!

Απόδειξη των νέων αντιδραστικών αλλαγών, που ήδη μπαίνουν σε εφαρμογή, αποτελεί η αποκαλυπτική παρέμβαση του προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, Ο. Κυριακόπουλου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι απαιτούνται ακόμα περισσότερα μέτρα υπέρ των βιομηχάνων στο πλαίσιο της «ανταγωνιστικότητας», της αύξησης των κερδών, αφού όπως είπε χαρακτηριστικά σήμερα η χώρα ως μέλος της «ΕΕ έχει στόχο την εφαρμογή των αποφάσεων της Λισαβόνας». Υποστήριξε ότι για τη διαμόρφωση πολιτικών που θα δημιουργήσουν «περισσότερες» και «καλύτερες» θέσεις εργασίας πρέπει να επιτευχθεί «αποδέσμευση από τα μέχρι σήμερα κεκτημένα που ισχύουν με δογματική έννοια». Υποστήριξε την ανάγκη προσαρμογής των εργασιακών σχέσεων στα νέα δεδομένα και συνέχισε λέγοντας ότι «η "ευελιξία" δεν είναι απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, αλλά η άρση των εμποδίων για μεγαλύτερη απασχόληση»!

Σ' ό,τι αφορά τον ΟΜΕΔ, είπε ότι πρέπει να συμβάλει στη συνέχιση του «κοινωνικού διαλόγου», ο οποίος αποτελεί όπως είπε «το σημαντικότερο εργαλείο για τη διαχείριση των αλλαγών». Απαντώντας στα περί δήθεν ανεξάρτητης λειτουργίας του ΟΜΕΔ, ο Ο. Κυριακόπουλος κατέστησε σαφές ότι ο ΣΕΒ θέλει έναν ΟΜΕΔ όχι για να διατυπώνει «δίκαιες κρίσεις, αλλά να επιτυγχάνει συμβιβασμούς. Τότε συμβάλλει ουσιαστικά»!

Τη γραμμή του συμβιβασμού και της συναίνεσης, του ξεπουλήματος των εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος. Παρά τις αρχικές κορόνες για την ανάγκη υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων και δίκαιων αποφάσεων του ΟΜΕΔ, κατέληξε να συμφωνεί με τον πρόεδρο του ΣΕΒ ότι στόχος είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της Λισαβόνας, αλλά το ζήτημα είναι με ποιον τρόπο θα υλοποιηθούν!

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Φέτσης κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του είπε ότι κατ' αρχήν στις ταξικές κοινωνίες υπάρχουν συγκρουόμενα συμφέροντα. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτυπώνουν τους εκάστοτε συσχετισμούς στην κοινωνία. «Στη χώρα - συνέχισε - την τελευταία 10ετία έγιναν μεταρρυθμίσεις που οδήγησαν στην παραπέρα συγκέντρωση του κεφαλαίου, σε βάρος των διαφόρων κοινωνικών στρωμάτων». Τόνισε ότι ο κοινωνικός μισθός πρέπει να αντανακλά την παραγωγική αξία και τις ανάγκες του εργαζομένου, γεγονός που σήμερα δεν ισχύει. Στο πλαίσιο αυτό ο ΟΜΕΔ δε λειτουργεί, όπως σημείωσε, αυτόνομα. Εχει οδηγό την εκάστοτε εισοδηματική πολιτική και προηγούμενες ΣΣΕ και με βάση αυτά εκδίδει αποφάσεις. Δεν υπάρχει απόφαση από την οποία να προκύπτει μεγάλη απόκλιση από την εισοδηματική πολιτική ή προηγούμενες ΣΣΕ και αυτό είναι πραγματικότητα.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Χρ. Φώλιας υποστήριξε με τη σειρά ότι ο ΟΜΕΔ ήταν, είναι και πρέπει να είναι προέκταση του «κοινωνικού διαλόγου», καθώς και ότι όλη η λογική του πρέπει να είναι μέρος ενός συνεχούς κοινωνικού διαλόγου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Βιομηχανία» συνδικαλιστικών διώξεων

Συνέχεια στο σίριαλ των διώξεων κατά συνδικαλιστών δίνεται τη Δευτέρα 2 του Δεκέμβρη, στη Θεσσαλονίκη. Στο σκαμνί θα καθίσουν αυτή τη φορά 18 στελέχη της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΟΕΕΠ), που προσάγονται σε δίκη στο 3ο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

Οι κατηγορίες που αυτή τη φορά βαραίνουν τους 18 συνδικαλιστές είναι οι γνωστές πια για «παράνομη βία» σε βάρος του εργοδότη Λυμπερόπουλου, «απειλές και εξύβριση» του εργοδότη και των οικείων του. Επίσης, «κατασκευή αυθαίρετου κτίσματος», για την οποία κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κώστας Αρτεμίου.

Να σημειωθεί ότι το περίφημο «αυθαίρετο κτίσμα» ήταν μία πρόχειρη παράγκα που έστησαν οι απεργοί του Λυμπερόπουλου έξω από την είσοδο της επιχείρησης για να προφυλάσσονται από το κρύο και τη βροχή, αφού ο απεργιακός εκείνος αγώνας διεξαγόταν στα μέσα του χειμώνα.

Για εξύβριση, λοιπόν, και απειλές κατά του Λυμπερόπουλου κατηγορούνται οι συνδικαλιστές της ΟΕΕΠ. Για τις χειροβομβίδες που ρίχτηκαν ενάντια στους απεργούς δίπλα στο «αυθαίρετο κτίσμα», για τους πυροβολισμούς ενάντια σε απεργούς, για τον εκρηκτικό μηχανισμό που εξερράγη στο σπίτι του Κ. Αρτεμίου, ποιος και πότε θα δικαστεί;

Για συμπαράσταση προς τους συνδικαλιστές που δικάζονται, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης καλεί τα μέλη των σωματείων της δύναμής του σε συγκέντρωση μπροστά στο Δικαστικό Μέγαρο τη Δευτέρα 2 του Δεκέμβρη, στις 9 το πρωί.

Την ίδια μέρα το Συνδικάτο Πωλητών-Οδηγών και Βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών Β. Ελλάδας πραγματοποιεί 4ωρη στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων και την προκλητική και σκανδαλώδη ανισότητα μεταχείρισης στην εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν εργοδότες και εργαζόμενους, καθώς και με μια σειρά αιτημάτων, που τα κυριότερα είναι: Η καθιέρωση 35ωρου, 7ωρου, 5ήμερου και η διαχείριση του επικουρικού ταμείου του κλάδου (ΤΕΑΠΟΖΟ) από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Εκλογές συνταξιούχων

Σε αρχαιρεσίες προχωρεί από σήμερα Σάββατο ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων ΙΚΑ ΑΘήνας, οι οποίες θα συνεχιστούν τη Δευτέρα 2 και την Τρίτη 3 του Δεκέμβρη. Οι αρχαιρεσίες θα διεξάγονται στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (1ος όροφος) και οι συνταξιούχοι θα μπορούν να ψηφίζουν από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Συνέλευση συνταξιούχων Καλλιθέας

Τη γενική τακτική εκλογοαπολογιστική συνέλευση πραγματοποιεί σήμερα Σάββατο στις 10 το πρωί, η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Καλλιθέας και γύρω δήμων στο δημαρχείο της Καλλιθέας (Ματζαγριωτάκη 76). Οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης θα γίνουν Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη στα γραφεία του σωματείου στην Καλλιθέα (Σοφοκλέους 102) από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ
Ψηφίζουν σήμερα και αύριο

Ψηφίζουν σήμερα και αύριο οι καθηγητές ξένων γλωσσών φροντιστηρίων και σχολών για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Καθηγητών Ξένων Γλωσσών Φροντιστηρίων & Σχολών Ελλάδας ο «ΒΥΡΩΝ».

Οι ώρες κατά τις οποίες προσέρχονται για ψηφοφορία τα μέλη του συλλόγου είναι: Σήμερα από τις 11 π.μ. έως τις 5 μ.μ. και αύριο, Κυριακή από τις 12 μ.μ. έως τις 6 μ.μ. Οι εκλογές θα πραγματοποιούνται στο κτίριο του ΕΚΑ (Γ' Σεπτεμβρίου 48β, 2ος όροφος).

Η «Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση» καλεί τους εκπαιδευτικούς να πάρουν μέρος στις εκλογές, σημειώνοντας ότι μόνο η ψήφος στην ΑΣΚ και η μαζικοποίηση του σωματείου μπορούν να βάλουν φρένο στην ασυδοσία των φροντιστηριούχων, να οδηγήσουν τον κλάδο σε καλύτερες συνθήκες εργασίας, καλύτερες αμοιβές και στην αναγνώριση του εκπαιδευτικού έργου που επιτελούν.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Εκμετάλλευση και τρομοκρατία

Δεδουλευμένα δύο μηνών (Σεπτέμβρη και Οκτώβρη), την άδεια και το επίδομα αδείας χρωστάει στους εποχιακούς ξενοδοχοϋπάλληλους ο Β. Χαρλάφτης (βασικός χρηματοδότης, κατά την προεκλογική περίοδο, του νυν νομάρχη Κέρκυρας, Γ. Μαχειμάρη, που ανήκει στο ΠΑΣΟΚ), ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Τζελίνα» στην Κέρκυρα.

Το Σωματείο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κέρκυρας καταγγέλλει το γεγονός αυτό, καθώς και το καθεστώς τρομοκρατίας που προσπαθεί να επιβάλει στο χώρο του ξενοδοχείου αυτού ο ιδιοκτήτης. Χαρακτηριστικά για το ποιόν του ιδιοκτήτη Β. Χαρλάφτη είναι τα λόγια που ξεστόμισε προς τους εργαζόμενους, που στυγνά εκμεταλλεύεται: «Μου έχετε πιει το αίμα. Εχετε κάνει περιουσίες από εμένα»!

Οπως καταγγέλλει η διοίκηση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, ο Β. Χαρλάφτης έφτασε σε σημείο να μην αφήσει συνδικαλιστές του Σωματείου να κάνουν περιοδεία στο χώρο του ξενοδοχείου, αποτρέποντάς τους με βίαιο τρόπο.

Επίσης, το Σωματείο καταγγέλλει ότι χρωστάνε δεδουλευμένα στους εργαζόμενους, στα ξενοδοχεία: «Σαν Στέφανο», «Ακτί Μεσογγί», «Ελινίς», «Μπελβεντέρε», «Ρόδα Μπιτς». Το Σωματείο τονίζει, ακόμα, ότι επανειλημμένα έχει καταγγείλει στην Επιθεώρηση Εργασίας τα όσα συμβαίνουν, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα το ουσιαστικό, ούτε καν οι έλεγχοι που έπρεπε να γίνουν, για τον πρόσθετο λόγο ότι η Επιθεώρηση Εργασίας στην Κέρκυρα έχει ανθρώπινο δυναμικό μόνον τρία άτομα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ