ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Απαιτούν δημοκρατία στα σχολεία

Κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί για αύριο Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι σε μια σειρά πόλεις. Στην Αθήνα, το ραντεβού είναι στα Προπύλαια. Μαζί και οι φοιτητές

Να μην περάσει ο νέος αυταρχικός μαθητικός κανονισμός απαιτούν οι μαθητές της Αθήνας, που διαδηλώνουν αύριο Πέμπτη -τη μέρα που απεργούν και οι καθηγητές τους, συμμετέχοντας στην πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία- στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια. Στην κινητοποίηση καλούν 5μελή και 15μελή Μαθητικά Συμβούλια σχολείων Αθήνας, καθώς και τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων Πετρούπολης και 4ου Διαμερίσματος.

Ενάντια στις αναδιαρθρώσεις που επίκεινται και στα ΑΕΙ - ΤΕΙ κινητοποιούνται, επίσης, αύριο Πέμπτη και οι φοιτητές. Σχετικές αποφάσεις, λοιπόν, έχουν πάρει οι φοιτητικοί σύλλογοι των Τμημάτων Φυσικό, Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Εκπαίδευσης και Αγωγής Προσχολικής Ηλικίας (ΤΕΑΠΗ - Νηπιαγωγοί) του Πανεπιστημίου Αθήνας.

Αποφάσεις για συμμετοχή στην αυριανή πορεία έχουν ήδη πάρει τα 15μελή από: 2ο ΕΛ Αλίμου, 1ο ΤΕΕ Ελληνικού, 4ο ΕΛ Πετρούπολης, 54ο ΕΛ Αθήνας, ΤΕΕ Υμηττού, 3ο και 4ο ΕΛ Αργυρούπολης, 9ο ΤΕΕ Αθήνας, 3ο ΕΛ Π. Φαλήρου, 5ο ΕΛ Καλλιθέας, 2ο και 4ο ΤΕΕ Περιστερίου, ΕΛ Καρέα, 4ο ΕΛ Ν. Λιοσίων, 1ο ΕΛ Ταύρου.

Οι μαθητές απαιτούν δημοκρατία στα σχολεία, ολόπλευρη μόρφωση για όλους, κατάργηση των νόμων 2525/97, 2640/98, ενιαίο 12χρονο βασικό υποχρεωτικό σχολείο για όλους, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία.

Στη Θεσσαλονίκη

Με αποφάσεις τους έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή στην αυριανή κινητοποίηση οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ Τοπογράφων, Δασολόγων, Ψυχολογικού, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών και της ΣΔΟ του ΤΕΙΘ.

Εχουν, επίσης, πάρει απόφαση για συμμετοχή τα 15μελή Μαθητικά Συμβούλια του 1ου ΕΛ Σταυρούπολης, 23ου ΕΛ, 7ου ΕΛ, 2ου και 3ου ΕΛ Πολίχνης, 4ου ΕΛ Χαριλάου, 10ου ΤΕΕ Ευκλείδη, το Συντονιστικό Μαθητών Καλαμαριάς και το Συντονιστικό Σχολείων και Μαθητών Κέντρου.

Σε άλλες πόλεις

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πρέβεζας πραγματοποίησαν, χτες, το πρωί από το σχολείο τους προς το Δημαρχείο, οι μαθητές του 1ου ΤΕΕ, που βρίσκεται υπό κατάληψη, από τη Δευτέρα, ενώ παράλληλα συγκροτήθηκε Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πρέβεζας. Η επόμενη κινητοποίηση θα γίνει την Πέμπτη, στις 11.30 π.μ. με συγκέντρωση στο Φόρο.

Κινητοποιήσεις για την Πέμπτη έχουν προγραμματιστεί σε μια σειρά πόλεις:

  • Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Κέρκυρας οργανώνει συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο συγκρότημα του 1ου, 2ου και 3ο ΕΛ.
  • Στην Αρτα το 1ο ΤΕΕ, στις 11 π.μ. στην πλατεία Κιλκίς και μαζί με το 2ο ΤΕΕ από σήμερα ξεκινάνε διήμερη κατάληψη.
  • Στις 11 το πρωί, στα φανάρια της Νεάπολης συγκεντρώνονται οι μαθητές της Χαλκίδας, με απόφαση του Συντονιστικού. Αποφάσεις για συμμετοχή έχουν πάρει 5μελή και 15μελή από: 4ο Γυμνάσιο Χαλκίδας, Γυμνάσιο Αρτάκης, 2ο ΤΕΕ, 3ο ΕΛ Χαλκίδας, Λύκειο Αρτάκης.
  • Στην Ρόδο στις 12 μ. στην πλατεία Δικαστηρίων. Αποφάσεις έχουν πάρει: 1ο ΤΕΕ, Νυχτερινό ΤΕΕ, Μουσικό Λύκειο, Σχολή Νηπιαγωγών ΑΕΙ, Σχολή Αστέρ Ρόδου.
  • Στη Μυτιλήνη, στις 12 μ. στην πλατεία Σαπφούς, με αποφάσεις των 1ου ΤΕΕ, Νυχτερινού ΤΕΕ, τμήμα Γεωγραφίας ΑΕΙ.
  • Στη Χίο, με απόφαση του Συντονιστικού Αγώνα του 1ου, 2ου, 3ου και 4ου ΕΛ Χίου, στις 12 μ. στην κεντρική αγορά.
  • Στην Ικαρία, στις 12 το μεσημέρι το ΕΛ Αγ. Κηρύκου, Ελ Ευδήλου και Γυμνάσιο - Λύκειο Ραχών, στις κατά τόπους πλατείες.
  • Στη Λήμνο, με απόφαση του ΕΛ και ΤΕΕ Μύρινας και του ΕΛ Μούδρου, στις 12 μ. στο Μώλο της Μύρινας.
  • Στη Κάλυμνο, με απόφαση των ΕΛ και ΤΕΕ στις 12 μ στην κεντρική πλατεία.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Μαζική προσέλευση στις κάλπες

Κάθε προσδοκία ξεπέρασε η μαζική συμμετοχή των σπουδαστών ιδιωτικών σχολών στις εκλογές που πραγματοποιεί ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών (ΣΥΣΠΙΣ), οι οποίες ξεκίνησαν προχθές το πρωί. Παρά το κλίμα τρομοκρατίας που επιχείρησαν να δημιουργήσουν για άλλη μια χρονιά οι σχολάρχες, η προσέλευση των σπουδαστών στις κάλπες που στήνονται έξω από τις σχολές ήταν σχεδόν η τριπλάσια από την περσινή. Μόνο την πρώτη μέρα, συμμετείχαν τουλάχιστον 900 σπουδαστές, ενώ οι εκλογές αναμένεται να ολοκληρωθούν την Παρασκευή 6 Δεκέμβρη.

Κύρια αιτήματα του Συλλόγου είναι το πάγωμα των υπέρογκων αυξήσεων στα δίδακτρα των σχολών, κατάργηση των επιπλέον ποσών που επιβάλλονται μέσα από αναλώσιμα είδη που θα έπρεπε να προσφέρει η σχολή (φωτοτυπίες κλπ.) και προάσπιση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων τους. Ωστόσο, οι σχολάρχες, από την πρώτη κιόλας μέρα, επιδόθηκαν σε απειλές εναντίον μελών του Συλλόγου, σε μια προσπάθεια φίμωσης του ΣΥΣΠΙΣ (τέτοια κρούσματα υπήρξαν στο ΙΕΚ Αυγερινοπούλου, στην Κορέλκο, στη σχολή Ντιρί).

Σχολιάζοντας τα παραπάνω, ο Νίκος Σφαντός, πρόεδρος του ΣΥΣΠΙΣ, με δήλωσή του στο «Ρ», τόνισε: «Οι σχολάρχες επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας κατά τη διάρκεια των εκλογών και ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες, προκειμένου να εμποδίσουν τους σπουδαστές να ασκήσουν το νόμιμο δικαίωμά τους να εκλέγουν τα συνδικαλιστικά τους όργανα. Προσπαθούν να υψώσουν εμπόδια στο Σύλλογο και να φρενάρουν την εγγραφή νέων μελών. Οι σπουδαστές με τη στάση τους δείχνουν ότι αυτό το κλίμα δεν περνάει και ο σύλλογος αναλαμβάνει μεγαλύτερη ευθύνη να είναι ακόμα πιο κοντά στα προβλήματα των σπουδαστών, να είναι ακόμη πιο συνεπής υπερασπιστής των αιτημάτων τους».

6ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Φούντωσε η αγανάκτηση

Βγήκαν στο δρόμο για ανθρώπινο σχολείο, Αγανάκτησαν με τις «αίθουσες» σε ισόγειο πολυκατοικίας, και ...προάλιο το δρόμο

Eurokinissi

Βγήκαν στο δρόμο για ανθρώπινο σχολείο, Αγανάκτησαν με τις «αίθουσες» σε ισόγειο πολυκατοικίας, και ...προάλιο το δρόμο
Κατέλαβαν το 6ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου οι γονείς των μαθητών από χτες το πρωί (3/12/2002) και δε θα αφήσουν τα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο την Πέμπτη και την Παρασκευή, γιατί είναι αγανακτισμένοι, εξαιτίας των απαράδεκτων «εγκαταστάσεων», στις οποίες «στεγάζεται» το σχολείο. Πιο συγκεκριμένα, το 6ο Δημοτικό στεγάζεται στα ισόγεια πολυκατοικιών, που βρίσκονται στις δύο παράλληλες πλευρές του δρόμου και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του προγράμματος βάζουν αλυσίδες κάθετα στο δρόμο για να μην περνάνε τα αυτοκίνητα... Οι γονείς των μαθητών του 6ου Δημοτικού και ο Σύλλογος των Διδασκόντων του Σχολείου ζητούν την άμεση μετεγκατάσταση του σχολείου σε κατάλληλο χώρο.

ΚΝΕ
Ποικίλες εκδηλώσεις

Η πολύπλευρη παρέμβαση των Οργανώσεων της ΚΝΕ σε ΑΕΙ και ΤΕΙ πραγματοποιείται, πέρα από την καθημερινή παρουσία και δράση στις συλλογικές διαδικασίες και τις λειτουργίες Τμημάτων και σχολών, και με μια σειρά ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.

Συγκεκριμένα, σήμερα Τετάρτη, έχει προγραμματιστεί εκδήλωση στο Πολιτικό και Διεθνολογικό Τμήμα του Παντείου, στις 12 το μεσημέρι, με θέμα: «Τριάντα πέντε χρόνια από το θάνατο του Τσε Γκεβάρα». Επίσης, στο Θεολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθήνας, στις 12 το μεσημέρι, για το Κυπριακό και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δασκάλων του Πανεπιστημίου Αθήνας, για την πάλη της νεολαίας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

Αύριο Πέμπτη, η Τομεακή Οργάνωση της ΚΝΕ στο Πανεπιστήμιο Πειραιά πραγματοποιεί το δεύτερο από μια σειρά αντι-μαθημάτων που έχει διοργανώσει και το συγκεκριμένο αφορά στην Πολιτική Οικονομία. Την Πέμπτη 12/12 πραγματοποιείται το τρίτο αντι-μάθημα πάνω στο Πρόγραμμα του ΚΚΕ.

Την Παρασκευή 6/12 στο Νομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής θα προβληθεί στις 6 το απόγευμα, η ταινία «Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο» και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Σήμερα οι εκλογές των Φιλολόγων

Σήμερα Τετάρτη, η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων (ΠΕΦ) εκλέγει το νέο Διοικητικό της Συμβούλιο. Η «Πανεπιστημονική» στις αρχαιρεσίες αυτές υποστηρίζει τις υποψηφιότητες της Μαρίας Κοτρώτσου και του Σπ. Τουλιάτου. Οι εκλογές πραγματοποιούνται στα γραφεία της ΠΕΦ (Πολυτεχνείου 6 - Αθήνα).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ