ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Πιέζει και προετοιμάζεται η Ουάσιγκτον

«Επιθετικότερους ελέγχους» ζητά ο Τζ. Μπους. Επενδύσεις εκατομμυρίων δολαρίων για «αναβάθμιση» των βάσεων στην Τουρκία προσφέρουν οι ΗΠΑ

«Διοικητική άσκηση» αρχίζουν, την Κυριακή, ΗΠΑ - Βρετανία στο Κατάρ

Associated Press

«Διοικητική άσκηση» αρχίζουν, την Κυριακή, ΗΠΑ - Βρετανία στο Κατάρ
ΑΓΚΥΡΑ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΒΑΓΔΑΤΗ-ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ετοιμη να επενδύσει εκατομμύρια δολάρια στις στρατιωτικές βάσεις της Τουρκίας ενόψει πλήγματος στο Ιράκ εμφανίζεται, διά στόματος υφυπουργού Αμυνας, η Ουάσιγκτον, που διατείνεται ότι «συμφώνησε» με την Αγκυρα για τη «λήψη συγκεκριμένων μέτρων», αν και λίγο αργότερα Τούρκοι αξιωματούχοι διέψευδαν πως επήλθε συμφωνία. Παράλληλα, ο Αμερικανός Πρόεδρος πιέζει ασφυκτικά τον ΟΗΕ, διαφωνώντας με τις εκτιμήσεις του ΓΓ Κόφι Ανάν, για «πετυχημένες επιθεωρήσεις», και ζητώντας «επιθετικότερους ελέγχους» αφού δήλωνε μετά βεβαιότητας ότι «το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής», λίγα μόλις 24ωρα πριν από την επίσημη διακήρυξη της Βαγδάτης για το σύνολο των οπλικών της συστημάτων.

«Καταλήξαμε σε κοινά σημεία για το Ιράκ και συμφωνήσαμε στην έναρξη συγκεκριμένων προετοιμασιών», δήλωσε, αναχωρώντας από την Αγκυρα, ο Πολ Βόλφοβιτς, συμπληρώνοντας ότι «οι προετοιμασίες μπορεί να φτάσουν και τα εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να αναβαθμιστούν οι αμερικανικές βάσεις στην Τουρκία». Αλλη, όμως, ήταν η οπτική της τουρκικής ηγεσίας, ίσως και για τα μάτια της κοινής γνώμης. Ο πρωθυπουργός, Αμπντουλάχ Γκιούλ, τόνισε ότι «δεν έχει ληφθεί καμία τελική απόφαση», ενώ ο ΥΠΕΞ, Γιασάρ Γιακίς, έσπευσε να χαρακτηρίσει «παρεξήγηση» προηγούμενες δηλώσεις του περί συμφωνίας και να επισημάνει ότι δεν «υπάρχει καμία τουρκική δέσμευση». Στο ενδιάμεσο, ο στρατηγός Γιασάρ Μπουγουκανίτ δήλωνε, με νόημα, ότι «αν υπάρχει δέσμευση, ο Γιασάρ Γιακίς εξέφρασε προσωπική άποψη».

Στον Περσικό Κόλπο έχουν καταπλεύσει, ήδη, 6 αμερικανικά αεροπλανοφόρα

Associated Press

Στον Περσικό Κόλπο έχουν καταπλεύσει, ήδη, 6 αμερικανικά αεροπλανοφόρα
Παρά τις όποιες δυσκολίες με τους συμμάχους, η Ουάσιγκτον συνεχίζει τις στρατιωτικές προετοιμασίες. Την Κυριακή, θα αρχίσει στο Κατάρ τεράστια «διοικητική άσκηση», στην οποία θα συμμετάσχουν και 800 Βρετανοί. Στοχεύει στον καλύτερο συντονισμό όλων των στρατιωτικών σωμάτων, από το διοικητικό κέντρο των αμερικανικών δυνάμεων που θα βρίσκεται στο Κατάρ, σε περίπτωση πλήγματος στο Ιράκ.

Κόντρα για επιθεωρήσεις και οπλοστάσιο

«Υστατη ευκαιρία να πει την αλήθεια», χαρακτήρισε ο Βρετανός ΥΠΕΞ την αναμενόμενη διακήρυξη της Βαγδάτης για το σύνολο των οπλικών της συστημάτων. Ανάλογη ήταν και η εκτίμηση του Βρετανού πρωθυπουργού, που δήλωσε βέβαιος ότι η Βαγδάτη διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής και ισχυρίστηκε ότι «υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στο Ιράκ και στην παγκόσμια τρομοκρατία, και τα όπλα αυτά μπορούν να βρεθούν εύκολα στα χέρια τρομοκρατών».

Προειδοποιήσεις για «αφοπλισμό διά της βίας» εξαπέλυσε, εκ νέου, και ο Αμερικανός Πρόεδρος, επίσης, βέβαιος ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, τονίζοντας ότι θα πρέπει να τα αποκαλύψει στην επικείμενη διακήρυξή του. Ο Μπους, διά στόματος εκπροσώπου του, Αρι Φλέισερ, εμφανίστηκε απογοητευμένος από τις επιθεωρήσεις, εξέφρασε αμφιβολία για τη συμμόρφωση του Σαντάμ και ζήτησε «σκληρές, πολλαπλές και ταυτόχρονες επιθεωρήσεις», αναιρώντας ουσιαστικά τη διαπίστωση του Κόφι Ανάν, ότι «μέχρι στιγμής οι επιθεωρήσεις είναι ικανοποιητικές». Η Ουάσιγκτον εκβιάζει, ουσιαστικά, τον ΟΗΕ και με το ανθρωπιστικό πρόγραμμα «Πετρέλαιο έναντι Τροφίμων», αρνούμενη να εγκρίνει την ανανέωσή του και ζητώντας άλλη μια ολιγοήμερη παράταση.

Στη Βαγδάτη συνεχίστηκαν οι επιθεωρήσεις, χτες, σε ένα χημικό εργοστάσιο και σε μια πυρηνική εγκατάσταση. Μία μέρα μετά τον έλεγχο στο πρώτο προεδρικό μέγαρο, ο Ιρακινός ΥΠΕΞ αναρωτιόταν αν η συγκεκριμένη κίνηση ήταν απλώς «κακή συμπεριφορά λόγω των αμερικανο-βρετανικών πιέσεων ή έναρξη κατασκοπίας». Ο Ιρακινός σύνδεσμος με τους επιθεωρητές, Χουσάμ Μοχάμεντ Αμίν, συμπλήρωνε ότι «μοναδικός στόχος του συγκεκριμένου ελέγχου ήταν ο εξευτελισμός του Ιράκ». Επίσης, επανέλαβε ότι η Βαγδάτη θα δημοσιοποιήσει τη διακήρυξη των οπλικών της συστημάτων, όπου θα συμπεριλαμβάνονται «χημικές, βιολογικές, πυρηνικές τεχνολογίες, όλες νόμιμες, αφού δε διαθέτουμε όπλα μαζικής καταστροφής».

Μάχες

Δύο υψώματα που έλεγχαν οι μαχητές του Πατριωτικού Μετώπου του Κουρδιστάν, κοντά στην πόλη Χαλάμπγια, στο Βόρειο Ιράκ, κατέλαβαν μετά από σκληρές μάχες μαχητές της οργάνωσης «Ανσάρ αλ Ισλάμ», που φέρεται να έχει διασυνδέσεις με την «Αλ Κάιντα». Σύμφωνα με το Πατριωτικό Μέτωπο, οι μάχες συνεχίζονταν μέχρι το βράδυ.

ΚΕΝΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ - ΗΠΑ
Συλλήψεις σε Ναϊρόμπι και Τελ Αβίβ

ΝΑΪΡΟΜΠΙ - ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Νέα τροπή παίρνουν οι έρευνες για τη διπλή επίθεση εναντίον ισραηλινών στόχων, την περασμένη βδομάδα, στη Μομπάσα της Κένια, μετά τη σύλληψη τριών νέων υπόπτων. Λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του Κενιάτη Προέδρου, Ντάνιελ άραπ Μόι, με τον Αμερικανό Πρόεδρο με αφορμή τη διπλή επίθεση, ο Τζορτζ Μπους δήλωνε βέβαιος ότι πίσω από το χτύπημα στη Μομπάσα βρίσκεται η «αλ Κάιντα» και η ισραηλινή κυβέρνηση δήλωνε ότι η οργάνωση του μπιν Λάντεν έχει, επανειλημμένως, προσπαθήσει να παρεισφρήσει στο Ισραήλ.

Δύο Κενιάτες αραβικής καταγωγής και ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου με το οποίο πραγματοποιήθηκε η επίθεση αυτοκτονίας, την περασμένη Πέμπτη, στο ξενοδοχείο «Παραντάιζ» της Μομπάσα κρατούνται από τις κενιατικές αρχές και ανακρίνονται. Παράλληλα, βέβαια, συνεχίζονται και οι έρευνες των Αμερικανών και Ισραηλινών πρακτόρων, στην περιοχή, Αμερικανοί πεζοναύτες αποβιβάστηκαν στις ακτές της Κένια για περιπολίες, ενώ στις αρχές του 2003 προγραμματίζεται αμερικανο-κενιατική άσκηση.

Στο Τελ Αβίβ, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, δήλωνε ότι «η αλ Κάιντα προσπάθησε επανειλημμένως να αναπτύξει δίκτυο στο Ισραήλ» και τα ισραηλινά ΜΜΕ φιλοξενούσαν εκτενή ρεπορτάζ για το, όπως λένε, παρ' ολίγον πλήγμα της οργάνωσης εναντίον της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, κατά τη διάρκεια του αγώνα της στη Μάλτα, στις 12 Οκτώβρη. Σύμφωνα, πάντα, με τα δημοσιεύματα, μόλις μια μέρα πριν την επίθεση, συνελήφθη ο κύριος ύποπτος, κάτοικος Ιταλίας, καθώς οι ιταλικές αρχές είχαν υποκλέψει συνομιλίες πυρήνα της οργάνωσης.

Επίσης, χτες, οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι κρατούν και ανακρίνουν, εδώ και 2 βδομάδες, τον Αμερικανό γιατρό Κχαλέντ Ναζέμ Ντιάμπ, ο οποίος ως μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης του Κατάρ, έφθασε στο Ισραήλ μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους. Οι ισραηλινές αρχές εκτιμούν ότι ο Ντιάμπ εμπλέκεται στη χρηματοδότηση της «αλ Κάιντα», αν και εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας δήλωνε ότι δεν έχει κανένα στοιχείο σε βάρος του γιατρού και ότι δεν του επιτράπηκε να τον επισκεφθεί.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Δολοφονιών ακριβείας» συνέχεια...

Κτίριο των υπηρεσιών ασφαλείας έπληξαν, χτες το πρωί, ισραηλινά ελικόπτερα στο κέντρο της πόλης της Γάζας

Associated Press

Κτίριο των υπηρεσιών ασφαλείας έπληξαν, χτες το πρωί, ισραηλινά ελικόπτερα στο κέντρο της πόλης της Γάζας
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΧΕΒΡΩΝΑ.--

Ενας νεκρός και τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες είναι ο απολογισμός της επίθεσης με ρουκέτες που εξαπέλυσαν, χθες το πρωί, δύο ισραηλινά ελικόπτερα εναντίον κτιρίου στο σύμπλεγμα όπου στεγάζονται γραφεία των παλαιστινιακών υπουργείων εσωτερικών υποθέσεων, στην πόλη της Γάζας. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον ισραηλινό στρατό, ο νεκρός, ο 35χρονος Μουσταφά Σαμπάχ μέλος των δυνάμεων ασφαλείας, καταζητούνταν από τον περασμένο Απρίλιο για επιθέσεις εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων, που στοίχισαν τη ζωή σε 7 στρατιώτες.

Λίγο νωρίτερα, στην ύπαιθρο του χωριού Τουφάχ, κοντά στη Χεβρώνα, ισραηλινά στρατεύματα που ερευνούσαν σε σπηλιές για να εντοπίσουν μέλη της «Τζιχάντ», αντάλλαξαν έντονα πυρά με Παλαιστινίους ενόπλους, εκ των οποίων 2 σκοτώθηκαν. Στο κέντρο της Νάμπλους, ένας 15χρονος Παλαιστίνιος τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι από ισραηλινά πυρά, επειδή κράδαινε ένα ψεύτικο όπλο παίζοντας με ένα φίλο του.

Ενώ ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επαναλάμβανε σε δηλώσεις του ότι «αν δεν αλλάξει η παλαιστινιακή ηγεσία δεν πρόκειται να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις», το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφραζε τη βαθιά δυσαρέσκειά του για την ανατίναξη αποθήκης τροφίμων του ΟΗΕ, στην Μπέιτ Λαχίγια της Λωρίδας της Γάζας, το Σαββατοκύριακο, από τον ισραηλινό στρατό και τον καλούσε να «λαμβάνει υπόψη του τις συνέπειες των πράξεών του».

Παρ' όλα αυτά, οι ΗΠΑ έσπευσαν, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, να καταψηφίσουν ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το οποίο χαρακτήριζε «άκυρη και μη γενόμενη» την ανακήρυξη της Ιερουσαλήμ σε πρωτεύουσα του Ισραήλ. Το ψήφισμα δεν έχει νομική ισχύ, αλλά έχει σημαντική συμβολική και διπλωματική αξία, καθώς υπερψηφίστηκε από 154 χώρες, με 6 αποχές και 5 κατά, ως επιβεβαίωση προηγούμενων αποφάσεων του Οργανισμού.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Απελευθερώνονται ισλαμιστές

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Μπαλουχιστάν του Πακιστάν Τζαμ Μοχάμεντ Γιούσαφ διέταξε χτες την αποφυλάκιση όλων των πολιτικών κρατουμένων που ανήκουν σε εξτρεμιστικά ισλαμικά κινήματα - που έχουν τεθεί εκτός νόμου από το στρατηγό (Πρόεδρο για τους φίλους) Περβέζ Μουσάραφ - και είχαν συλληφθεί για συμμετοχή σε αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις επ' ευκαιρία μιας μουσουλμανικής γιορτής, μεταδίδουν ειδησεογραφικά πρακτορεία. Η είδηση αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις τόσο από πλευράς Ινδίας όσο και από πλευράς ΗΠΑ, που πιέζουν για την «πάταξη» της οργάνωσης Τζάις-ε-Μοχάμαντ όπως και άλλων, μέλη των οποίων περιλαμβάνονται στους απελευθερωθέντες ισλαμιστές κρατούμενους.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Παρέμβαση Πούτιν κατά «τρομοκρατίας»

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Σε μια ακόμη επίδειξη των όψιμων «αντιτρομοκρατικών» ευαισθησιών του προέβη χτες, κατά την επίσκεψή του στο Νέο Δελχί, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, που, μετά τη συνάντησή του με τον Ινδό πρωθυπουργό Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, κάλεσε την κυβέρνηση του Πακιστάν όχι μόνο «να σταματήσει τα κύματα μαχητών που εισέρχονται στο Τζαμού και το Κασμίρ, αλλά και να εντείνει τις προσπάθειές του ώστε να καταστραφεί πλήρως η υποδομή των τρομοκρατών στην περιοχή». Οι δύο άνδρες από κοινού, όπως σημειώνουν στο σύνολό τους τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, εξέφρασαν την «αποφασιστικότητά τους» να πολεμήσουν τη διεθνή τρομοκρατία, καλώντας παράλληλα να μην υπάρξει πολιτική «δύο μέτρων και σταθμών» στο θέμα - μια έμμεση αναφορά στις παρελθούσες κι ίσως συνεχιζόμενες «επιδοτήσεις» των ΗΠΑ στους Τσετσένους και τους μουτζαχεντίν.

Το θέμα της «τρομοκρατίας» συμβαίνει να απομακρύνει την προσοχή από τα οξύτατα κοινωνικά προβλήματα των δύο χωρών. Η Ινδία, π.χ., έχει 350 εκατομμύρια ανθρώπων που αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας την ώρα που διαθέτει πλεόνασμα αλεύρων 53 εκατομμυρίων μετρικών τόνων, που αν στοιβάζονταν θα έφθαναν από το Δελχί ως το φεγγάρι και πάλι πίσω... Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση αφήνει το πλεόνασμα να σαπίζει. Και οι προσπάθειες της Αριστεράς και κινήσεων πολιτών να πείσουν την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει το πλεόνασμα για την ανακούφιση της πείνας πάνε, μέχρι στιγμής, στράφι.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πύραυλοι σε τιμή ευκαιρίας!

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ο επικεφαλής της διεθνούς δύναμης για την ασφάλεια στο Αφγανιστάν (ISAF) Τούρκος στρατηγός Ακίν Ζορλού, δήλωσε χτες ότι τις τελευταίες μέρες προσφέρονται στους αξιωματούχους της πύραυλοι «Stinger» για αγορά από διάφορους «καλοθελητές» έναντι 200.000 δολαρίων το κομμάτι και ρουκέτες έναντι 5.000 ως 10.000 δολαρίων. Ο στρατηγός είπε πως οι τελευταίες πυραυλικές επιθέσεις αγνώστων - που η κυβέρνηση αποδίδει στην Αλ Κάιντα - ενδέχεται να εντάσσονται σε έναν εκβιασμό των ενόπλων για να βγάλουν κέρδος από την ISAF. Οι «Stinger» είχαν στην πλειοψηφία τους καταλήξει στους Αφγανούς πολέμαρχους που πολεμούσαν την ΕΣΣΔ, από την CIA, τη δεκαετία του 1980...

Αιματηρές συγκρούσεις στο Αν. Τιμόρ

ΝΤΙΛΙ.-

Η επίσημη ένταξη του Ανατολικού Τιμόρ τον περασμένο Μάη στα Ηνωμένα Εθνη - μετά την ανεξαρτητοποίησή του απ' τις ινδονησιακές δυνάμεις κατοχής - δε σήμανε την ανεξαρτησία των περίπου 800.000 κατοίκων του απ' τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Οπερ διαφάνηκε προχτές στην πρωτεύουσα Ντίλι, όταν η διαδήλωση φοιτητών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύλληψη και κράτηση συμφοιτητή τους με κατηγορία τη συμμετοχή του «σε συμμορία και σε πράξεις βίας», οδήγησε σε αιματηρές συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών, σε εμπρησμό της ιδιωτικής κατοικίας του πρωθυπουργού Μάρι Αλκατίρι και ενός τζαμιού, σε βανδαλισμούς στο κτίριο του Κοινοβουλίου και σε λεηλασίες του μικρού αριθμού πολυκαταστημάτων που λειτουργούν στο Ντίλι με μοναδικούς πελάτες τα μέλη της αποστολής του ΟΗΕ στο νησί...

Η έκρυθμη κατάσταση δεν εκτονώθηκε παρά χτες τα ξημερώματα, με προσωρινό απολογισμό δύο νεκρούς (ανάμεσά τους και ένας 16χρονος νεαρός!) με τουλάχιστον 25 τραυματίες (εκ των οποίων ορισμένοι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση) και τον Πρόεδρο του Α. Τιμόρ Ξανάνα Γκουσμάο να επιμένει πως η χώρα δεν τίθεται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης και να διερωτάται τι πήγε στραβά...

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν εικόνες οργισμένων νεαρών να ορμούν στο αυστραλιανής ιδιοκτησίας σούπερ μάρκετ του Ντίλι «Χέλοου Μίστερ» και να αποχωρούν με μία αγκαλιά τρόφιμα. Αλλους να λεηλατούν καταστήματα ηλεκτρικών και μοτοσικλετών και να αποχωρούν παίρνοντας μία τηλεόραση ή ένα μηχανάκι...

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Νέες συλλήψεις διά της «πλαγίας οδού»...

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Οκτώ επιπλέον άτομα συνέλαβαν χτες οι ινδονησιακές αρχές με την κατηγορία πως συμμετέχουν στην παραστρατιωτική μουσουλμανική οργάνωση «Τζεμάγια Ισλαμίγια». Το κατηγορητήριο δεν αναφέρεται ευθέως στην εμπλοκή των συλληφθέντων στην πολύνεκρη βομβιστική επίθεση της 12ης Οκτώβρη στο Μπαλί.

Μεταξύ των ατόμων που ανακρίνονται, είναι και ο Αλί Γκουφρόν (ή Μούκχλας), αδελφός του επίσης συλληφθέντα Αμρόζι (και κατόχου του παγιδευμένου με εκρηκτικά ΙΧ, που εξερράγη έξω από δύο μπαρ στην Κούτα του Μπαλί). Ο Μούκχλας θεωρείται απ' τους Ινδονήσιους αστυνομικούς αξιωματούχους ως ο ...«νέος εγκέφαλος» της «Τζεμάγια Ισλαμίγια» και «διάδοχος» του 36χρονου Μαλαισιανού και επιχειρησιακού αρχηγού της οργάνωσης, Χαμπαλί, που θεωρείται πως έχει καταφύγει στο Πακιστάν. Πάντως, οι αρχές δεν έδωσαν στη δημοσιότητα κανένα στοιχείο που να σκιαγραφεί τις κατηγορίες έναντι των οκτώ συλληφθέντων...

Παράλληλα, ασκούνται νέες πιέσεις στην κυβέρνηση της Προέδρου Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι για να εντείνει ακόμη περισσότερο τον «αντιτρομοκρατικό» κλοιό. Ο Μανάσε Μάλο, αρχηγός του κοινοβουλευτικού κόμματος «Αγάπη για το Εθνος - Δημοκρατικό Κόμμα», ζήτησε χτες απ' την κυβέρνηση να συγκροτήσει (και άλλη...) ειδική αντιτρομοκρατική δύναμη, με τη διαφορά πως η συγκεκριμένη θα διαθέτει, σε μόνιμη βάση, τη «βοήθεια» ξένων μυστικών υπηρεσιών. Το «επιχείρημα» του Μάλο ήταν πως κάτι τέτοιο θα απέτρεπε την εκδήλωση νέων τρομοκρατικών επιθέσεων τύπου Μπαλί!

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Οχι στο «αίτημα επιθεωρήσεων»...

ΤΟΚΙΟ.-- Η ΛΔ Κορέας απέρριψε αίτημα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για τη διενέργεια «γρήγορων» επιθεωρήσεων σε πυρηνικές εγκαταστάσεις που διατηρεί στο έδαφός της, προκειμένου να επαληθευτεί η ταυτότητα του πυρηνικού της προγράμματος.

Το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, επικαλούμενο επιστολή που απέστειλε προχτές ο υπουργός Εξωτερικών Πακ Ναμσούν στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ, αναφέρει πως το αίτημα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και αυτό γιατί «δεν υπάρχει καμία αλλαγή αρχής» στο πυρηνικό πρόγραμμα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ