Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Πιέζει και προετοιμάζεται η Ουάσιγκτον

«Επιθετικότερους ελέγχους» ζητά ο Τζ. Μπους. Επενδύσεις εκατομμυρίων δολαρίων για «αναβάθμιση» των βάσεων στην Τουρκία προσφέρουν οι ΗΠΑ

«Διοικητική άσκηση» αρχίζουν, την Κυριακή, ΗΠΑ - Βρετανία στο Κατάρ

Associated Press

«Διοικητική άσκηση» αρχίζουν, την Κυριακή, ΗΠΑ - Βρετανία στο Κατάρ
ΑΓΚΥΡΑ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΒΑΓΔΑΤΗ-ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ετοιμη να επενδύσει εκατομμύρια δολάρια στις στρατιωτικές βάσεις της Τουρκίας ενόψει πλήγματος στο Ιράκ εμφανίζεται, διά στόματος υφυπουργού Αμυνας, η Ουάσιγκτον, που διατείνεται ότι «συμφώνησε» με την Αγκυρα για τη «λήψη συγκεκριμένων μέτρων», αν και λίγο αργότερα Τούρκοι αξιωματούχοι διέψευδαν πως επήλθε συμφωνία. Παράλληλα, ο Αμερικανός Πρόεδρος πιέζει ασφυκτικά τον ΟΗΕ, διαφωνώντας με τις εκτιμήσεις του ΓΓ Κόφι Ανάν, για «πετυχημένες επιθεωρήσεις», και ζητώντας «επιθετικότερους ελέγχους» αφού δήλωνε μετά βεβαιότητας ότι «το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής», λίγα μόλις 24ωρα πριν από την επίσημη διακήρυξη της Βαγδάτης για το σύνολο των οπλικών της συστημάτων.

«Καταλήξαμε σε κοινά σημεία για το Ιράκ και συμφωνήσαμε στην έναρξη συγκεκριμένων προετοιμασιών», δήλωσε, αναχωρώντας από την Αγκυρα, ο Πολ Βόλφοβιτς, συμπληρώνοντας ότι «οι προετοιμασίες μπορεί να φτάσουν και τα εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να αναβαθμιστούν οι αμερικανικές βάσεις στην Τουρκία». Αλλη, όμως, ήταν η οπτική της τουρκικής ηγεσίας, ίσως και για τα μάτια της κοινής γνώμης. Ο πρωθυπουργός, Αμπντουλάχ Γκιούλ, τόνισε ότι «δεν έχει ληφθεί καμία τελική απόφαση», ενώ ο ΥΠΕΞ, Γιασάρ Γιακίς, έσπευσε να χαρακτηρίσει «παρεξήγηση» προηγούμενες δηλώσεις του περί συμφωνίας και να επισημάνει ότι δεν «υπάρχει καμία τουρκική δέσμευση». Στο ενδιάμεσο, ο στρατηγός Γιασάρ Μπουγουκανίτ δήλωνε, με νόημα, ότι «αν υπάρχει δέσμευση, ο Γιασάρ Γιακίς εξέφρασε προσωπική άποψη».

Στον Περσικό Κόλπο έχουν καταπλεύσει, ήδη, 6 αμερικανικά αεροπλανοφόρα

Associated Press

Στον Περσικό Κόλπο έχουν καταπλεύσει, ήδη, 6 αμερικανικά αεροπλανοφόρα
Παρά τις όποιες δυσκολίες με τους συμμάχους, η Ουάσιγκτον συνεχίζει τις στρατιωτικές προετοιμασίες. Την Κυριακή, θα αρχίσει στο Κατάρ τεράστια «διοικητική άσκηση», στην οποία θα συμμετάσχουν και 800 Βρετανοί. Στοχεύει στον καλύτερο συντονισμό όλων των στρατιωτικών σωμάτων, από το διοικητικό κέντρο των αμερικανικών δυνάμεων που θα βρίσκεται στο Κατάρ, σε περίπτωση πλήγματος στο Ιράκ.

Κόντρα για επιθεωρήσεις και οπλοστάσιο

«Υστατη ευκαιρία να πει την αλήθεια», χαρακτήρισε ο Βρετανός ΥΠΕΞ την αναμενόμενη διακήρυξη της Βαγδάτης για το σύνολο των οπλικών της συστημάτων. Ανάλογη ήταν και η εκτίμηση του Βρετανού πρωθυπουργού, που δήλωσε βέβαιος ότι η Βαγδάτη διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής και ισχυρίστηκε ότι «υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στο Ιράκ και στην παγκόσμια τρομοκρατία, και τα όπλα αυτά μπορούν να βρεθούν εύκολα στα χέρια τρομοκρατών».

Προειδοποιήσεις για «αφοπλισμό διά της βίας» εξαπέλυσε, εκ νέου, και ο Αμερικανός Πρόεδρος, επίσης, βέβαιος ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, τονίζοντας ότι θα πρέπει να τα αποκαλύψει στην επικείμενη διακήρυξή του. Ο Μπους, διά στόματος εκπροσώπου του, Αρι Φλέισερ, εμφανίστηκε απογοητευμένος από τις επιθεωρήσεις, εξέφρασε αμφιβολία για τη συμμόρφωση του Σαντάμ και ζήτησε «σκληρές, πολλαπλές και ταυτόχρονες επιθεωρήσεις», αναιρώντας ουσιαστικά τη διαπίστωση του Κόφι Ανάν, ότι «μέχρι στιγμής οι επιθεωρήσεις είναι ικανοποιητικές». Η Ουάσιγκτον εκβιάζει, ουσιαστικά, τον ΟΗΕ και με το ανθρωπιστικό πρόγραμμα «Πετρέλαιο έναντι Τροφίμων», αρνούμενη να εγκρίνει την ανανέωσή του και ζητώντας άλλη μια ολιγοήμερη παράταση.

Στη Βαγδάτη συνεχίστηκαν οι επιθεωρήσεις, χτες, σε ένα χημικό εργοστάσιο και σε μια πυρηνική εγκατάσταση. Μία μέρα μετά τον έλεγχο στο πρώτο προεδρικό μέγαρο, ο Ιρακινός ΥΠΕΞ αναρωτιόταν αν η συγκεκριμένη κίνηση ήταν απλώς «κακή συμπεριφορά λόγω των αμερικανο-βρετανικών πιέσεων ή έναρξη κατασκοπίας». Ο Ιρακινός σύνδεσμος με τους επιθεωρητές, Χουσάμ Μοχάμεντ Αμίν, συμπλήρωνε ότι «μοναδικός στόχος του συγκεκριμένου ελέγχου ήταν ο εξευτελισμός του Ιράκ». Επίσης, επανέλαβε ότι η Βαγδάτη θα δημοσιοποιήσει τη διακήρυξη των οπλικών της συστημάτων, όπου θα συμπεριλαμβάνονται «χημικές, βιολογικές, πυρηνικές τεχνολογίες, όλες νόμιμες, αφού δε διαθέτουμε όπλα μαζικής καταστροφής».

Μάχες

Δύο υψώματα που έλεγχαν οι μαχητές του Πατριωτικού Μετώπου του Κουρδιστάν, κοντά στην πόλη Χαλάμπγια, στο Βόρειο Ιράκ, κατέλαβαν μετά από σκληρές μάχες μαχητές της οργάνωσης «Ανσάρ αλ Ισλάμ», που φέρεται να έχει διασυνδέσεις με την «Αλ Κάιντα». Σύμφωνα με το Πατριωτικό Μέτωπο, οι μάχες συνεχίζονταν μέχρι το βράδυ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ