ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΣΜΟΤΕ
Ως εδώ με το συμβιβασμό

Κάλεσμα της ΕΣΚ για εκλογή αγωνιστών στη διοίκηση του σωματείου

Ο εργασιακός Μεσαίωνας που επικρατεί στην ΚΟΣΜΟΤΕ δεν ξεπερνιέται με συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Η «Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση» ΟΤΕ (ΕΣΚ) καλεί τους περίπου 1.500 εργαζομένους στη μεγαλύτερη θυγατρική του ΟΤΕ - στις εκλογές τη Δευτέρα για διοίκηση του σωματείου τους - να ξεπεράσουν όσους συμβιβάζονται με την εφαρμοζόμενη πολιτική. Να ενισχύσουν όσους υπερασπίζονται τα εργατικά συμφέροντα.

Με ανακοίνωσή της η ΕΣΚ στηλιτεύει τις μεθοδεύσεις της ηγετικής ομάδας της διοίκησής του σωματείου στην ΚΟΣΜΟΤΕ (παρουσιάζεται ως «ακομμάτιστη» στο ενιαίο ψηφοδέλτιο, αλλά στην πράξη είναι ΠΑΣΚΕ). Επισημαίνει ότι με ευθύνη της η δράση του σωματείου στα προηγούμενα δυόμισι χρόνια ήταν ανύπαρκτη. Οτι αποπροσανατόλισε τους εργαζομένους της εταιρίας και κατεύνασε την αγανάκτηση της μεγάλης πλειοψηφίας απέναντι στην εργοδοτική πολιτική. Οτι η εκπρόσωπος του σωματείου στο ΔΣ της ΟΜΕ-ΟΤΕ δεν έθεσε ποτέ τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι της ΚΟΣΜΟΤΕ.

Η ΕΣΚ κατήγγειλε τις διαβόητες ατομικές συμβάσεις εργασίας οι οποίες ισχύουν στην ΚΟΣΜΟΤΕ, που παραβιάζουν ακόμη και την υπάρχουσα εργατική νομοθεσία, και αφορούν: Στην άρνηση παροχής των βασικών επιδομάτων (παιδιών, ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας, πτυχίου). Στο καθεστώς της απλήρωτης εργασίας (υπερωρίες, αργίες και Κυριακές). Στις μισθολογικές αυθαιρεσίες και ανισότητες. Στον ετσιθελισμό και στην τρομοκρατία στον εργασιακό χώρο κ.ά.

Μπροστά στις εκλογές του σωματείου στις 9 του Δεκέμβρη, η ΕΣΚ καλεί τους εργαζομένους της ΚΟΣΜΟΤΕ να επιλέξουν από το ψηφοδέλτιο, για τη νέα θητεία, εκπροσώπους με διάθεση πάλης για την αντιμετώπιση όσων τους απασχολούν.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Συνεχίζουν με ενισχυμένες τις δυνάμεις τους

Κάλεσμα για συσπείρωση, οργάνωση και αγώνα απευθύνουν οι ταξικές δυνάμεις του συνδυασμού της «Αγωνιστικής Ενότητας Μεταλλεργατών» (ΑΕΜ) σε όλο τον κλάδο, αναλαμβάνοντας τις υψηλές ευθύνες που τους ανέθεσαν οι μεταλλεργάτες με την ψήφο τους στις εκλογές του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά. Υπενθυμίζεται ότι οι μεταλλεργάτες έδωσαν στην ΑΕΜ ποσοστό 57,71% - από 55% που είχε συγκεντρώσει στις προηγούμενες εκλογές - και κατά συνέπεια ξανά την απόλυτη πλειοψηφία στη διοίκηση του Συνδικάτου τους.

Με σχετική ανακοίνωση την οποία από χτες έχουν στα χέρια τους οι μεταλλεργάτες, η ΑΕΜ επισημαίνει: «Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων υπερψήφισε την παράταξη που με ήθος και σοβαρότητα δεκαετίες τώρα είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων για τη λύση των προβλημάτων, για τη διεκδίκηση μιας καλύτερης ζωής για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, για όλα αυτά που τους αξίζουν».

Η ΑΕΜ παραθέτει τα τελικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τα οποία το ψηφοδέλτιο της παράταξης συγκέντρωσε 1.396 ψήφους και 12 έδρες στη διοίκηση. Η ΠΑΣΚΕ 333 ψήφους, ποσοστό 13,77% από 15,54% που είχε συγκεντρώσει στις προηγούμενες εκλογές, και 3 έδρες στη διοίκηση. Ο «αριστερο»-εργοδοτικός συνδυασμός ΑΣΕΚ πήρε 286 ψήφους, ποσοστό 11,82% - από 15,05% που είχε συγκεντρώσει στις προηγούμενες εκλογές - και τρεις έδρες στη διοίκηση. Τρεις έδρες στη διοίκηση έβγαλε και ο επίσης εργοδοτικο-«αριστερός» συνδυασμός ΕΡΓΑΣ παίρνοντας 308 ψήφους και ποσοστό 12,7% από 13,85%. Ποσοστό 3,92% και 96 ψήφους συγκέντρωσε η παράταξη της ΔΑΚΕ.

«Η παράταξή μας - συνεχίζει η ΑΕΜ - θεωρεί καθήκον της να αποδοκιμάσει ανοιχτά μπροστά στους εργαζόμενους τη συμμαχία "χωρίς αρχές" που συγκρότησαν πριν τις αρχαιρεσίες οι επικεφαλής των άλλων παρατάξεων, την ανοιχτή και εξόφθαλμη υποστήριξή τους από την εργοδοσία, κατά κύριο λόγο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας και καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν τα χρήσιμα συμπεράσματα». Η παράταξη καλεί όλους τους μεταλλεργάτες «ανεξάρτητα από το ποια παράταξη ψήφισαν να συσπειρωθούν, να οργανωθούν, να παλέψουν με συνέπεια, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται από την αντεργατική πολιτική που εφαρμόζεται. Μια πολιτική που τις συνέπειές της πληρώνουμε όλοι, ανεξάρτητα από τα χρώματα και τις παρατάξεις που υποστηρίζουμε».

- Με την αύξηση των ψηφισάντων κατά 20% ολοκληρώθηκαν οι εκλογές και στο ταξικό Σωματείο των Ηλεκτρολόγων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης με μοναδικό συνδυασμό αυτόν της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης». Η αύξηση των ψηφισάντων έχει σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν από 3 σε 4 οι αντιπρόσωποι του Σωματείου στην Ομοσπονδία του κλάδου.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΙΟΥ
Δεύτερη δύναμη

Δεύτερη δύναμη αναδείχτηκε η συνδικαλιστική παράταξη «Ενωτική Συνεργασία Υγειονομικών» (ΕΣΥ) που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ, στις εκλογές που έγιναν στο Νοσοκομείο του Ρίου για την ανάδειξη αντιπροσώπων στην ΠΟΕΔΗΝ και την ΑΔΕΔΥ. Παράλληλα, μείωση σημείωσαν οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ ενώ απώλεσαν και μια έδρα ο καθένας σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές. Συγκεκριμένα: η ΕΣΥ πήρε 93 ψήφους και 2 έδρες, αντίστοιχα, η ΠΑΣΚΕ 364 και 7 έδρες, η ΔΑΚΕ 93 και 2, η Κίνηση 82 και 1 έδρα, η Ελ. Εργαζόμενοι 82 και 1.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΥ υπογραμμίζει πως «σε αυτές τις εκλογές έγινε ένα βήμα προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του ταξικού, αγωνιστικού, διεκδικητικού πόλου, των δυνάμεων του ΠΑΜΕ» και καλεί τους εργαζόμενους σε «μέγιστη δυνατή ενότητα δράσης σε αγωνιστική ταξική κατεύθυνση».


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκπρόσωπος στο υπηρεσιακό συμβούλιο του δήμου

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ), στις εκλογές για το Υπηρεσιακό Συμβούλιο στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ πήρε 463 ψήφους και ποσοστό 29% και εξέλεξε τον έναν από τους δύο εκπροσώπους των εργαζομένων στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο.

Στις προηγούμενες εκλογές η παράταξη της ΔΑΣ είχε πάρει 370 ψήφους και ποσοστό 22,75%. Ηταν η μόνη παράταξη που αύξησε τις δυνάμεις της σε ψήφους και ποσοστά, παρά το γεγονός ότι σ' αυτές τις εκλογές ψήφισαν 60 λιγότεροι από τις προηγούμενες. Από τη ΔΑΚΕ κατέβηκαν δύο συνδυασμοί, σε συνεννόηση με τη διοίκηση του δήμου για να εξασφαλίσουν και τις δύο έδρες στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Τελικά η ΔΑΚΕ - ΚΑθ. πήρε 602 ψήφους (40,1%) και εξέλεξε έναν εκπρόσωπο, ενώ η ΔΑΚΕ - ΣΕΔΘ πήρε 360 ψήφους (24%) και δεν εξέλεξε εκπρόσωπο. Στις περασμένες εκλογές η ενωμένη ΔΑΚΕ είχε πάρει 1.070 ψήφους ενώ τώρα οι δύο συνδυασμοί μαζί συγκέντρωσαν 962 ψήφους.

Πραγματικό καταποντισμό εξάλλου υπέστη η ΠΑΣΚΕ που πήρε μόνο 100 ψήφους (6,66%) ενώ στις περασμένες εκλογές είχε πάρει 206 ψήφους.

ΘΑΣΟΣ
Οι ναυτεργάτες ψήφισαν μαζικά για αγώνες

Σημαντική επιτυχία σημείωσαν οι αγωνιστικές δυνάμεις του ταξικού ναυτεργατικού κινήματος στις εκλογές της Ενωσης Ναυτικών «Η ΘΑΣΟΣ». Η συμμετοχή των ναυτεργατών της Θάσου στις εκλογές ήταν μαζική, παρά την έντονη εργοδοτική τρομοκρατία που είχε εκδηλωθεί σ' όλο το διάστημα πριν τις εκλογές, για να μην ψηφίσουν οι εργαζόμενοι και να αρνηθούν να θέσουν υποψηφιότητα για τη διοίκηση του συνδικάτου. Οι αγωνιστικές δυνάμεις που βρίσκονται ξανά στη διοίκηση του σωματείου, μας δήλωσε ο πρόεδρος της απερχόμενης διοίκησης Αλέκος Λουβουλούδης, θα συνεχίσουν να παλεύουν και να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των ναυτεργατών, παρά τις συνεχείς διώξεις εναντίον τους από τους εφοπλιστές και τα όργανά τους.

Τα κυριότερα σοβαρά προβλήματα του κλάδου που μπαίνουν μπροστά στη νέα διοίκηση για επίλυση είναι η εφαρμογή των ΣΣΕ, οι αναπροσαρμογές του ΝΑΤ, που, ουσιαστικά, μειώνουν τις συντάξεις των ναυτεργατών, τα προβλήματα που δημιουργεί η εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου για την απελευθέρωση της ακτοπλοΐας, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας στα καράβια, το σταμάτημα των διώξεων και των ειδικών συμβάσεων εργασίας που πιέζονται να υπογράψουν οι ναυτεργάτες.

Η Ενωση Ναυτικών «Η ΘΑΣΟΣ», αμέσως μετά τη συγκρότηση της νέας διοίκησης σε σώμα, σε συνεργασία και με άλλα ναυτεργατικά σωματεία, θα ασχοληθεί άμεσα με την οργάνωση απεργιακών κινητοποιήσεων για τις περικοπές στις συντάξεις. Θα διεκδικήσει, επίσης, αγωνιστικά την εφαρμογή των ΣΣΕ και τη λύση των άλλων ανοιχτών προβλημάτων του κλάδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ