ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Χειμώνας κινητοποιήσεων ενόψει

Associated Press

ΡΩΜΗ.--

Τελικά οι κρίσιμες συνομιλίες της Πέμπτης μεταξύ συνδικάτων και ΦΙΑΤ με τη διαμεσολάβηση της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι κατέληξαν σε αδιέξοδο. Αιτία; Η σύμπλευση της κυβέρνησης με το σχέδιο της εταιρίας που προβλέπει την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων, προκειμένου να «σωθεί» ο χρεοκοπημένος αυτοκινητο-κατασκευαστικός βραχίονάς της. Πλέον η εταιρία, με την έγκριση της κυβέρνησης, από τη Δευτέρα θα προχωρήσει στην «προσωρινή απόλυση» 5.600 εργαζομένων της, ενώ ο τελικός απολογισμός των ανθρώπων που θα χάσουν τις δουλιές τους θα πλησιάσει τις 11.000.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών οι αντιπρόσωποι της κυβέρνησης κατέθεσαν «διαμεσολαβητικό σχέδιο», το οποίο προέβλεπε τη μόνιμη απόλυση 2.400 εργαζομένων με αντάλλαγμα να «μαλακώσει» η εταιρία άλλα σημεία του σχεδίου αναδιάρθρωσης - για παράδειγμα να εξασφαλίσει τη λειτουργία του εργοστασίου της στη Σικελία, Τέρμινι Ιμερέζε, και να «επαναπροσλάβει» τους περισσότερους από τους απολυθέντες μετά από ένα χρόνο. Ωστόσο, το σχέδιο αυτό συνάντησε την ομόφωνη αντίδραση των τριών σωματείων Cgil, Uil, Cisl, που το θεώρησαν απαράδεκτο, ενώ επίσης αμφισβητούν την πρόθεση της εταιρίας να επαναπροσλάβει τους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία, η ΦΙΑΤ χρειάζεται την έγκριση του ιταλικού κράτους προκειμένου να προχωρήσει σε αυτό που ονομάζει «προσωρινή απόλυση» χιλιάδων εργαζομένων. Σ' αυτήν την περίπτωση το 80% των αποζημιώσεων και των μειωμένων μισθών που θα λαμβάνουν οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της απόλυσής τους θα χρηματοδοτηθεί από ειδικό ταμείο του κράτους. Την Πέμπτη το βράδυ η κυβέρνηση συμφώνησε να επιτρέψει στη ΦΙΑΤ να προχωρήσει στις «προσωρινές απολύσεις» αναλαμβάνοντας το κόστος...

Από την πλευρά τους τα ιταλικά συνδικάτα υποστηρίζουν ότι η ΦΙΑΤ πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην εταιρία (με τη σύμπραξη του κράτους) και όχι να προχωρήσει στην απόλυση των εργαζομένων. Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Cgil, Γκουλιέλμο Επιφάνι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ρεπούμπλικα» δήλωσε: «Ο διάλογος ήταν παγίδα καθώς προσπάθησαν να μας επιβάλλουν το απαράδεκτο σχέδιο... Η κυβέρνηση και η ΦΙΑΤ πρέπει να επενδύσουν περισσότερο, προκειμένου η παραγωγή της ΦΙΑΤ σε νέα μοντέλα να γίνει ανταγωνιστικότερη», ενώ κατέληξε λέγοντας «φοβάμαι ότι η εταιρία τελικά θα πωληθεί στην "General Motors"» (που ήδη κατέχει το 20% της ΦΙΑΤ). Εξάλλου ακόμα και διεθνείς αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι απολύσεις δε θα σώσουν την εταιρία. Χαρακτηριστικά αναλυτής της Deutsche Bank δήλωσε στο πρακτορείο «Reuters» ότι «η εταιρία πρέπει να πουλήσει περισσότερα αυτοκίνητα για να σωθεί και όχι να απολύσει τους εργαζόμενους, αλλά αυτή τη στιγμή δεν κατασκευάζονται αρκετά νέα μοντέλα».

Τα συνδικάτα είχαν προειδοποιήσει και τη ΦΙΑΤ και την κυβέρνηση για χειμώνα κινητοποιήσεων σε περίπτωση που δε βρισκόταν ικανοποιητική λύση, και κατά πως φαίνεται ο χειμώνας θα είναι μακρύς για όλους. Ηδη οι κινητοποιήσεις στα εργοστάσια στης ΦΙΑΤ συνεχίζονται με ανανεωμένη ορμή, αφού οι εργαζόμενοι είναι πλέον εξαγριωμένοι. Στην περιοχή του Μιλάνου χιλιάδες εργαζόμενοι έκλεισαν ξανά το εργοστάσιο της ΦΙΑΤ στο Αρέζε, το ίδιο συνέβη και στο εργοστάσιο Μιραφιόρι στο Τορίνο, ενώ στο Νότο οι εργαζόμενοι έκλεισαν την κύρια αρτηρία που οδηγεί από τη Νάπολη στο Βορρά.

ΡΩΣΙΑ - ΔΑΝΙΑ
Δυσαρέσκεια από την απελευθέρωση Ζακάγεφ

ΜΟΣΧΑ.--

Η Μόσχα καταδίκασε έντονα χτες την απόφαση της δανικής Δικαιοσύνης να απελευθερώσει τον απεσταλμένο των Τσετσένων αυτονομιστών Αχμέντ Ζακάγεφ, κατηγορώντας την Κοπεγχάγη ότι θέτει σε κίνδυνο «την ευρωπαϊκή ασφάλεια στο σύνολό της», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ΡΙΑ «Νόβοστι». «Η δανική απόφαση σχετικά με τον Ζακάγεφ πρέπει να ανησυχήσει όλον τον κόσμο και όχι μόνον τη Ρωσία, διότι σήμερα δεν είναι μόνον οι δανορωσικές σχέσεις που θα υποφέρουν από τις αποφάσεις των αρχών της Κοπεγχάγης, αλλά και η ευρωπαϊκή ασφάλεια στο σύνολό της», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Πόσοι ακόμα αθώοι θα πρέπει να θυσιαστούν στο βωμό της "δανικής δημοκρατίας" για να αντιληφθεί η Κοπεγχάγη την ευθύνη που ανέλαβε με την πολιτική των "δυο μέτρων και των δυο σταθμών" στα θέματα του αγώνα κατά της τρομοκρατίας;», προστίθεται στο κείμενο της ανακοίνωσης. Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκορ Ιβανόφ, μιλώντας χτες Παρασκευή, 6 του Δεκέμβρη, στη 10η συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ, κατηγόρησε τη Βρετανία και τους Δυτικούς ότι δεν αντιμετωπίζουν «τον Τσετσένο τρομοκράτη» Ζακάγεφ, που έφτασε στο Λονδίνο, όπως θα αντιμετώπιζαν τον ηγέτη του τρομοκρατικού δικτύου «Αλ Κάιντα», Οσάμα Μπιν Λάντεν. Οπως είναι γνωστό, η Ρωσία είχε ζητήσει από τη Δανία την έκδοση του Ζακάγεφ, ο οποίος είχε συλληφθεί με αίτημα της ρωσικής πλευράς μερικές μέρες μετά την τρομοκρατική ενέργεια στο θέατρο της Μόσχας. Ωστόσο, οι δανικές αρχές έκριναν ότι τα στοιχεία που προσκόμισε δεν είναι επαρκή και τον άφησε ελεύθερο. Στο αεροδρόμιο του Λονδίνου ο Ζακάγεφ συνελήφθη από τη Σκότλαντ Γιαρντ, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με την εγγύηση της ηθοποιού Βανέσα Ρεντγκρέιβ, η οποία ζήτησε από τον Ρώσο επιχειρηματία Μπορίς Μπερεζόφσκι (που διαμένει ως φυγόδικος στο Λονδίνο) να αναλάβει τη νομική υπεράσπιση του Τσετσένου αυτονομιστή που ζήτησε πολιτικό άσυλο στη Βρετανία. Η δίκη του Ζακάγεφ, από τον οποίο αφαίρεσαν το διαβατήριο, θα αρχίσει στις 11 του Δεκέμβρη και, σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές, θα διαρκέσει ένα μήνα. Στο μεταξύ, εκπρόσωποι της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσίας υπογράμμισαν ότι «η Ρωσία θα επιμένει στην έκδοση του Ζακάγεφ όπου κι αν βρεθεί».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ενδεχόμενη μεγάλη δίκη εναντίον ναζιστών εγκληματιών πολέμου

«Είναι ενδεχόμενο, μετά από πολλά χρόνια στασιμότητας, να διεξαχθεί "μεγάλη δίκη εναντίον ναζιστών δολοφόνων"», γράφει η γερμανική εφημερίδα «Νόιες Ντόιτσλαντ». Πρόκειται για ναζιστές - άνδρες της Βέρμαχτ, που στη διάρκεια της κατοχής σκότωσαν αθώους πολίτες και κατέστρεψαν χωριά. Εναντίον τους είχαν αρχίσει στη Δυτική Γερμανία ανακρίσεις πριν από πολλά χρόνια, αλλά δεν έφτασαν σε δίκες και καταδίκες. Τώρα ερασιτέχνες ιστορικοί της ομάδας «Ευπρόσβλητη Διατήρηση της παράδοσης», σε συνεργασία με συναδέλφους τους από την Ενωση των Θυμάτων του Ναζισμού - Ενωση των Αντιφασιστών (VVN-BdA), θα επιδιώξουν να διεξαχθούν δίκες με βάση τα ντοκουμέντα εκείνης της εποχής, «σε συνεργασία με ιστορικούς και μέλη οικογενειών των σκοτωμένων πολιτών από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία και Φινλανδία», γράφει η «Νόιες Ντόιτσλαντ».

Σ' αυτά τα ντοκουμέντα γίνεται λόγος π.χ. «για ζώντες διοικητές των λόχων του 98ου Συντάγματος της 1ης Μεραρχίας ορεινών καταδρομών της Βέρμαχτ, που στην περιοχή της Ηπείρου υποστήριξαν τη (γερμανική) μυστική στρατιωτική χωροφυλακή στην εκτόπιση των Ελλήνων Εβραίων. Υπό το πρόσχημα της "καταπολέμησης συμμοριών" σκότωσαν 1.000 Ελληνες και μόνο τον Οκτώβρη 1943 κατάστρεψαν πάνω από 100 χωριά».

Σε ντοκουμέντο αναφέρεται το όνομα του Καρλ-Βίλχελμ Τίλο, συνταγματάρχη της Βέρμαχτ, που στο δυτικογερμανικό στρατό μετά τον πόλεμο (την Μπούντεσβερ) προήχθηκε σε υποστράτηγο, διοικητή της 1ης Μεραρχίας Ορεινών Καταδρομών και αναπληρωτή του Επιθεωρητή Στρατού Ξηράς: «Σαν αρχηγός του Επιτελείου της 1ης Μεραρχίας ορεινών Καταδρομών της Βέρμαχτ είχε υπογράψει διαταγές δολοφονίας Ελλήνων και Γιουγκοσλάβων. Συνεργάστηκε επίσης σε βιβλία που επαινούν τις μαζικές δολοφονίες και κυκλοφορούν στην Μπούντεσβερ. Στις αναφορές του ο Τίλο με τον τίτλο «Λεία» κάνει λόγο για «νεκρούς συμμορίτες» - 153 άνδρες, γυναίκες, παιδιά και γέρους που δολοφονήθηκαν στις 25 Ιούνη 1943 στο ελληνικό χωριό Μουσιόσας.

Τα επιζώντα μέλη της κατοχικής 1ης Μεραρχίας Ορεινών Καταδρομών διοργανώνουν κάθε χρόνο συνάντηση με γλέντι και επαινετικές ομιλίες για τη δράση τους. Μάλιστα ο Βαυαρός πρωθυπουργός Εντμουντ Στόιμπερ έχει πάρει υπό την προστασία του τις συναντήσεις, δηλώνοντας ότι πρόκειται για «διατήρηση μιας απρόσβλητης παράδοσης» (από το 19ο αιώνα στη Βαυαρία). Ετσι δημιουργήθηκε - σε απάντηση - η ομάδα «ευπρόσβλητη διατήρηση της παράδοσης» που μαζί με την Ενωση των Θυμάτων του Ναζισμού - Ενωση των Αντιφασιστών, θα επιδιώξει νέες ανακρίσεις και δίκες με αριθμό πρωτοκόλλου AR 1110/02».


Θ. Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ