Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ενδεχόμενη μεγάλη δίκη εναντίον ναζιστών εγκληματιών πολέμου

«Είναι ενδεχόμενο, μετά από πολλά χρόνια στασιμότητας, να διεξαχθεί "μεγάλη δίκη εναντίον ναζιστών δολοφόνων"», γράφει η γερμανική εφημερίδα «Νόιες Ντόιτσλαντ». Πρόκειται για ναζιστές - άνδρες της Βέρμαχτ, που στη διάρκεια της κατοχής σκότωσαν αθώους πολίτες και κατέστρεψαν χωριά. Εναντίον τους είχαν αρχίσει στη Δυτική Γερμανία ανακρίσεις πριν από πολλά χρόνια, αλλά δεν έφτασαν σε δίκες και καταδίκες. Τώρα ερασιτέχνες ιστορικοί της ομάδας «Ευπρόσβλητη Διατήρηση της παράδοσης», σε συνεργασία με συναδέλφους τους από την Ενωση των Θυμάτων του Ναζισμού - Ενωση των Αντιφασιστών (VVN-BdA), θα επιδιώξουν να διεξαχθούν δίκες με βάση τα ντοκουμέντα εκείνης της εποχής, «σε συνεργασία με ιστορικούς και μέλη οικογενειών των σκοτωμένων πολιτών από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία και Φινλανδία», γράφει η «Νόιες Ντόιτσλαντ».

Σ' αυτά τα ντοκουμέντα γίνεται λόγος π.χ. «για ζώντες διοικητές των λόχων του 98ου Συντάγματος της 1ης Μεραρχίας ορεινών καταδρομών της Βέρμαχτ, που στην περιοχή της Ηπείρου υποστήριξαν τη (γερμανική) μυστική στρατιωτική χωροφυλακή στην εκτόπιση των Ελλήνων Εβραίων. Υπό το πρόσχημα της "καταπολέμησης συμμοριών" σκότωσαν 1.000 Ελληνες και μόνο τον Οκτώβρη 1943 κατάστρεψαν πάνω από 100 χωριά».

Σε ντοκουμέντο αναφέρεται το όνομα του Καρλ-Βίλχελμ Τίλο, συνταγματάρχη της Βέρμαχτ, που στο δυτικογερμανικό στρατό μετά τον πόλεμο (την Μπούντεσβερ) προήχθηκε σε υποστράτηγο, διοικητή της 1ης Μεραρχίας Ορεινών Καταδρομών και αναπληρωτή του Επιθεωρητή Στρατού Ξηράς: «Σαν αρχηγός του Επιτελείου της 1ης Μεραρχίας ορεινών Καταδρομών της Βέρμαχτ είχε υπογράψει διαταγές δολοφονίας Ελλήνων και Γιουγκοσλάβων. Συνεργάστηκε επίσης σε βιβλία που επαινούν τις μαζικές δολοφονίες και κυκλοφορούν στην Μπούντεσβερ. Στις αναφορές του ο Τίλο με τον τίτλο «Λεία» κάνει λόγο για «νεκρούς συμμορίτες» - 153 άνδρες, γυναίκες, παιδιά και γέρους που δολοφονήθηκαν στις 25 Ιούνη 1943 στο ελληνικό χωριό Μουσιόσας.

Τα επιζώντα μέλη της κατοχικής 1ης Μεραρχίας Ορεινών Καταδρομών διοργανώνουν κάθε χρόνο συνάντηση με γλέντι και επαινετικές ομιλίες για τη δράση τους. Μάλιστα ο Βαυαρός πρωθυπουργός Εντμουντ Στόιμπερ έχει πάρει υπό την προστασία του τις συναντήσεις, δηλώνοντας ότι πρόκειται για «διατήρηση μιας απρόσβλητης παράδοσης» (από το 19ο αιώνα στη Βαυαρία). Ετσι δημιουργήθηκε - σε απάντηση - η ομάδα «ευπρόσβλητη διατήρηση της παράδοσης» που μαζί με την Ενωση των Θυμάτων του Ναζισμού - Ενωση των Αντιφασιστών, θα επιδιώξει νέες ανακρίσεις και δίκες με αριθμό πρωτοκόλλου AR 1110/02».


Θ. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ