Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα αιματηρή εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας

Δέκα νεκροί και πολλοί τραυματίες από την εισβολή ισραηλινών τανκς στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Μπουρέιγ. Καταδίκασαν ΟΗΕ-ΕΕ

Καταστροφικά και αιματηρά τα αποτελέσματα άλλης μιας επίθεσης του ισραηλινού στρατού σε προσφυγικό καταυλισμό στη Λωρίδα της Γάζας

Associated Press

Καταστροφικά και αιματηρά τα αποτελέσματα άλλης μιας επίθεσης του ισραηλινού στρατού σε προσφυγικό καταυλισμό στη Λωρίδα της Γάζας
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΑΛ ΜΠΟΥΡΕΪΓ-ΡΑΜΑΛΑ.--

Νέο κύκλο αίματος άνοιξε, χτες, ο ισραηλινός στρατός εισβάλλοντας, πριν τα ξημερώματα, στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Μπουρέιγ, στη Λωρίδα της Γάζας. Η ισραηλινή εισβολή κατέληξε σε πολύωρη και αιματηρότατη μάχη, η οποία προκάλεσε έκρηξη οργής στους κατοίκους του καταυλισμού αλλά και στο σύνολο του παλαιστινιακού λαού και της ηγεσίας του. Την εισβολή καταδίκασαν η ΕΕ και ο ΟΗΕ, που ανακοίνωσε ότι δύο Παλαιστίνιοι υπάλληλοί του συγκαταλέγονται στους νεκρούς.

Λίγο πριν τα ξημερώματα, 50 ισραηλινά τανκς υπό την κάλυψη ελικοπτέρων εισέβαλαν στον καταυλισμό Αλ Μπουρέιγ. Ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις που διήρκεσαν τουλάχιστον 3 ώρες. Κατά τη διάρκειά τους, τα ελικόπτερα εκτόξευσαν 3 ρουκέτες. Δέκα Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους, 15 τραυματίστηκαν, ένα σπίτι ανατινάχτηκε και αρκετά άλλα υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές.

Σύμφωνα με τον διοικητή των ισραηλινών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας, Γίσραελ Γιβ, στόχος της εισβολής ήταν ο εντοπισμός του Αϊμάν Σχάσνιγιεχ, στελέχους της «Φατάχ», και άλλων δύο Παλαιστινίων, «υπόπτων για οργάνωση επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών». Ο Γιβ υποστήριξε ότι τα στρατεύματά του συνάντησαν σθεναρή αντίσταση, «κάτι που αποδεικνύει ότι στον καταυλισμό υπάρχουν πολλοί ένοπλοι τρομοκράτες, και τρομοκράτες ήταν και τα περισσότερα θύματα».


Associated Press

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, απαντώντας στο ερώτημα γιατί η εισβολή έγινε μια τόσο ευαίσθητη, χρονικά, μέρα, που συμπίπτει με τη γιορτή Εϊντ ελ Φιτρ, η οποία σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού, δήλωνε ότι «κυνηγάμε τους τρομοκράτες όποτε έχουμε πληροφορίες. Αλλωστε, ούτε αυτοί σέβονται τις γιορτές, ούτε τις δικές μας, ούτε τις δικές τους: Δε σταματούν τις επιθέσεις εναντίον μας».

Το μεσημέρι, χιλιάδες Παλαιστίνιοι ξεχύθηκαν στους δρόμους του καταυλισμού και συμμετείχαν στην κηδεία των θυμάτων. Εκδηλη ήταν η οργή, με την πλειοψηφία να ζητά «εκδίκηση».

Παλαιστινιακές πηγές υποστήριζαν ότι από τους νεκρούς, η πλειοψηφία είναι αθώοι πολίτες. Η «Χαμάς», όμως, με γραπτή ανακοίνωσή της τόνιζε ότι 6 από τους νεκρούς είναι μέλη της. Λίγο αργότερα, το εκεί παράρτημα του ΟΗΕ ανακοίνωνε ότι ανάμεσα στα θύματα συγκαταλέγονται και δύο Παλαιστίνιοι υπάλληλοί του. Ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στην περιοχή, Πίτερ Χάνσεν, δεν έκρυβε την οργή του και καταδίκασε τις αλλεπάλληλες επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων εναντίον πυκνοκατοικημένων περιοχών, που έχουν αποτέλεσμα το θάνατο πολιτών. Καταδικαστικές δηλώσεις έκανε και η προεδρία της ΕΕ.

Για νέα σφαγή του παλαιστινιακού λαού έκανε λόγο ο Παλαιστίνιος ηγέτης. «Εισβάλλουν, δολοφονούν, τραυματίζουν, συλλαμβάνουν, τα παιδιά μας, τις γυναίκες μας, στους ιερούς μας τόπους από τη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, μέχρι την Τζενίν, στη βόρεια Δυτική Οχθη. Αυτό δεν είναι καθημερινή ισραηλινή τρομοκρατία;» αναρωτήθηκε εξοργισμένος ο Παλαιστίνιος ηγέτης.


Associated Press

Στο περιθώριο της αιματηρής εισβολής στο Αλ Μπουρέιγ, ο επικεφαλής των παλαιστινιακών Υπηρεσιών Ασφαλείας στη Γάζα, Ρασίντ Αμπού Σχμπακ, ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν και ανακρίνονται ορισμένοι «συνεργάτες του Ισραήλ που δρούσαν στα εδάφη μας υπό την επωνυμία της "Αλ Κάιντα"». Η ανακοίνωση του Σχμπακ έγινε περίπου ένα 24ωρο μετά τις δηλώσεις του Αριέλ Σαρόν, σύμφωνα με τις οποίες οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες έχουν πληροφορίες ότι «στη Λωρίδα της Γάζας έχει αναπτυχθεί δίκτυο της "Αλ Κάιντα"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ