Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Η οικονομία τρεκλίζει, οι υπουργοί πέφτουν

Ο Μπους δείχνει την έξοδο στον Ο' Νιλ

Associated Press

Ο Μπους δείχνει την έξοδο στον Ο' Νιλ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Συνολική αναδιοργάνωση του οικονομικού επιτελείου της αμερικανικής κυβέρνησης επιχειρείται με την υποβολή παραίτησης χτες, κατόπιν αφόρητων πιέσεων, τόσο του υπουργού Οικονομικών όσο και του οικονομικού συμβούλου του Αμερικανού Προέδρου. Μία αναδιοργάνωση που στοχεύει στη δημιουργία θετικών εντυπώσεων παρά σημαίνει αλλαγές ουσίας, αφού η οικονομική πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξει τη στιγμή που η οικονομία συνεχίζει να κλυδωνίζεται επικίνδυνα. Πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα ανακοινωθέντα στοιχεία για την ανεργία, όπου καταγράφεται η εκτόξευσή της στο μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων εννέα ετών.

Η είδηση της υποβολής παραίτησης του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Πολ Ο' Νιλ, και λίγο αργότερα η γνωστοποίηση της παραίτησης και του οικονομικού συμβούλου του Τζορτζ Ουόκερ Μπους, Λόρενς Λίντσεϊ, προκάλεσε πλείστα ερωτήματα. Σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, οι παραιτήσεις είναι αποτέλεσμα των έντονων πιέσεων της αμερικανικής αγοράς και τις ζήτησε ο Λευκός Οίκος ήδη την επαύριο των εκλογών της 6ης του Νοέμβρη.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το «Reuters», οι παραιτήσεις είναι αποτέλεσμα των συμβούλων του Αμερικανού Προέδρου και συνιστούν μία στρατηγική κίνηση ώστε να δημιουργηθεί θετικό κλίμα κατά το δεύτερο μέρος της θητείας του Προέδρου και στις προετοιμασίες για τις εκλογές του 2004.

Οπως μεταδίδει το «Βloomberg», την παραίτησή του ανήγγειλε ο Ο' Νιλ σε λακωνική επιστολή του χτες στον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζορτζ Μπους: «Ηταν τιμή μου που υπηρέτησα το έθνος σε αυτή τη δύσκολη εποχή. Σας εύχομαι κάθε επιτυχία, καθώς προσφέρετε ηγεσία και έμπνευση για την Αμερική και τον κόσμο», ενώ εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι ο Ο' Νιλ θα αποχωρήσει επισήμως εντός των επόμενων εβδομάδων. Ο Πολ Ο' Νιλ διορίστηκε στο υπουργείο Οικονομικών στις 20 Δεκέμβρη 2000, εγκαταλείποντας τη θέση του προέδρου στην πανίσχυρη εταιρία αλουμινίου «Alcoa». Κατά τη διάρκεια της θητείας του βρέθηκε στο επίκεντρο σκληρών επικρίσεων από τη Γουόλ Στριτ, η οποία κατηγορούσε την κυβέρνηση Μπους για «απουσία οικονομικής ηγεσίας», σε μία περίοδο όπου η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αγωνίζεται να ξεφύγει από την ύφεση. Οσο για τον Λόρενς Λίντσεϊ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, θα παραμείνει στη θέση του έως τα τέλη του έτους. Σημειώνεται ότι οι παραιτήσεις αυτές είναι οι πρώτες στην κυβέρνηση Μπους.

Στο μεταξύ, νευρικότητα επικρατούσε στη Γουόλ Στριτ χτες Παρασκευή, μιάμιση ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών, ενώ λίγο αργότερα σημειώθηκε κάποια αύξηση του όγκου των συναλλαγών, καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να «ζυγίζουν» τις παραιτήσεις του υπουργού Οικονομικών και του οικονομικού συμβούλου του Λευκού Οίκου. Εντούτοις, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, την αγορά αποθάρρυνε η ανακοίνωση της αύξησης του ποσοστού ανεργίας το Νοέμβρη στο 6% από 5,7% τον προηγούμενο μήνα.

Πρόκειται για μία «απρόσμενη άνοδο» όπως τη χαρακτήρισαν. Στην ουσία είναι το υψηλότερο ποσοστό των επτά τελευταίων μηνών και ρεκόρ δεκαετίας. Αιτία της ανόδου είναι ότι όχι μόνο δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας, αλλά μόνο το Νοέμβρη χάθηκαν 40.000 θέσεις εργασίας από την αμερικανική οικονομία. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν άνοδο της ανεργίας στο 5,8% και μείωση των θέσεων εργασίας κατά 36.000, αλλά για άλλη μία φορά διαψεύστηκαν. Ενδεικτικό είναι ότι το ποσοστό ανεργίας στους Αφροαμερικανούς αυξήθηκε στο 11% από 9,8%. Στους ισπανόφωνους παρέμεινε σταθερό στο 7,8% και στους λευκούς αυξήθηκε στο 5,2%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ