Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Αντίστροφη μέτρηση για τη διακήρυξη του ιρακινού οπλοστασίου

Να προσεγγίσουν Ιρακινούς επιστήμονες και να τους αποσπάσουν «κρίσιμες πληροφορίες για το ιρακινό οπλοστάσιο, με αντάλλαγμα την εξασφάλιση ασύλου στο εξωτερικό», ζητά από τους επιθεωρητές η Ουάσιγκτον

Πολεμικές ασκήσεις των Αμερικανών στο Κουβέιτ

Associated Press

Πολεμικές ασκήσεις των Αμερικανών στο Κουβέιτ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Στη Βαγδάτη είναι στραμμένη η προσοχή της διεθνούς κοινότητας, καθώς σήμερα Ιρακινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι θα παραδώσουν σε απεσταλμένους του ΟΗΕ την αναλυτική λίστα των ιρακινών οπλικών συστημάτων. Ο Λευκός Οίκος επανέλαβε ότι διαθέτει «αδιάσειστα στοιχεία», που αποδεικνύουν την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ. Παράλληλα, ασφυκτικές είναι πλέον οι πιέσεις της Ουάσιγκτον προς τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, από τους οποίους ζητά, εκτός από την εντατικοποίηση των ελέγχων, να εντοπίσουν Ιρακινούς ειδικούς επιστήμονες και να τους δελεάσουν με την παροχή ασύλου στο εξωτερικό, προκειμένου να τους αποσπάσουν «κρίσιμες πληροφορίες για το ιρακινό οπλοστάσιο».

Σήμερα το μεσημέρι, ο επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου του Ιράκ και αρμόδιος για τη συνεννόηση με τους επιθεωρητές, Χουσάμ Μοχάμεντ Αμίν, αναμένεται να παραδώσει σε αξιωματούχους του ΟΗΕ την πλήρη λίστα των ιρακινών οπλικών συστημάτων. Οπως έχει δηλώσει επανειλημμένως ο Αμίν, στη λίστα θα εμπεριέχονται «νέα στοιχεία», καθώς και «υλικά και τεχνολογίες με διπλή χρήση», αλλά «όχι απαγορευμένα όπλα». Η διακήρυξη εκτιμάται ότι θα αποτελείται από χιλιάδες σελίδες και θα είναι γραμμένη, τόσο στην αγγλική, όσο και στην αραβική γλώσσα.


Associated Press

Το πολυσέλιδο κείμενο της διακήρυξης θα μεταφερθεί, μέσω Κύπρου και Βιέννης, στη Νέα Υόρκη. Οσα στοιχεία αφορούν στο πυρηνικό οπλοστάσιο του Ιράκ θα παραδοθούν, στη Βιέννη, στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και όσα αφορούν στο βιολογικό και χημικό οπλοστάσιο θα παραδοθούν στην Επιτροπή των Επιθεωρητών του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Το πλήρες κείμενο αναμένεται να φθάσει στα χέρια των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, την Κυριακή το βράδυ, και στη συνέχεια θα το παραλάβουν και τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ εκτιμούσαν ότι η προσεκτική του εξέταση θα διαρκέσει τουλάχιστον 2 βδομάδες.

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, ενημέρωσε, χθες, το Συμβούλιο Ασφαλείας για την πορεία των επιθεωρήσεων. Σχολιάζοντας την επικείμενη ιρακινή διακήρυξη, δήλωσε ότι, με βάση τις πληροφορίες που του έδωσε ο Ιρακινός πρέσβης στον ΟΗΕ, θα είναι τουλάχιστον 10.000 σελίδες. Ο Μπλιξ διευκρίνισε ότι στοιχεία από τη διακήρυξη θα δοθούν στη δημοσιότητα, αφού πρώτα έχουν ενημερωθεί τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και κατέστησε σαφές ότι ορισμένα από τα σημεία της διακήρυξης θα παραμείνουν «μυστικά», με κριτήριο την κρισιμότητά τους.

Πιέζει και για πληροφοριοδότες η Ουάσιγκτον

Ο Λευκός Οίκος διαθέτει «αδιάσειστα στοιχεία», που αποδεικνύουν ότι το Ιράκ συντηρεί απαγορευμένο οπλοστάσιο, επανέλαβε, χθες, ο εκπρόσωπος του Προέδρου Μπους, Αρι Φλάισερ. Ο Φλάισερ επισήμανε, για άλλη μια φορά, ότι, αν μέσα στην ιρακινή διακήρυξη δεν εμπεριέχονται τα απαγορευμένα όπλα, τότε θα αποκαλυφθεί ότι η ιρακινή ηγεσία, και πάλι, προσπαθεί να κρύψει την αλήθεια και να αποφύγει τον αφοπλισμό της.

Τόσο ο Φλάισερ, όσο και ο έτερος εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Στιν Μακ Κόρμικ, άσκησαν εκ νέου πιέσεις στους επιθεωρητές του ΟΗΕ «να προβούν σε σκληρότερους και αυστηρότερους ελέγχους» και ζήτησαν ανοιχτά την «προσέγγιση Ιρακινών επιστημόνων, οι οποίοι, με αντάλλαγμα την παροχή ασύλου στο εξωτερικό, θα δώσουν κρίσιμες πληροφορίες για το ιρακινό οπλοστάσιο». Και οι δύο τόνισαν ότι η συγκεκριμένη «παράμετρος» είναι πολύ σημαντική για την Ουάσιγκτον και θα πρέπει να είναι πολύ σημαντική και για ολόκληρο τον κόσμο. Εσπευσαν, όμως, να επισημάνουν ότι η όλη διαδικασία της «φυγάδευσης των επιστημόνων από το Ιράκ» είναι ευθύνη του ΟΗΕ.

Στο περιεχόμενο της ιρακινής διακήρυξης αναφέρθηκε και ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, υπογραμμίζοντας ότι «μια ελλιπής δημοσιοποίηση των οπλικών συστημάτων εκ μέρους της ιρακινής ηγεσίας δε θα πυροδοτήσει αυτομάτως μια στρατιωτική επέμβαση, αλλά οπωσδήποτε θα αποδείξει ξεκάθαρα στην υφήλιο ότι η στρατηγική του Σαντάμ παραμένει η εξαπάτηση. Μόνο που αυτή τη φορά δεν πρόκειται να τη γλιτώσει».

Ταυτόχρονα γυμνάσια

Την Κυριακή, όμως, αρχίζει στο Κατάρ και η «διοικητική» άσκηση «Ιντέρναλ Λουκ». Στην άσκηση συμμετέχουν, περίπου, 1.000 Αμερικανοί αξιωματούχοι Επικοινωνιών, Συντονισμού και Επιμελητείας, όπως και 800 Βρετανοί συνάδελφοί τους και στόχος είναι η εξακρίβωση της ετοιμότητας συντονισμού όλων των στρατιωτικών σωμάτων, σε περίπτωση πολεμικής επιχείρησης στο Ιράκ και αλλού. Το γενικό πρόσταγμα έχει ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στον Κόλπο, στρατηγός Τόμι Φρανκς, ο οποίος έφθασε, χθες, στο Κατάρ. Η άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 17 Δεκεμβρίου, αλλά, όπως έγινε γνωστό, όλο το επικοινωνιακό δίκτυο, ο εξοπλισμός και οι υπεύθυνοι αξιωματούχοι θα παραμείνουν στις θέσεις τους για «παν ενδεχόμενο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ