ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Επιτάχυνση ελέγχων και προετοιμασιών

Εντατικές είναι οι πολεμικές ασκήσεις των Αμερικανών

Associated Press

Εντατικές είναι οι πολεμικές ασκήσεις των Αμερικανών
ΒΑΓΔΑΤΗ-ΝΤΟΧΑ-ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με ταχείς ρυθμούς ειδικοί στις ΗΠΑ, στη Ρωσία, στη Γαλλία, στη Βρετανία και στην Κίνα εξετάζουν την πολυσέλιδη έκθεση που παρέδωσε στον ΟΗΕ η Βαγδάτη παρουσιάζοντας τα οπλικά της συστήματα. Ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, ανακοίνωσε ότι ελπίζει την επόμενη βδομάδα να είναι σε θέση να προχωρήσει σε μια πρώτη ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με το περιεχόμενο της έκθεσης και να παραδώσει μια περίληψή της στα μη μόνιμα μέλη του. Ο Μπλιξ απέφυγε να απαντήσει στο αίτημα της Τεχεράνης να παραλάβει, επίσης, ένα αντίγραφο των ιρακινών οπλικών συστημάτων με το αιτιολογικό ότι «πρώτοι οι Ιρανοί υπέστησαν τις συνέπειές τους».

Με εξίσου ταχείς ρυθμούς συνεχίζονται και οι επιθεωρήσεις στη Βαγδάτη. Χτες, οι επιθεωρητές έλεγξαν 5 διαφορετικές τοποθεσίες, ανάμεσα στις οποίες και ένα εργοστάσιο κατασκευής πυραύλων που χτίστηκε το 1999. Είχε προηγηθεί ολονύκτιος έλεγχος σε πυρηνική εγκατάσταση στο Αλ Κάεμ. Σχολιάζοντας την πορεία των ελέγχων, ο Γάλλος ΥΠΕΞ επέμενε ότι «ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος».

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός υπ. Αμυνας υπέγραφε συμφωνία αναβάθμισης των στρατιωτικών βάσεων του Κατάρ με τον ΥΠΕΞ της χώρας. Στόχος, όπως είπε, είναι «η στρατιωτική τους ετοιμότητα». Ο Ράμσφελντ, πάλι, σε συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκε χτες, υποστηρίζει ότι «το Ιράκ δε θα βαλκανοποιηθεί διότι οι ΗΠΑ έχουν την καλή συνεργασία των γειτονικών χωρών και οι Αραβες, ούτως ή άλλως, δε θα λυπηθούν πολύ με την ανατροπή του Σαντάμ». Επίσης, συμπληρώνει ότι «δεν πρόκειται να τοποθετηθεί στη Βαγδάτη ένα καθεστώς ανδρείκελων».

Επιμένοντας, λοιπόν, στις προετοιμασίες της σε όλα τα επίπεδα, η Ουάσιγκτον προειδοποιούσε, χτες, το Ιράκ ότι θα χρησιμοποιήσει και πυρηνικά αν τα στρατεύματά της πληγούν από όπλα μαζικής καταστροφής. Παράλληλα, στη Ρώμη, ο αξιωματούχους του Πενταγώνου Ντάγκλας Φέιθ είχε συναντήσεις με υπουργούς Αμυνας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ στη Βουδαπέστη η κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι δέχτηκε επίσημο αμερικανικό αίτημα για να εκπαιδευτούν δυνάμεις της ιρακινής αντιπολίτευσης στη βάση Ταστζάρ.

ΥΕΜΕΝΗ - ΗΠΑ - ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
«Ανθρακες ο θησαυρός» της Ουάσιγκτον

Απολύτως νόμιμο το στρατιωτικό εμπόρευμα του φορτηγού πλοίου «Σο Σαν», που κατέλαβαν ισπανικά και αμερικανικά πολεμικά, δίνοντας το έναυσμα σε Αμερικανούς αξιωματούχους να εξαπολύσουν νέα επίθεση εναντίον της ΛΔ Κορέας

ΣΑΝΑ-ΜΑΔΡΙΤΗ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Δε δόθηκε, τελικά, συνέχεια στο περιστατικό της κατάληψης από ισπανικά και, στη συνέχεια, αμερικανικά πολεμικά πλοία φορτηγού πλοίου στην Αραβική Θάλασσα. Πριν καν διευκρινιστεί η ταυτότητα και η πορεία του πλοίου, Αμερικανοί αξιωματούχοι, από διάφορα σημεία του κόσμου, έσπευσαν να κατονομάσουν τη ΛΔ Κορέας ως πωλητή των όπλων που μετέφερε και να ανεβάσουν τους τόνους. Εντούτοις, οι «προσδοκίες» τους δεν ευοδώθηκαν, ούτε οι καταγγελίες τους επιβεβαιώθηκαν. Η υεμενική κυβέρνηση, με επίσημα διαβήματα, ζήτησε να της παραδοθεί το φορτίο που νομίμως είχε αγοράσει και προορίζεται για τις αμυντικές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεών της. Αργά το βράδυ, ανακοινώθηκε ότι το φορτηγό πλοίο συνεχίζει κανονικά την πορεία του αφού δεν καταγράφηκε τίποτε παράνομο που να δικαιολογεί το θόρυβο που προκλήθηκε.

Στην Αραβική Θάλασσα, δύο ισπανικά μαχητικά, ακολουθώντας πληροφορίες που τους παρασχέθηκαν από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ακινητοποίησαν, χτες το πρωί, το φορτηγό πλοίο «Σο Σαν». Ο καπετάνιος του φέρεται να αγνόησε το σήμα των ισπανικών πολεμικών για να σταματήσει και έτσι ρίχτηκαν προειδοποιητικές βολές και Ισπανοί πεζοναύτες κατέλαβαν το πλοίο. Στη συνέχεια, το παρέδωσαν σε αμερικανικά πολεμικά.

Η είδηση, αρχικώς, επιβεβαιώθηκε από τον Ισπανό υπουργό Αμυνας. Ο Φεντερίκο Τρίγιο αρκέστηκε να δηλώσει ότι διεξήχθη νηοψία στο «Σο Σαν», επειδή δεν έφερε σημαία και δεν είχε δηλώσει το φορτίο του ενώ έπλεε σε διεθνή ύδατα που ελέγχονται από την «Πολυεθνική Δύναμη Αναχαίτισης», δηλαδή από αμερικανικά, βρετανικά, ισπανικά, γερμανικά και αυστραλέζικα πολεμικά πλοία, με στόχο να μη μεταφερθούν στο Ιράκ όπλα. Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, το «Σο Σαν», νηολογίου Καμπότζης, μετέφερε 15 «Σκουντ», 15 πυραυλικές κεφαλές και 85 κιβώτια με χημικές ουσίες, ανάμεσα σε φορτία τσιμέντου.

«Προδόθηκαν» από βιασύνη

Παρά το γεγονός ότι οι ισπανικές αρχές δεν κατονόμασαν τη χώρα προέλευσης του φορτίου του «Σο Σαν», ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, έσπευσε να μιλήσει για τη ΛΔ Κορέας και να δηλώσει ότι «παραμένει ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων και βαλλιστικής τεχνολογίας στη Γη». Απέφυγε, όμως, να εκτιμήσει αν η ΛΔ Κορέας παραβίασε τη διεθνή νομοθεσία.

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Αρμιτάζ, από το Πεκίνο, υπενθύμιζε, όπως και η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, ότι η ΛΔ Κορέας έχει παραδεχτεί πως διαθέτει πυρηνικά όπλα και πως διακινεί μεγάλες ποσότητες όπλων, αλλά συμπλήρωσε ότι η Ουάσιγκτον δε θα αλλάξει την πολιτική της απέναντι στην Πιονγιάνγκ. Βαθιά ανήσυχος δήλωσε και ο Βρετανός ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι η ΛΔ Κορέας «παραβιάζει προηγούμενες δεσμεύσεις της».

Από την πλευρά της, η Πιονγιάνγκ δεν αντέδρασε. Σιωπηλή παρέμεινε και η Σεούλ, όπου ορισμένοι αναλυτές έσπευσαν να εκτιμήσουν ότι πιθανώς η Ουάσιγκτον προσπαθεί να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο περιστατικό για να επηρεάσει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, που διεξάγονται σε μία βδομάδα, ευνοώντας τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Λι Χόι Τσανγκ, ο οποίος συμμερίζεται τις αμερικανικές ενστάσεις περί επιτάχυνσης της προσέγγισης της ΛΔ με τη Νότια Κορέα.

Τη «λύση», όμως, έδωσε η υεμενική κυβέρνηση, η οποία με, σκληρού ύφους, διαβήματά της προς την Ουάσιγκτον και τη Μαδρίτη ζήτησε να της επιστραφεί το φορτίο που νομίμως είχε αγοράσει για τον υεμενικό στρατό. Μετά από αρκετές ώρες διαβουλεύσεων, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Υεμένης, Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, ότι το πλοίο συνεχίζει κανονικά την πορεία του, αφού, όπως είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, δεν υπάρχει τίποτε επιλήψιμο στην αγοραπωλησία των όπλων. Επιπλέον, στρατιωτικοί αναλυτές, όπως ο Μπεν Σέπαρντ, συνεργάτης της επιθεώρησης «Τζέινς», επισήμαινε ότι η όλη διαδικασία της νηοψίας που έγινε, χτες, από τα ισπανικά και αμερικανικά πολεμικά «εμπίπτει μάλλον στις γκρίζες ζώνες της διεθνούς νομιμότητας».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εκλογικές «τρικυμίες» εκατέρωθεν

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ.--

Την αναβολή διεξαγωγής των παλαιστινιακών εκλογών αναμένεται να εισηγηθεί η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή προς τον Παλαιστίνιο ηγέτη, καθώς η παράταση της ισραηλινής κατοχής καθιστά αδύνατη την οργάνωση και πραγματοποίησή τους. Αυτό ανακοίνωσε, χτες, ο γραμματέας της Εκλογικής Επιτροπής, Αλί Τζαριμπάουι, τονίζοντας ότι ακόμη δεν έχει γίνει δυνατή η καταγραφή των ψηφοφόρων, λόγω των απαγορεύσεων του ισραηλινού στρατού και συμπληρώνοντας ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η εκλογική μάχη, μόνο αν αποχωρήσουν άμεσα τα ισραηλινά στρατεύματα.

Εντούτοις, μια τέτοια πρόθεση δε διαφαίνεται στον ισραηλινό στρατό που συνέχισε, χτες, «το έργο» του στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης. Οπως ανακοινώθηκε, ένας μαχητής του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης σκοτώθηκε σε διάρκεια επιχείρησης σύλληψής του στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα, κοντά στη Νάμπλους. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριζε ότι ο συγκεκριμένος Παλαιστίνιος συνεργαζόταν με την «Τζιχάντ» τον τελευταίο καιρό. Παράλληλα, έγιναν άλλες 19 συλλήψεις σε διάφορα σημεία της Δ. Οχθης.

Την ίδια στιγμή, στο Ισραήλ η προεκλογική περίοδος έχει αρχίσει για τα καλά. Μετά την επικράτηση των ακροδεξιών του «Λικούντ» στις λίστες των υποψηφίων του κόμματος για τις πρόωρες εκλογές, οι συντηρητικοί του Εργατικού Κόμματος ήταν αυτοί που επικράτησαν στις λίστες υποψηφίων. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση δύο γνωστών φιλειρηνιστών του Εργατικού και σφοδρών επικριτών της συγκυβέρνησης με το «Λικούντ». Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και αρχιτέκτονας του Οσλο, Γιόσι Μπεϊλίν, και η ακτιβίστρια Γιαέλ Νταγιάν, κόρη του πρώην υπουργού Αμυνας και ΥΠΕΞ Μοσέ Νταγιάν, αποχώρησαν από το Εργατικό Κόμμα. Οπως ανακοινώθηκε αργότερα, θα συμμετέχουν στην εκλογική λίστα του αριστερού κόμματος Μέρετζ, και μετά τις εκλογές αναμένεται να δημιουργηθεί ένα νέο «κεντροαριστερό φιλειρηνικό κόμμα».

ΓΑΛΛΙΑ
Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση ψαράδων

Ποικίλες οι εκδηλώσεις των ψαράδων

Associated Press

Ποικίλες οι εκδηλώσεις των ψαράδων
ΠΑΡΙΣΙ.--

Ψαράδες από διάφορες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά αναστάτωσαν χτες τις ναυτιλιακές μεταφορές στη Μάγχη και τη Βόρεια Θάλασσα. Οι ψαράδες από τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ιρλανδία, τη Δανία και το Βέλγιο διαμαρτύρονται ενάντια στην πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μειώσει έως και 80% το όριο των ψαριών (κυρίως μπακαλιάρων) που τους επιτρέπεται να αλιεύουν. Οι ψαράδες υποστηρίζουν ότι αυτή η δραστική μείωση του ορίου θα οδηγήσει τον κλάδο τους στην οικονομική καταστροφή.

Οι ψαράδες απέκλεισαν με τις τράτες τους τα γαλλικά λιμάνια της Βουλώνης, του Καλαί και της Δουνκέρκης, ενώ επίσης αποκλείστηκαν και τα λιμάνια της Οστάνδης και του Ζεέμπρουγκε στο Βέλγιο. Παράλληλα περίπου 200 ψαρόβαρκες αναστάτωσαν την κίνηση στο λιμάνι του Νιουκάστλ στη Βόρεια Αγγλία και 50 ακόμα πλοιάρια παρακώλυσαν την κίνηση στη Μάγχη. Ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου CFTC των Γάλλων ψαράδων, Ζακ Μπιγκό, χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις απολύτως επιτυχημένες.

Οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ, πάντως, θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να συζητήσουν τη σχετική πρόταση του επιτρόπου για θέματα αλιείας, Φραντζ Φίσλερ, που προβλέπει τη δραστική μείωση του ορίου. Ο επίτροπος υποστηρίζει ότι σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, ο πληθυσμός των ψαριών στην περιοχή έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της υπερ-αλιείας, οπότε πρέπει να μειωθούν τα σχετικά όρια. Ωστόσο οι ψαράδες αμφισβητούν ότι η κατάσταση είναι τόσο δραματική, ενώ επίσης αντιπροτείνουν την επιχορήγηση των ψαράδων που δέχονται να μειώσουν την παραγωγή τους.

Οι καλλιτέχνες κατά του πολέμου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Ενας πόλεμος στο Ιράκ θα αυξήσει τις πιθανότητες τρομοκρατικών επιθέσεων, θα βλάψει την οικονομία και θα δυναμιτίσει τη θέση μας στον κόσμο... Αυτή η έννοια της προληπτικής επέμβασης δημιουργεί ένα προηγούμενο και θα πρέπει να αναρωτηθούμε: "Πού θα τελειώσει αυτό; Πού θα είναι η επόμενη προληπτική επίθεση;"», τόνισε ο τηλεοπτικός αστέρας Τόνι Σάλουμπ, που μαζί με την ηθοποιό Αντζέλικα Χιούστον παρουσίασαν επιστολή όπου υπογράφουν περισσότεροι από 100 καλλιτέχνες και σταρ του Χόλιγουντ που αντιτίθενται σε μία αμερικανική επίθεση στο Ιράκ και με την οποία επίσης καλούν τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους να μην πραγματοποιήσει προληπτική επέμβαση, σε οποιαδήποτε χώρα της Μέσης Ανατολής.

Η επιστολή κυκλοφόρησε την Τρίτη το απόγευμα - τοπική ώρα - ώστε να συμπέσει η δημοσίευσή της με τη Διεθνή Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατά την οποία πολλοί διαδηλωτές συμμετείχαν σε εκδηλώσεις σε όλο το μήκος και πλάτος των ΗΠΑ, ενώ οι συντάκτες της επιστολής κάλεσαν και τους Αμερικανούς πολίτες να «ορθώσουν το ανάστημά τους» και να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στο σχεδιαζόμενο πόλεμο, παίρνοντας μέρος στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια που διοργανώνονται αυτό το Σαββατοκύριακο σε όλη την αμερικανική επικράτεια.

Την ανοιχτή επιστολή συνυπογράφουν πολλοί αστέρες του Χόλιγουντ, όπως οι Ματ Ντέιμον, Κιμ Μπάσιντζερ, Σάμιουελ Τζάκσον, Ιθαν Χοκ, Ούμαν Θέρμαν, Μάρτιν Σιν - γνωστός για τη δράση του, αφού έχει συλληφθεί 70 φορές τουλάχιστον για τη συμμετοχή σε κινητοποιήσεις υπέρ των αστέγων, κατά της φτώχειας, της οικονομικής και κοινωνικής ανισότητας, του πολέμου, των πυρηνικών εξοπλισμών - Χέλεν Χαντ, Ολυμπία Δουκάκη, Σούζαν Σάραντον, Τιμ Ρόμπινς, Αλεκ Μπάλντγουιν, ο σκηνοθέτης Τζόναθαν Ντεμ, οι πρωταγωνιστές της σειράς X-Files, Γκίλιαν Αντερσον και Ντέιβιντ Ντουχόβνι. Επίσης και οι μουσικοί Μάικλ Στάιπ, Πίτερ Γιάροου, Μπάρμπρα Στρέιζαντ, Χάρι Μπελαφόντε και Μπόνι Ράιτ.

Η επιστολή αποτελεί μία πρωτοβουλία του σκηνοθέτη της ταινίας «Steal that movie», Ρόμπερτ Γκρίνγουολντ, και τον ηθοποιό του «M*A*S*H», Μάικ Φάρελ, οι οποίοι μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ήρθαν σε επαφή με τις υπόλοιπες προσωπικότητες που συνυπέγραψαν το κείμενο. Ο Φάρελ δήλωσε πως επιθυμία του ήταν να δείξει στους Αμερικανούς πολίτες πως είναι θεμιτό να μιλούν ανοιχτά κατά της κυβέρνησης Μπους... αφού «είναι ανάρμοστο για την κυβέρνηση να στήνει μία υπόθεση στην οποία εμείς θα συρόμαστε σε έναν πόλεμο».

Απειλούν με πυρηνικά οι ΗΠΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ετοιμες να χρησιμοποιήσουν ακόμα και πυρηνικά όπλα, εάν χρειαστεί, προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια επίθεση με όπλα μαζικής καταστροφής, δηλώνουν οι ΗΠΑ, σε μία προειδοποίηση προς τα κράτη που κατά τις ΗΠΑ συνιστούν τον «άξονα του κακού».

Το προειδοποιητικό αυτό μήνυμα περιλαμβάνεται στην έκθεση της κυβέρνησης Μπους για τη στρατηγική των ΗΠΑ κατά των πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων που επικαιροποιείται για πρώτη φορά από το 1993 και δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Ευλόγως, το εξασέλιδο έγγραφο όπου αναφέρει ότι η απειλή χρήσης «συντριπτικής δύναμης» είναι βασικό στοιχείο για την προστασία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους από τα όπλα μαζικής καταστροφής, ερμηνεύτηκε ως ΑΜΕΣΗ προειδοποίηση κυρίως προς το Ιράκ, δεδομένου ότι ο πόλεμος βρίσκεται προ των πυλών.

Υπό τον τίτλο «Εθνική Στρατηγική για την αντιμετώπιση όπλων μαζικής καταστροφής», το έγγραφο παραδόθηκε στα μέλη του Κογκρέσου χτες και αναφέρει ότι... «οι Ηνωμένες Πολιτείες δε θα πάψουν να τονίζουν ότι διατηρούν το δικαίωμα να απαντήσουν με συντριπτική δύναμη, περιλαμβανομένων όλων των επιλογών, στη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής εναντίον της χώρας, των δυνάμεών της στο εξωτερικό, των φίλων και των συμμάχων τους». Εντούτοις, το έγγραφο αυτό έχει ευρύτερους αποδέκτες. Ουσιαστικά είναι προειδοποίηση προς κάθε ενδιαφερόμενο και κυρίως προς τις χώρες του επονομαζόμενου άξονα του κακού.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες προειδοποιήσεις είχαν γίνει και τον περασμένο Μάρτη, όπου είχαν έρθει στο φως της δημοσιότητας τόσο οι εκκλήσεις του υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, αλλά και της υπουργού Εθνικής Ασφαλείας Κοντολίζα Ράις για «ετοιμότητα του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ ώστε να αντιμετωπιστούν οι μελλοντικές επιθέσεις» εκ παραλλήλου με τη μυστική έκθεση που είχε συντάξει το Πεντάγωνο και είχε ενημερώσει σχετικά τις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου. Στη μυστική έκθεση επτά χώρες φέρονται ως πιθανοί στόχοι των ΗΠΑ με πυρηνικά όπλα, η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράκ, το Ιράν, η Λ.Δ. Κορέας, η Λιβύη και η Συρία.

ΑΦΡΙΚΗ
Πυρετός συναντήσεων Ράμσφελντ...

ΤΖΙΜΠΟΥΤΙ.-- Επίσκεψη αστραπή σε χώρες που βρίσκονται στο Κέρας της Αφρικής πραγματοποιεί το τελευταίο 24ωρο ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ. Ο ίδιος ισχυρίζεται πως δεν άσκησε πιέσεις, ούτε εξέφρασε αιτήματα στους ηγέτες του Τζιμπουτί, της Ερυθραίας και της Αιθιοπίας για πρόσβαση των Αμερικανών πεζοναυτών σε στρατιωτικές βάσεις των χωρών τους. Υποστήριξε πως απώτερος στόχος της εκεί παρουσίας του είναι η εμψύχωση της συμμετοχής των χωρών αυτών στη γενικότερη «αντιτρομοκρατική προσπάθεια»... Ποιος όμως τον πιστεύει ενόψει των σχεδίων έναντι του Ιράκ;

Στο Τζιμπουτί πραγματοποίησε σύντομες επαφές με τον Πρόεδρο της πρώην γαλλικής αποικίας Ισμαήλ Ομάρ Γκέλεχ και με τον υπουργό Αμυνας Ουγκουρέχ Κιφλέχ Αχμέντ. Μεγαλύτερο χρόνο ανάλωσε επισκεπτόμενος το στρατηγείο που έχουν στήσει οι ΗΠΑ στο Τζιμπουτί (βρίσκονται πάνω από 900 Αμερικανοί πεζοναύτες) με διοικητή τον Τζον Σάτλερ.

Νωρίτερα, ο Ράμσφελντ είχε συναντήσεις με τους ηγέτες της Ερυθραίας και της Αιθιοπίας, οι οποίοι δήλωσαν πρόθυμοι να υποστηρίξουν τις «αντιτρομοκρατικές προσπάθειες» των ΗΠΑ. Ο ίδιος ο Ράμσφελντ τους είπε πως οι ΗΠΑ είναι αφοσιωμένες «σε μία μακροπρόθεσμη συνεργασία με τις χώρες στο Κέρας της Αφρικής» και πως δεν ήρθε στην περιοχή για να κάνει συμφωνίες πρόσβασης των Αμερικανών σε στρατιωτικές βάσεις αυτών των χωρών. «Η επίσκεψή μου εδώ είναι επίσκεψη σχέσεων» κατέληξε...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ