Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ - ΗΠΑ - ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
«Ανθρακες ο θησαυρός» της Ουάσιγκτον

Απολύτως νόμιμο το στρατιωτικό εμπόρευμα του φορτηγού πλοίου «Σο Σαν», που κατέλαβαν ισπανικά και αμερικανικά πολεμικά, δίνοντας το έναυσμα σε Αμερικανούς αξιωματούχους να εξαπολύσουν νέα επίθεση εναντίον της ΛΔ Κορέας

ΣΑΝΑ-ΜΑΔΡΙΤΗ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Δε δόθηκε, τελικά, συνέχεια στο περιστατικό της κατάληψης από ισπανικά και, στη συνέχεια, αμερικανικά πολεμικά πλοία φορτηγού πλοίου στην Αραβική Θάλασσα. Πριν καν διευκρινιστεί η ταυτότητα και η πορεία του πλοίου, Αμερικανοί αξιωματούχοι, από διάφορα σημεία του κόσμου, έσπευσαν να κατονομάσουν τη ΛΔ Κορέας ως πωλητή των όπλων που μετέφερε και να ανεβάσουν τους τόνους. Εντούτοις, οι «προσδοκίες» τους δεν ευοδώθηκαν, ούτε οι καταγγελίες τους επιβεβαιώθηκαν. Η υεμενική κυβέρνηση, με επίσημα διαβήματα, ζήτησε να της παραδοθεί το φορτίο που νομίμως είχε αγοράσει και προορίζεται για τις αμυντικές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεών της. Αργά το βράδυ, ανακοινώθηκε ότι το φορτηγό πλοίο συνεχίζει κανονικά την πορεία του αφού δεν καταγράφηκε τίποτε παράνομο που να δικαιολογεί το θόρυβο που προκλήθηκε.

Στην Αραβική Θάλασσα, δύο ισπανικά μαχητικά, ακολουθώντας πληροφορίες που τους παρασχέθηκαν από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ακινητοποίησαν, χτες το πρωί, το φορτηγό πλοίο «Σο Σαν». Ο καπετάνιος του φέρεται να αγνόησε το σήμα των ισπανικών πολεμικών για να σταματήσει και έτσι ρίχτηκαν προειδοποιητικές βολές και Ισπανοί πεζοναύτες κατέλαβαν το πλοίο. Στη συνέχεια, το παρέδωσαν σε αμερικανικά πολεμικά.

Η είδηση, αρχικώς, επιβεβαιώθηκε από τον Ισπανό υπουργό Αμυνας. Ο Φεντερίκο Τρίγιο αρκέστηκε να δηλώσει ότι διεξήχθη νηοψία στο «Σο Σαν», επειδή δεν έφερε σημαία και δεν είχε δηλώσει το φορτίο του ενώ έπλεε σε διεθνή ύδατα που ελέγχονται από την «Πολυεθνική Δύναμη Αναχαίτισης», δηλαδή από αμερικανικά, βρετανικά, ισπανικά, γερμανικά και αυστραλέζικα πολεμικά πλοία, με στόχο να μη μεταφερθούν στο Ιράκ όπλα. Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, το «Σο Σαν», νηολογίου Καμπότζης, μετέφερε 15 «Σκουντ», 15 πυραυλικές κεφαλές και 85 κιβώτια με χημικές ουσίες, ανάμεσα σε φορτία τσιμέντου.

«Προδόθηκαν» από βιασύνη

Παρά το γεγονός ότι οι ισπανικές αρχές δεν κατονόμασαν τη χώρα προέλευσης του φορτίου του «Σο Σαν», ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, έσπευσε να μιλήσει για τη ΛΔ Κορέας και να δηλώσει ότι «παραμένει ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων και βαλλιστικής τεχνολογίας στη Γη». Απέφυγε, όμως, να εκτιμήσει αν η ΛΔ Κορέας παραβίασε τη διεθνή νομοθεσία.

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Αρμιτάζ, από το Πεκίνο, υπενθύμιζε, όπως και η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, ότι η ΛΔ Κορέας έχει παραδεχτεί πως διαθέτει πυρηνικά όπλα και πως διακινεί μεγάλες ποσότητες όπλων, αλλά συμπλήρωσε ότι η Ουάσιγκτον δε θα αλλάξει την πολιτική της απέναντι στην Πιονγιάνγκ. Βαθιά ανήσυχος δήλωσε και ο Βρετανός ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι η ΛΔ Κορέας «παραβιάζει προηγούμενες δεσμεύσεις της».

Από την πλευρά της, η Πιονγιάνγκ δεν αντέδρασε. Σιωπηλή παρέμεινε και η Σεούλ, όπου ορισμένοι αναλυτές έσπευσαν να εκτιμήσουν ότι πιθανώς η Ουάσιγκτον προσπαθεί να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο περιστατικό για να επηρεάσει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, που διεξάγονται σε μία βδομάδα, ευνοώντας τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Λι Χόι Τσανγκ, ο οποίος συμμερίζεται τις αμερικανικές ενστάσεις περί επιτάχυνσης της προσέγγισης της ΛΔ με τη Νότια Κορέα.

Τη «λύση», όμως, έδωσε η υεμενική κυβέρνηση, η οποία με, σκληρού ύφους, διαβήματά της προς την Ουάσιγκτον και τη Μαδρίτη ζήτησε να της επιστραφεί το φορτίο που νομίμως είχε αγοράσει για τον υεμενικό στρατό. Μετά από αρκετές ώρες διαβουλεύσεων, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Υεμένης, Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, ότι το πλοίο συνεχίζει κανονικά την πορεία του, αφού, όπως είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, δεν υπάρχει τίποτε επιλήψιμο στην αγοραπωλησία των όπλων. Επιπλέον, στρατιωτικοί αναλυτές, όπως ο Μπεν Σέπαρντ, συνεργάτης της επιθεώρησης «Τζέινς», επισήμαινε ότι η όλη διαδικασία της νηοψίας που έγινε, χτες, από τα ισπανικά και αμερικανικά πολεμικά «εμπίπτει μάλλον στις γκρίζες ζώνες της διεθνούς νομιμότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ