Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Και τυπικά «ανοιχτός» ο δρόμος για πρωθυπουργία Ερντογάν

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η Βουλή της Τουρκίας αναμενόταν να εγκρίνει σήμερα Πέμπτη τη Συνταγματική Μεταρρύθμιση, η οποία θα ανοίξει και τυπικά το δρόμο στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να θέσει υποψηφιότητα στις επαναληπτικές εκλογές του Σίιρτ, που θα γίνουν κατά πάσα πιθανότητα τέλη Φεβρουαρίου, και στη συνέχεια να διαδεχτεί στην πρωθυπουργία τον υπαρχηγό του, Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Οι μεταρρυθμίσεις, που αφορούν τρία άρθρα του Συντάγματος, χρειάζονται 367 ψήφους (σε σύνολο 550) για να εγκριθούν, και αυτό αναμένεται να συμβεί, αφού αρκετά από τα μέλη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) συμφωνούν, αν και άλλα απείχαν της μυστικής ψηφοφορίας. Η μεταρρύθμιση που αφορά τον ηγέτη του Κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (ΑΚΡ) είναι αυτή του άρθρου 76, που απαγόρευε σε όσους έχουν καταδικαστεί για «ιδεολογικές και αναρχικές δραστηριότητες» να μετέχουν σε εκλογές.

Πέρα από την ουσιαστική επικύρωση του «νέου» πολιτικού σκηνικού από τη Βουλή, που κατά τρόπο ενδιαφέροντα συμπίπτει με την «εγκωμιαστική» υποδοχή από πλευράς Τζορτζ Ουόκερ Μπους του Ερντογάν στις ΗΠΑ, υπήρχαν χτες και άλλες ενδιαφέρουσες εξελίξεις στο εσωτερικό του τουρκικού πολιτικού σκηνικού. Η σημαντικότερη ήταν η αναφερθείσα από εφημερίδες «κόντρα» κυβέρνησης - στρατού για το θέμα του Ιράκ, για το οποίο, μάλιστα, ο Ερντογάν πρότεινε δημοψήφισμα, πέρα από την απόφαση που θα κληθεί να πάρει η Βουλή για συμμετοχή ή μη σε ενδεχόμενο πόλεμο. «Είναι αναγκαίο, πρέπει να ληφθεί υπόψη η γνώμη του λαού... Αυτό τόνισα στον πρόεδρο Μπους. Εάν υπάρχει χρόνος τότε μπορεί να διενεργηθεί ένα δημοψήφισμα», δήλωσε. Ο Ερντογάν πέταξε και μια δεύτερη θρυαλλίδα, που εντάσσεται στους τουρκικούς ελιγμούς εν όψει της Συνόδου της ΕΕ στην Κοπεγχάγη: δήλωσε πως πρότεινε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους «να ενταχτεί η χώρα του στη Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου (NAFTA) σε περίπτωση που δε γίνει δεκτή στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Δεν υπήρξε αντίδραση από πλευράς αμερικανικής κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ