Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εκλογικές «τρικυμίες» εκατέρωθεν

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ.--

Την αναβολή διεξαγωγής των παλαιστινιακών εκλογών αναμένεται να εισηγηθεί η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή προς τον Παλαιστίνιο ηγέτη, καθώς η παράταση της ισραηλινής κατοχής καθιστά αδύνατη την οργάνωση και πραγματοποίησή τους. Αυτό ανακοίνωσε, χτες, ο γραμματέας της Εκλογικής Επιτροπής, Αλί Τζαριμπάουι, τονίζοντας ότι ακόμη δεν έχει γίνει δυνατή η καταγραφή των ψηφοφόρων, λόγω των απαγορεύσεων του ισραηλινού στρατού και συμπληρώνοντας ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η εκλογική μάχη, μόνο αν αποχωρήσουν άμεσα τα ισραηλινά στρατεύματα.

Εντούτοις, μια τέτοια πρόθεση δε διαφαίνεται στον ισραηλινό στρατό που συνέχισε, χτες, «το έργο» του στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης. Οπως ανακοινώθηκε, ένας μαχητής του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης σκοτώθηκε σε διάρκεια επιχείρησης σύλληψής του στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα, κοντά στη Νάμπλους. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριζε ότι ο συγκεκριμένος Παλαιστίνιος συνεργαζόταν με την «Τζιχάντ» τον τελευταίο καιρό. Παράλληλα, έγιναν άλλες 19 συλλήψεις σε διάφορα σημεία της Δ. Οχθης.

Την ίδια στιγμή, στο Ισραήλ η προεκλογική περίοδος έχει αρχίσει για τα καλά. Μετά την επικράτηση των ακροδεξιών του «Λικούντ» στις λίστες των υποψηφίων του κόμματος για τις πρόωρες εκλογές, οι συντηρητικοί του Εργατικού Κόμματος ήταν αυτοί που επικράτησαν στις λίστες υποψηφίων. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση δύο γνωστών φιλειρηνιστών του Εργατικού και σφοδρών επικριτών της συγκυβέρνησης με το «Λικούντ». Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και αρχιτέκτονας του Οσλο, Γιόσι Μπεϊλίν, και η ακτιβίστρια Γιαέλ Νταγιάν, κόρη του πρώην υπουργού Αμυνας και ΥΠΕΞ Μοσέ Νταγιάν, αποχώρησαν από το Εργατικό Κόμμα. Οπως ανακοινώθηκε αργότερα, θα συμμετέχουν στην εκλογική λίστα του αριστερού κόμματος Μέρετζ, και μετά τις εκλογές αναμένεται να δημιουργηθεί ένα νέο «κεντροαριστερό φιλειρηνικό κόμμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ