Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Τεταμένη ατμόσφαιρα

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Αντιφατικές, παρ' όλα αυτά εξαιρετικά ανησυχητικές παραμένουν οι πληροφορίες, οι οποίες καταφθάνουν περισσότερο με τη μορφή διαρροής...

Η γενική απεργία ήταν στη δέκατη μέρα, την Τετάρτη. Σύμφωνα με το «Reuters» και το BBC, η παραγωγή πετρελαίου έχει πέσει στο 1/4 του κανονικού επιπέδου, ενώ έκλεισε και το μεγαλύτερο διυλιστήριο στο Παραγουανά. Η πετρελαϊκή παραγωγή της χώρας έχει μειωθεί σημαντικά, εκτίμησε χτες και ο υπουργός Ενέργειας, Ραφαέλ Ραμίρες, σε δηλώσεις στο «Venpres» τονίζοντας ότι η Βενεζουέλα χάνει καθημερινά 50 εκατ. δολάρια από τις εξαγωγές πετρελαίου. Εντούτοις, πρόσθεσε ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ εξέφρασαν τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους προς τη δοκιμαζόμενη Βενεζουέλα, ενώ κατέληξε ότι η λαϊκή κινητοποίηση (σύμφωνα με ανεξάρτητες πληροφορίες γίνεται επιστράτευση εθελοντών) είναι μεγάλη και ενδέχεται να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην πετρελαϊκή βιομηχανία.

Σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης, ο υπουργός Αμυνας της Βενεζουέλας, Χοσέ Λουίς Πριέτο, απηύθυνε έκκληση στους εργαζομένους να σταματήσουν την απεργία, που οργανώνει η αντιπολίτευση. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με το BBC, τεράστιες ουρές σχηματίστηκαν στις τράπεζες, όπου πολίτες έσπευσαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους, στα σούπερ - μάρκετ, ακόμη και στα πρατήρια βενζίνης.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ επαναφέρουν την ταξιδιωτική οδηγία, με την οποία καλούν τους Αμερικανούς να αποφεύγουν τα άσκοπα ταξίδια προς τη χώρα, ενώ ζητήθηκε επίσης από το μη αναγκαίο προσωπικό της πρεσβείας να εγκαταλείψει το Καράκας, κάνοντας λόγο για τη συνεχώς «επιδεινούμενη κατάσταση» στον τομέα της ασφάλειας. Ανάλογες κινήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν και από άλλες ξένες πρεσβείες.

«Η κατάσταση μοιάζει σαν Ψυχρός Πόλεμος, όπου κάθε πλευρά παραμένει στα χαρακώματά της, αλλά ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να οδηγήσει σε πραγματική εμφύλια σύρραξη», εκτιμά ένας πολιτικός αναλυτής στο Γαλλικό πρακτορείο, περιγράφοντας ανάγλυφα την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη λατινοαμερικανική χώρα.

Νωρίτερα, οι προσπάθειες του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) για μεσολάβηση μεταξύ του Τσάβες και της αντιπολίτευσης είχαν ναυαγήσει, παρά την αρχική πρόοδο που σημειώθηκε, όσον αφορά κυρίως στο θέμα της διεξαγωγής εκλογών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ