ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ
Αρχίζει σήμερα η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής

Δύο θέματα είναι γραμμένα στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αρχίζει σήμερα το απόγευμα στην Κοπεγχάγη, το θέμα της διεύρυνσης και το θέμα της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπό το φως της ένταξης δέκα νέων κρατών - μελών στην ΕΕ τα επόμενα δύο χρόνια.

Βεβαίως, το θέμα της διεύρυνσης αναμένεται να κυριαρχήσει στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης. Τόσο στο σημερινό δείπνο εργασίας, όσο και στις αυριανές συνεδριάσεις, οι δεκαπέντε ηγέτες των κρατών - μελών της ΕΕ καλούνται να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις και να δώσουν το «πράσινο φως» στις 10 υποψήφιες χώρες. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου των Βρυξελλών (Οκτώβρης του 2002), υποψήφιες χώρες είναι η Λιθουανία, η Λετονία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Πολωνία, η Σλοβενία, η Εσθονία, η Μάλτα και η Κύπρος. Επίσης θα συζητηθεί η πορεία των υποψηφιοτήτων της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Ξεχωριστό ζήτημα για τους «δεκαπέντε» είναι η υποψηφιότητα της Τουρκίας.

Εκτός των δύο μεγάλων ζητημάτων που αφορούν στην ένταξη της Κύπρου και το επόμενο στάδιο της τουρκικής υποψηφιότητας, η Σύνοδος της Κοπεγχάγης πρέπει να ξεπεράσει τους σκοπέλους για τη χρηματοδότηση της διεύρυνσης. Ειδικότερα, το πρόβλημα εντοπίζεται στις αγροτικές επιδοτήσεις του Ταμείου Συνοχής.

Στις 24 Οκτώβρη του 2002 οι «δεκαπέντε» αποφάσισαν στη Σύνοδο των Βρυξελλών, τη μείωση των κονδυλίων κατά 2 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσό αφορούσε στις αγροτικές επιδοτήσεις. Ηταν μια απόφαση που προκάλεσε την αγανάκτηση των αγροτών σε πολλές υποψήφιες χώρες και κυρίως στην Πολωνία και την Τσεχία. Βεβαίως, η απόφαση εκείνη δε στρέφεται μόνο κατά των αγροτών στις υποψήφιες χώρες, αλλά και κατά των αγροτών στα σημερινά κράτη - μέλη, αφού προβλέπει τη δραστική μείωση των επιδοτήσεων.

Πρόντι για Κύπρο και Τουρκία

Στην καθιερωμένη συνέντευξη, πριν τη Σύνοδο Κορυφής, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρ. Πρόντι δήλωσε χτες από τις Βρυξέλλες, σχετικά με την ένταξη της Κύπρου: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σε κάθε περίπτωση έτοιμη να ολοκληρώσει και επίσημα τις διαπραγματεύσεις στην Κοπεγχάγη για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, παρά τη δεδηλωμένη προτίμησή μας για την ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου».

Οσον αφορά τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, στο Συμβούλιο της Κοπεγχάγης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανέλαβε ότι «αν και αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα από την Τουρκία και τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από τη νέα τουρκική κυβέρνηση, εκτιμά στη βάση αντικειμενικών αναλύσεων ότι η χώρα δεν πληροί ακόμη τα κριτήρια της Κοπεγχάγης».

Το αναλυτικό πρόγραμμα

Οπως επισημαίνει στην καθιερωμένη επιστολή που απευθύνει ο προεδρεύων στους 14 ομολόγους του, ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, «το βασικό θέμα του δείπνου με το οποίο θα ξεκινήσουν αύριο (σ.σ. σήμερα) το βράδυ οι εργασίες του Συμβουλίου είναι η διεύρυνση, ως προς την οποία η προεδρία έχει τη φιλοδοξία επίτευξης μιας συμφωνίας. Θα πρέπει επίσης να αποφασίσουμε το επόμενο βήμα της τουρκικής υποψηφιότητας».

Λόγω των εκκρεμοτήτων ο Α. Ράσμουσεν εκφράζει την ελπίδα η Σύνοδος να λήξει την Παρασκευή το βράδυ, σημειώνει ωστόσο το ενδεχόμενο παράτασης των εργασιών στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου «εάν αυτό κριθεί αναγκαίο προκειμένου να επιτευχθούν τα απαραίτητα αποτελέσματα».

Ο Α. Ράσμουσεν, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της Συνόδου, σημειώνει ότι σήμερα στις 19.00 ο πρόεδρος της Συνέλευσης Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν θα παρουσιάσει μια έκθεση προόδου για το έργο της Συνέλευσης. Στις 20.45 οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και οι υπουργοί Εξωτερικών θα παρακαθίσουν σε ξεχωριστά δείπνα εργασίας. Στο δείπνο των υπουργών Εξωτερικών θα συζητηθούν οι εξελίξεις στο Μεσανατολικό και στα Βαλκάνια.

Την Παρασκευή το πρωί στις 10.00 το Συμβούλιο θα συζητήσει με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ από τις 10.30 και μετά η συζήτηση θα επικεντρωθεί στα συμπεράσματα της Συνόδου. Στο γεύμα των 15 ηγετών (στις 13.15) θα εξεταστεί το θέμα που αναφέρεται στη λειτουργία του Συμβουλίου Υπουργών, ενώ στο γεύμα των υπουργών Εξωτερικών (που θα παρατίθεται την ίδια ώρα) θα εξεταστούν «οι εξελίξεις στο Ιράκ και τον Ευρωστρατό». Στις 15.00 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στη συνεδρίασή του, συζητώντας και τις διευθετήσεις για την αποκατάσταση της καταστροφής που δημιούργησε το ναυάγιο του «Πρεστίζ». Στις 17.00 οι «15» θα συναντηθούν με τους αρχηγούς «όσων υποψηφίων χωρών είναι έτοιμες να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις. Η συνάντηση αυτή θα σηματοδοτήσει τη λήξη των ενταξιακών διασκέψεων», ενώ στις 17.30 οι «15» θα συναντηθούν με τους ηγέτες των λοιπών υποψηφίων χωρών.

Απέρριψαν το αίτημα Μπους, για να δοθεί ημερομηνία στην Τουρκία

Ο Δανός πρωθυπουργός Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, του οποίου η χώρα ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, ανακοίνωσε σήμερα από την Κοπεγχάγη ότι απέρριψε το αίτημα του Τζορτζ Μπους να καθορίσει η ΕΕ μια ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

«Ο Τζορτζ Μπους παρουσίασε συγκεκριμένα επιχειρήματα, για να υποστηρίξει τη θέση του. Εξέφρασε την αμερικανική άποψη, σύμφωνα με την οποία η ΕΕ θα πρέπει να στείλει ένα ξεκάθαρο και θετικό σήμα στην Τουρκία», δήλωσε ο Ράσμουσεν στους δημοσιογράφους, εξηγώντας ότι ο κ. Μπους του τηλεφώνησε ο ίδιος για το ζήτημα αυτό.

Ο Ράσμουσεν έκανε τις παραπάνω δηλώσεις κατά τη σύνοδο της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής του δανικού Κοινοβουλίου για τη Σύνοδο Κορυφής των «15», που αρχίζει αύριο στην Κοπεγχάγη.

Ο Δανός πρωθυπουργός είπε, πάντως, πως ο Αμερικανός Πρόεδρος «υπογράμμισε ότι δε θα έπρεπε και δε θα ήθελε να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της ΕΕ». «Του απάντησα ότι μοιράζομαι την άποψή του, και ότι έχουμε στρατηγικό ενδιαφέρον να διατηρήσουμε την Τουρκία σε μια πορεία μεταρρυθμίσεων προσανατολισμένων προς τη Δύση», πρόσθεσε.

Ο Ράσμουσεν διαβεβαίωσε ότι «δήλωσα ξεκάθαρα στον κ. Μπους ότι για να εξασφαλίσει μια ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, η κάθε υποψήφια χώρα, θα πρέπει να πληρεί ορισμένες προϋποθέσεις πολύ καθορισμένες, όπως τα κριτήρια της σταθερής δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των μειονοτήτων». «Την ημέρα που η Τουρκία θα κάνει σεβαστά τα κριτήρια αυτά, θα μπορέσουμε να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε, αναφερόμενος στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον κ. Μπους.

Διευκρίνισε ότι πρόσθεσε, πως βασιζόμενος στις αρχές αυτές θα παρουσιάσει την πρόταση της δανικής προεδρίας της ΕΕ για την ένταξη της χώρας αυτή, την Πέμπτη το βράδυ στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των «15», αρνήθηκε όμως να κάνει την οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με την «πρόταση» αυτή.

ΛΑΡΙΣΑ
«Να δυναμώσουμε την πάλη μας»

Την απόφασή τους να εντείνουν την πάλη τους ενάντια στη νέα επίθεση που προετοιμάζουν για τους λαούς οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, διαμήνυσαν οι Λαρισαίοι και οι Λαρισαίες, συμμετέχοντας στη χτεσινή παλλαϊκή αγωνιστική συγκέντρωση, που διοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο (ΕΚΝΛ), το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων (ΕΟΑΣΝΛ) και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών κι Εμπόρων. Η συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης. Στο στόχαστρο των διαδηλωτών βρέθηκαν, μεταξύ των άλλων, τα νέα ιμπεριαλιστικά μέτρα, τα αντιλαϊκά μέτρα που σχεδιάζονται στη Σύνοδο Κορυφής και ο νέος ταξικός προϋπολογισμός.

Στην ομιλία του στη συγκέντρωση ο Π. Λιόλιος, αντιπρόεδρος του ΕΚΝΛ, τόνισε ότι με πίστη στη δύναμη του λαϊκού κινήματος, που σίγουρα θα μεγαλώσει, θ' ανατραπεί αυτή η κατάσταση και θ' ανοίξει ο δρόμος για ένα καλύτερο μέλλον, για μια καλύτερη κοινωνία.

Μιλώντας ο Γ. Σακοράφας, μέλος της διοίκησης της ΕΟΑΣΝΛ, τόνισε: «Λεφτά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, για τους βιομηχάνους και τους μεγάλους κατασκευαστές έχει ο προϋπολογισμός, αλλά για τους αγρότες, τους εργάτες, δεν έχει. Λεφτά για να συντηρούν εκστρατευτικά σώματα του ΝΑΤΟ έχουν, για δωρεάν Παιδεία δεν έχει. Ετσι μοιράζουν τα χρήματα που μαζεύουν από τον ιδρώτα το δικό μας γι' αυτό πρέπει να δυναμώσουμε την πάλη μας».

Για το χρέος των περήφανων γηρατειών να εντείνουν τον αγώνα τους, μαζί με τ' άλλα λαϊκά στρώματα, μίλησε ο Δ. Γιαννούκας, πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΤΕΒΕ.

Εκ μέρους του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, μίλησε ο Β. Ζωγράφος τονίζοντας ότι ο νέος προϋπολογισμός είναι προσαρμοσμένος στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και ότι απαιτούνται ρήξεις και συγκρούσεις.

  • Σύσκεψη για το συντονισμό της αγωνιστικής δράσης κατά των αποφάσεων που αναμένεται να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής στην Κοπεγχάγη, αλλά και για τη διεκδίκηση λύσεων των λαϊκών προβλημάτων, πραγματοποιούν αύριο, στις 7 μ.μ. και οι φορείς της Καρδίτσας. Επίσης, πανεξόρμηση ενημέρωσης για τα μέτρα που σχεδιάζονται στη Σύνοδο Κορυφής διοργανώνει σήμερα στο εμπορικό κέντρο του Βόλου η Επιτροπή Μαγνησίας «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ