Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
Απέρριψαν το αίτημα Μπους, για να δοθεί ημερομηνία στην Τουρκία

Ο Δανός πρωθυπουργός Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, του οποίου η χώρα ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, ανακοίνωσε σήμερα από την Κοπεγχάγη ότι απέρριψε το αίτημα του Τζορτζ Μπους να καθορίσει η ΕΕ μια ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

«Ο Τζορτζ Μπους παρουσίασε συγκεκριμένα επιχειρήματα, για να υποστηρίξει τη θέση του. Εξέφρασε την αμερικανική άποψη, σύμφωνα με την οποία η ΕΕ θα πρέπει να στείλει ένα ξεκάθαρο και θετικό σήμα στην Τουρκία», δήλωσε ο Ράσμουσεν στους δημοσιογράφους, εξηγώντας ότι ο κ. Μπους του τηλεφώνησε ο ίδιος για το ζήτημα αυτό.

Ο Ράσμουσεν έκανε τις παραπάνω δηλώσεις κατά τη σύνοδο της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής του δανικού Κοινοβουλίου για τη Σύνοδο Κορυφής των «15», που αρχίζει αύριο στην Κοπεγχάγη.

Ο Δανός πρωθυπουργός είπε, πάντως, πως ο Αμερικανός Πρόεδρος «υπογράμμισε ότι δε θα έπρεπε και δε θα ήθελε να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της ΕΕ». «Του απάντησα ότι μοιράζομαι την άποψή του, και ότι έχουμε στρατηγικό ενδιαφέρον να διατηρήσουμε την Τουρκία σε μια πορεία μεταρρυθμίσεων προσανατολισμένων προς τη Δύση», πρόσθεσε.

Ο Ράσμουσεν διαβεβαίωσε ότι «δήλωσα ξεκάθαρα στον κ. Μπους ότι για να εξασφαλίσει μια ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, η κάθε υποψήφια χώρα, θα πρέπει να πληρεί ορισμένες προϋποθέσεις πολύ καθορισμένες, όπως τα κριτήρια της σταθερής δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των μειονοτήτων». «Την ημέρα που η Τουρκία θα κάνει σεβαστά τα κριτήρια αυτά, θα μπορέσουμε να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε, αναφερόμενος στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον κ. Μπους.

Διευκρίνισε ότι πρόσθεσε, πως βασιζόμενος στις αρχές αυτές θα παρουσιάσει την πρόταση της δανικής προεδρίας της ΕΕ για την ένταξη της χώρας αυτή, την Πέμπτη το βράδυ στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των «15», αρνήθηκε όμως να κάνει την οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με την «πρόταση» αυτή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ