Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΦΥΛΑΚΩΝ
Εμπλέκουν και το στρατό στους ελέγχους των φυλακών!

Την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΚΚΕ συνάντησε χτες στη Βουλή η σχετική πρόβλεψη νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης

Ακόμα και τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων, κατά παράβαση του Συντάγματος, θα μπορούν να ζητούν οι «πραιτοριανοί» του ανεξέλεγκτου ουσιαστικά σώματος «Επιθεώρησης και Ελέγχου» των φυλακών. Η πρόβλεψη αυτή υπάρχει σε άρθρο σχετικού νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή και αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «οι αστυνομικές, στρατιωτικές και άλλες δημόσιες αρχές και υπηρεσίες έχουν υποχρέωση, όταν τους ζητηθεί, να συνδράμουν άμεσα και αποτελεσματικά τους υπαλλήλους του Σώματος Επιθεώρησης και Ελέγχου Καταστημάτων Κράτησης». To Σώμα αυτό, μεταξύ άλλων, θα διερευνά και θα διώκει τα εγκλήματα που διαπράττονται στις φυλακές και για το σκοπό αυτό θα «συλλέγει και θα αξιοποιεί πληροφορίες που περιέρχονται σε αυτό με οποιονδήποτε τρόπο».

Η διάταξη αυτή συνάντησε την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη και Αντ. Σκυλλάκου, που κατήγγειλαν αυτήν την αλλότρια χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία έρχεται ως συνέχεια της χρησιμοποίησης των στρατευμένων Ελλήνων όχι για την άμυνα της χώρας αλλά για διάφορα εκστρατευτικά σώματα στο εξωτερικό. Ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε συγκεκριμένα ότι «σήμερα μπορεί να είναι η συμμετοχή των στρατιωτικών δυνάμεων στην έρευνα των επιθεωρητών των φυλακών ή των "αδιάφθορων" της αστυνομίας, αύριο θα είναι για την καταστολή. Δε θα φτάνουν τα ΜΑΤ για μία απεργία, θα φέρουμε το στρατό και γι' αυτό δίνουμε τόση σημασία σε αυτό. Ο στρατός θα ξεφύγει από τις αρμοδιότητες που ξέραμε μέχρι σήμερα; Τα παιδιά μας θα υπηρετούν όχι μόνο για την υπεράσπιση των συνόρων αλλά για να πηγαίνουν και στις φυλακές; Να τους καλεί η αστυνομία για να επεμβαίνουν στην έρευνα ή δεν ξέρω σε ποια άλλα καθήκοντα; Γι' αυτό θα πηγαίνουν φαντάροι τα παιδιά μας;».

Στην τοποθέτησή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φ. Πετσάλνικος, έκανε λόγο για «καλπάζουσα φαντασία» των βουλευτών του ΚΚΕ αλλά δεν έδωσε πειστική απάντηση στις ανησυχίες τους. Ισχυρίστηκε ότι η συνδρομή του στρατού υπάρχει και σήμερα με την παροχή, για παράδειγμα, ελικοπτέρων ή άλλων οχημάτων για τη μεταφορά ασθενών. Ομως, όπως παρατήρησε ο Αντ. Σκυλλάκος, πρόκειται για κάτι τελείως διαφορετικό αφού με τη συγκεκριμένη διάταξη συμμετέχει ο στρατός όχι σε κάποια ανθρωπιστική βοήθεια αλλά σε ένα σώμα «επιθεωρητών», στα καθήκοντα του οποίου είναι και η προετοιμασία για την άσκηση διώξεων. Η δε Λ. Κανέλλη υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί τα πρότυπα της «νεοταξίτικης πολιτικής» και κατόπιν εντολών αντιγράφει ξένα πρότυπα.

Μετά από αντίδραση βουλευτών η κυβέρνηση απέσυρε την άσχετη με το νομοσχέδιο τροπολογία για την επίσπευση των διαδικασιών κατασκευής του τραμ και θα την εισαγάγει σε επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ