Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ικανοποίηση για την ένταξη της μισής Κύπρου

Ετοιμη να πανηγυρίσει η κυβέρνηση για τη νομιμοποίηση της διχοτόμησης της Κύπρου στην Κοπεγχάγη

Ετοιμος να υποστηρίξει μέχρι τέλους το αίτημα της Τουρκίας για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ, αναχώρησε χτες για την Κοπεγχάγη και τη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός. Ως αντάλλαγμα σε αυτή την κατευναστική κίνηση προς την Αγκυρα, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει να ολοκληρωθεί χωρίς εμπόδια η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, έστω και διχοτομημένη.

Χτες, μετά από σύσκεψη, που κράτησε περισσότερες από δύο ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, εμφανίστηκε στις δηλώσεις του να εκφράζει τη βεβαιότητα της κυβέρνησης, ότι το θέμα της ένταξης της Κύπρου θα κλείσει στην Κοπεγχάγη.

«Εχουμε, είπε ο Γ. Παπανδρέου, κάθε πεποίθηση ότι θα κλείσει η ένταξη σαφώς της Κύπρου. Θα έλεγα μάλιστα - ίσως παράδοξο μπορεί να ακούγεται εδώ στην Ελλάδα - ότι μεγαλύτερα προβλήματα έχουν άλλες πια χώρες σε ό,τι αφορά την ένταξή τους, παρά η Κύπρος».

Σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο υπουργός σημείωσε ότι «μας συμφέρει να ενισχύσουμε μια διαδικασία μεταρρυθμίσεων, αλλαγών και καλής γειτονίας μέσα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο για την Τουρκία».

Ο Γ. Παπανδρέου εμφανίστηκε επιφυλακτικός αναφορικά με τη δυνατότητα ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την υιοθέτηση του «σχεδίου Ανάν» μέχρι το κλείσιμο των εργασιών της συνόδου. «Εάν μπορεί να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, είπε ο υπουργός, είναι επιδίωξή μας. Τα χρονικά περιθώρια είναι μικρά, όμως οπωσδήποτε θα γίνουν και οι προσπάθειες μέχρι και την τελευταία στιγμή, αλλά δεν μπορεί να είναι κανείς σίγουρος για τη λύση».

Οταν ο Γ. Παπανδρέου ρωτήθηκε αν μπορεί να βεβαιώσει ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς τη δέσμευση ότι στη Συνθήκη Προσχώρησης του Απρίλη θα πρέπει να έχει λύσει το πολιτικό πρόβλημά της, απάντησε: «Η Κύπρος θα μπει χωρίς υποσημειώσεις. Παράλληλα, εμείς θα επιδιώξουμε να διατηρηθεί η δυναμική για την επίλυση του Κυπριακού (...) εμείς επιδιώκουμε τη λύση του Κυπριακού».

Περιγράφοντας το σενάριο ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς την επίλυση του προβλήματος, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι αυτό θα εξελιχτεί «όπως έγινε και στη Γερμανία, όταν εντάχθηκε η Δυτική Γερμανία. Εκ των πραγμάτων δε θα μπορούσε να εφαρμοστεί το κοινοτικό κεκτημένο στην τότε κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία. Οταν έγινε τότε η ένταξη της Γερμανίας, συντάχθηκε ένα πρωτόκολλο που έλεγε πολύ απλά ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί στο ανατολικό κομμάτι το κοινοτικό κεκτημένο εκ των πραγμάτων λόγω της διαίρεσης και ότι μόλις λυθεί το πρόβλημα και επανενωθεί η Γερμανία, αυτομάτως θα εφαρμοστεί το κοινοτικό κεκτημένο και θα ενταχθεί το υπόλοιπο κομμάτι. Παρόμοιο πρωτόκολλο προετοιμάζει η Επιτροπή, νομίζω ότι είναι πολύ σωστό, το οποίο λέει ακριβώς το ίδιο για την Κύπρο. Οτι εντάσσεται, βεβαίως, ολόκληρη η Κύπρος τυπικά, δεν μπορεί όμως να εφαρμοστεί στο βόρειο τμήμα το κοινοτικό κεκτημένο λόγω των συνθηκών, αλλά από τη στιγμή που θα υπάρξει η επανένωση, η λύση του προβλήματος, αυτομάτως θα υπάρξει και η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου και φυσικά η ένταξη του υπόλοιπου τμήματος και ουσιαστικά μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ