Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ελληνικός λαός να αποκτήσει εμπιστοσύνη στη δύναμή του

Η συνέντευξη Τύπου της Αλέκας Παπαρήγα στα Γιάννενα

Από τη συζήτηση με τους φοιτητές για το σοσιαλισμό

Πέτροβας Σπύρος

Από τη συζήτηση με τους φοιτητές για το σοσιαλισμό
Με την ευκαιρία της επίσκεψης της Αλέκας Παπαρήγα στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, ως κεντρικής ομιλήτριας στην εκδήλωση που οργάνωσε η ΝΟ Σπουδάζουσας της ΚΝΕ, δόθηκε συνέντευξη Τύπου, στο ξενοδοχείο «Πολιτεία», όπου η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε σε ζητήματα της επικαιρότητας.

«Είναι μία περίοδος, όπως μου είπαν καθηγητές και εργαζόμενοι», σημείωσε η ομιλήτρια, «που υπάρχει μεγάλος προβληματισμός και μεγάλο ενδιαφέρον στη νεολαία για τα μεγάλα θέματα της κοινωνίας μας, της προοπτικής του σοσιαλισμού, και εμείς ως Κόμμα θέλουμε να συμβάλλουμε στο να ανοίξει μια πλατιά συζήτηση για τα θέματα του σοσιαλισμού στην Ελλάδα. Για το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε, για το τι συνέβη στη δεκαετία του '80, στις αρχές της δεκαετίας του '90 και τι επιπτώσεις είχε για την ανθρωπότητα. Αλλά, επίσης, να ανοίξει μια συζήτηση "Ο σοσιαλισμός ως αναγκαιότητα και επικαιρότητα". Ισως αυτά τα πράγματα φαίνονται σε ορισμένους είτε ψιλά γράμματα είτε υψηλές φιλοσοφίες. Ομως, κακά τα ψέματα, η απουσία του σοσιαλιστικού συστήματος στην εποχή μας είναι πάρα πολύ φανερή και ακόμα πιο φανερές είναι οι οδυνηρές συνέπειες. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε να κάνουμε με τη μονοκρατορία των ΗΠΑ, όπως λένε ορισμένοι, αλλά με τη μονοκρατορία του ιμπεριαλισμού σε όλη τη Γη.


Πέτροβας Σπύρος

Αν δείτε αυτές τις μέρες το ζήτημα που έχει μπει στην ημερήσια διάταξη όσον αφορά, για παράδειγμα, στο Κυπριακό είναι το εξής: "μην περιμένετε δίκαιη λύση του Κυπριακού στα πλαίσια του ΟΗΕ". Λένε στα κυπριακά κόμματα, στον ελληνοκυπριακό και στον τουρκοκυπριακό λαό "ή θα δεχτείτε αυτό το σχέδιο ή θα πάτε ακόμα χειρότερα". Τα ίδια γίνονται όσο αφορά τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού. Λένε: "θέλετε ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος που τόσα χρόνια σας υποσχόμαστε ότι θα σας δώσουμε; ή θα δεχτείτε το σχέδιο του Ισραήλ -που στην ουσία πρόκειται για ένα μικρό παλαιστινιακό κράτος, χωρίς συνέχεια, περικυκλωμένο από το Ισραήλ- ή θα χαθείτε". Τα ίδια και στο Ιράκ: "ή θα δεχτείτε τους επιθεωρητές και θα αναβληθεί ο πόλεμος ή θα γίνει τώρα ο πόλεμος".

Το ερώτημα είναι: Οι λαοί, ο ελληνικός λαός, θα βρίσκονται ανάμεσα σε διλήμματα που βάζουν οι ίδιοι οι εξουσιαστές τους ή ο ελληνικός λαός, για παράδειγμα, θα δημιουργήσει, ενδεχομένως αργά αλλά σταθερά, εν πάση περιπτώσει όσο γίνεται πιο γρήγορα, προϋποθέσεις ουσιαστικών αλλαγών στην Ελλάδα; Θα έχει να διαλέξει ανάμεσα στην ανεργία και στη μερική απασχόληση ή θα διαλέξει το δικαίωμα στη δουλιά; Με αυτή την έννοια λέμε ότι όσο επίκαιρο είναι το θέμα του σοσιαλισμού, άλλο τόσο επίκαιρο είναι ο ελληνικός λαός να αφυπνιστεί, να αποκτήσει εμπιστοσύνη, όχι μόνο στο δίκιο του, αλλά και στη δύναμή του, γιατί διαφορετικά τα επόμενα χρόνια θα είναι ακόμα χειρότερα».

Η ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Αναφερόμενη στην επικείμενη ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την ελληνική κυβέρνηση, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε:

«Βρισκόμαστε μπροστά στην ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ, από την πλευρά της κυβέρνησης. Οχι ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερο γεγονός από μία άποψη. Γνωρίζουμε ότι η προεδρία είναι κυκλική. Ωστόσο η ΕΕ θα συνεδριάζει στη χώρα μας για πολλές φορές. Η ελληνική προεδρία πραγματοποιείται σε μία περίοδο, όπου η ΕΕ θα ασχοληθεί για μία ακόμα φορά με πολύ σημαντικά ζητήματα και για τα οποία θα πάρει πολύ πιο σκληρά μέτρα, σε σχέση με αυτά που πήρε στο παρελθόν.

Επί ελληνικής προεδρίας θα συζητηθούν οι εργασιακές σχέσεις, για ακόμα μεγαλύτερη φιλελευθεροποίηση, αντιδραστικοποίηση των όρων εργασίας, θα παρθούν ακόμα δυσμενέστερες αποφάσεις στον τομέα της Παιδείας και, επίσης, θα προστεθούν δυσμενέστερες αποφάσεις στον τομέα της Αγροτικής Οικονομίας. Αναμφισβήτητα η ΕΕ θα πάρει αποφάσεις, αυτή είναι και η "ατζέντα", στη διαμόρφωση ακόμα πιο ολοκληρωμένων μηχανισμών καταστολής προς τα λαϊκά κινήματα, με πρόσχημα το θολό σύνθημα "κοινός αγώνας κατά της τρομοκρατίας". Η ελληνική προεδρία θα έχει να διαχειριστεί τον πόλεμο στο Ιράκ, που όλα δείχνουν ότι θα εξαπολυθεί, και θα έχει να διαχειριστεί ό,τι εκκρεμότητες μείνουν ενδεχομένως για το Κυπριακό από τη σημερινή Σύνοδο της Κοπεγχάγης.

Το ερώτημα είναι, θα αφήσουμε την ελληνική κυβέρνηση με ελεύθερα χέρια να διαχειρίζεται σε βάρος των λαών και σε βάρος του ελληνικού λαού, τις υποθέσεις της ΕΕ ή στην Ελλάδα, με αφορμή ότι υπάρχει ελληνική προεδρία; Το εργατικό κίνημα, το γενικότερο λαϊκό κίνημα θα κάνει ένα βήμα αναγέννησης, ουσιαστικό προς τα εμπρός, ένα βήμα μαζικοποίησης λαϊκής ενότητας, ώστε να ορθώσει ανάστημα σε αυτές τις επιλογές; Και αν δεν μπορέσει να τις αντικρούσει και να τις ματαιώσει θα έχει βάλει μία παρακαταθήκη για το επόμενο διάστημα.

Εμείς ως Κόμμα συγκεντρώνουμε την προσοχή μας στην ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων και με αφορμή την ελληνική προεδρία απέναντι στις αποφάσεις της ΕΕ, που είναι και εσωτερικές αποφάσεις της Ελλάδας. Ταυτόχρονα στο επόμενο διάστημα το ΚΚΕ, πιο συστηματικά και πιο οργανωμένα, θα ανοίξει συζήτηση με το λαό για τα θέματα της προοπτικής. Για το μεγάλο ζήτημα της συγκρότησης μιας κοινωνικοπολιτικής λαϊκής συμμαχίας που θα σημάνει την αντεπίθεση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ