Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Διχοτομικό σχέδιο με εκβιαστικές διαδικασίες

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα Γιάννενα, για «τη σημερινή κρίσιμη μέρα σε σχέση και με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό», η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, σημείωσε τα παρακάτω:

«Από τη μια μεριά υπάρχει διαφάνεια. Δηλαδή έχουμε ένα σχέδιο του Κόφι Ανάν, δηλαδή των ΗΠΑ, δηλαδή της Μεγάλης Βρετανίας, το οποίο προβλέπει μια Κύπρο διχοτομημένη με τη μορφή ενός τεχνητού, θα έλεγα, ψευτο - ομοσπονδιακού ή ψευτο - συνομοσπονδιακού κράτους. Οι προθέσεις είναι διαφανείς. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι οι τακτικές κινήσεις πώς θα διαμορφωθούν και τι ελιγμοί θα γίνουν. Το δεύτερο "σχέδιο Κόφι Ανάν" δεν έχει ουσιαστικές αλλαγές σε σχέση με το πρώτο, αλλά συνοδεύεται από μία εκβιαστική απειλή: ή το δέχεστε ή το χάος. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να ξέρω τι στάση θα κρατήσουν τα κυπριακά κόμματα, ο πρόεδρος της Κύπρου κύριος Κληρίδης, αν θα συμφωνήσει με το σχέδιο αυτό επί της ουσίας ή αν το απορρίψει ή αν αξιοποιήσει ένα διάστημα χρόνου.

Αυτό που ξέρουμε είναι ότι έχουμε να κάνουμε με ένα συγκεκριμένο σχέδιο και με εκβιαστικές διαδικασίες. Οι κινητοποιήσεις που στηρίζουν οι Κινήσεις και που γίνονται αυτές τις μέρες στην Ελλάδα και σήμερα θα γίνουν στην Αθήνα είναι κινητοποιήσεις συμπαράστασης στον Κυπριακό λαό, διότι αισθανόμαστε ότι δεν μπορεί να μείνει ο κυπριακός λαός με ένα εκβιαστικό δίλημμα και για να αισθάνεται ότι έξω από την Κύπρο υπάρχουν δυνάμεις που είναι στο πλευρό του.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε και σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε και το λαό με ό,τι πρόσφορο τρόπο νομίζει να βρεθεί στο πλευρό του κυπριακού λαού που πραγματικά δοκιμάζεται. Και να ξεκαθαρίσουμε ότι όταν λέμε κυπριακός λαός, εμείς παλεύουμε εξίσου και για τους Τουρκοκύπριους και για τους Ελληνοκύπριους. Δε θεωρούμε, δηλαδή, ότι το σχέδιο ευνοεί τους μεν εναντίον των δε. Δεν ευνοεί καμία από τις δύο πλευρές και δεν τους δίνει τη δυνατότητα να ζήσουν σε ένα ομοσπονδιακό κράτος ως ενιαίος λαός».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ