Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Υποβαθμίζουν τη δημόσια Παιδεία

Συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Από τη συνάντηση με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου

Πέτροβας Σπύρος

Από τη συνάντηση με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου
Στη συνάντηση που είχε χτες το πρωί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Χ. Μασσαλά, έγινε συζήτηση πάνω στα ζητήματα φοιτητικής μέριμνας (σίτιση - στέγαση - μεταφορά), αλλά και σε γενικότερα ζητήματα που αφορούν στο πώς διαμορφώνεται ο χώρος της Παιδείας από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Η ΓΓ του ΚΚΕ σημείωσε σχετικά: «Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για το παρόν και το άμεσο μέλλον της δημόσιας Παιδείας. Μπορεί να διατηρείται τυπικά ο δημόσιος χαρακτήρας, δηλαδή μπορεί να υπάρχει ένα περίβλημα δημόσιου χαρακτήρα, αλλά, κατά τη γνώμη μας, στο εσωτερικό του υπάρχουν πολλές μορφές ιδιωτικοποίησης. Θα αναφερθώ στο εξής: Οταν δεν υπάρχει γενική βασική έρευνα στα Πανεπιστήμια και ερευνητές και τα πράγματα ετεροκαθορίζονται από τους νόμους της αγοράς, τελειώνει το θέμα. Κατά την άποψή μας Παιδεία - Κοινωνία - Οικονομία είναι δεμένα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά καινούρια γνωστικά αντικείμενα, που είναι ή μεγάλης γενικότητας ή πολύ σχολαστικής εξειδίκευσης, χωρίς να είναι συνδεδεμένα με κάποιο σχεδιασμό οικονομίας, και έτσι βγαίνουν επιστήμονες με διάφορα πτυχία που δεν ξέρω τι αντίκρισμα μπορεί να έχουν ή πού χρειάζονται στην Ελλάδα. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, ανάγονται σε επιστημονικά, αντικείμενα που δεν έχουν καμία σχέση με πανεπιστημιακό επίπεδο γελοιοποιώντας έτσι την επιστήμη. Από την άλλη έχουν υποβαθμιστεί οι κοινωνικές επιστήμες και θεωρούνται ξεπερασμένες, όπως σχολίασε και ο πρύτανης της Παντείου στην εκδήλωση για τα 75 χρόνια της χτες (σ.σ. προχτές).

Η γνώμη μας είναι ότι ήδη τα Πανεπιστήμια έχουν γίνει, να το πω λαϊκά, "μαγαζάκια", διατηρώντας ένα περίβλημα δημόσιου χαρακτήρα και υποβαθμίζοντας εντελώς το επιστημονικό έργο, ενώ δεν αξιοποιείται και το επιστημονικό δυναμικό που υπάρχει. Τα Πανεπιστήμια διατηρούν το δημόσιο χαρακτήρα, χάρη στην αντίσταση που συνάντησαν οι κυβερνήσεις σε αυτό το ζήτημα, αλλά στην ουσία είναι ιδιωτικοποιημένα και το αντικείμενο της Παιδείας υποβιβάζεται».

Τέλος, η ΓΓ του ΚΚΕ ενημέρωσε πως στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης θα συζητηθεί και το θέμα της Παιδείας μαζί με τα άλλα θέματα όπως Εργασιακά, Αγροτικά, Ευρωστρατός, θέματα που θα πρέπει να απασχολήσουν και την πανεπιστημιακή κοινότητα. Ενώ σε σχέση με την κινητοποίηση των μελών ΔΕΠ τόνισε πως ορισμένα οικονομικά αιτήματα ήταν δίκαια, αλλά η όλη δυσμενής κατάσταση στην Παιδεία ήρθε σε δεύτερη μοίρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για την κατάταξη των ΑΕΙ και τον ακαδημαϊκό χάρτη (2022-02-28 00:00:00.0)
Ζυμώσεις και παζάρια για το μέλλον των ΤΕΙ (2016-12-22 00:00:00.0)
Αγωνιούν για τα τετραετή «μπίζνες - πλαν»... (2009-07-01 00:00:00.0)
Αλλαγές στο μοντέλο των αναγκών της αγοράς (2009-06-30 00:00:00.0)
Μαζική πάλη ενάντια στις ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις στα πανεπιστήμια (2008-05-17 00:00:00.0)
Για τις κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών (2002-07-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ