Δευτέρα 28 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
Για την κατάταξη των ΑΕΙ και τον ακαδημαϊκό χάρτη

Εκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων θα γίνει διαδικτυακά την Τετάρτη, με αφορμή από τη μια την επιστολή της υπουργού Παιδείας, με την οποία ζητά από τους πρυτάνεις τις προτάσεις τους για την αναμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη και, από την άλλη, την ανακοίνωση από την ΕΘΑΑΕ της κατάταξης των ΑΕΙ για την κατανομή του 20% της χρηματοδότησής τους.

Θυμίζουμε ότι το 80% της κρατικής χρηματοδότησης των ιδρυμάτων κατανέμεται με τα λεγόμενα αντικειμενικά κριτήρια (αριθμό Τμημάτων, φοιτητών, διάρκεια των σπουδών, ανάγκες εργαστηριακού εξοπλισμού, γεωγραφική διασπορά κ.ά.) και το υπόλοιπο 20% θα κατανεμηθεί με βάση τις επιδόσεις τους σε συγκεκριμένα κριτήρια, τα περισσότερα από τα οποία σχετίζονται με τη διασύνδεση των ιδρυμάτων με την αγορά.

Η ΕΘΑΑΕ δημοσίευσε λοιπόν την κατάταξη των ιδρυμάτων με βάση τα μόρια που συγκέντρωσαν μετά την αξιολόγησή τους, ωστόσο η κατάταξη αυτή προκάλεσε ενστάσεις και αμφισβητήσεις από κάποια ιδρύματα. Συγκεκριμένα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που κατατάχθηκε στη 17η θέση με 1.395 μόρια, διαμαρτυρήθηκε για τη χαμηλή βαθμολογία του ιδρύματος στον δείκτη των δημοσιεύσεων των καθηγητών του, θεωρώντας ότι σε αυτό το κριτήριο θα έπρεπε να βρίσκεται πιο υψηλά. Ακόμα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, που βαθμολογήθηκε με 2.488 μόρια και κατατάχθηκε στην 4η θέση, σημειώνει ότι «η πραγματική του θέση είναι ακόμη υψηλότερη, διότι για την αξιολόγησή μας στην ενότητα "Αριστεία στην Ερευνα και Επιδόσεις του Επιστημονικού Προσωπικού" δεν προσμετρήθηκε η ερευνητική επίδοση του Επιστημονικού Προσωπικού του Ιδρύματος, που υλοποιείται μέσω του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ)». Επίσης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που κατατάχθηκε στη 15η θέση με 1.471 μόρια, επισήμανε ότι το ίδρυμα έχει αρκετά τμήματα που λειτούργησαν τα τελευταία χρόνια και δεν έχουν προλάβει να έχουν αποφοίτους και μεταπτυχιακά προγράμματα, οπότε υπολογίζεται ότι από αυτό το κριτήριο έχασε περίπου 350 μονάδες. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, από την άλλη, που κατατάχθηκε στην 5η θέση, εξέδωσε μια ανακοίνωση ικανοποίησης για την «τιμητική» όπως τη χαρακτήρισε θέση και σημείωσε πως ο προϋπολογισμός του ιδρύματος θα αυξηθεί κατά 183.349,00 ευρώ (11,18%).

Τέτοια ζητήματα θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στη Σύνοδο των Πρυτάνεων στην οποία θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ για να δώσει διευκρινίσεις αναφορικά με τη μοριοδότηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ