Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιφατικοί ως είθισται Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι

Κατηγορηματικός εμφανίστηκε χτες ο Ραούφ Ντενκτάς, δηλώνοντας πως δε θα υπογράψει στην Κοπεγχάγη κανένα σχέδιο. Επί λέξει δήλωσε: «Δεν είμαστε σε θέση να υπογράψουμε το έγγραφο», ενώ πρόσθεσε πως δεν «εγκαταλείπει» τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αλλά χρειάζεται χρόνος για τις συνομιλίες.

Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Ρ. Ντενκτάς θα υποβληθεί σε κανονικό ιατρικό έλεγχο, σήμερα Πέμπτη, σε νοσοκομείο της Αγκυρας.

Ωστόσο, σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ανέφερε χτες ότι η ασθένεια του Ραούφ Ντενκτάς δεν πρέπει να εμποδίσει τις διαπραγματεύσεις. Ερωτώμενος δε για το αν πρόκειται να κάνει κάποια υπόδειξη στον Ραούφ Ντενκτάς, είπε: «Ναι, δεν υπάρχει λόγος να αποφεύγουμε τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες μπορούν να διεξαχτούν άνετα. Ο Ντενκτάς μπορεί μεν να είναι ασθενής, αλλά θα μπορούσε να στείλει στην Κοπεγχάγη κάποιον εκπρόσωπό του».

Και κατέληξε, λέγοντας ότι έχει έρθει πια ο καιρός να λυθεί το Κυπριακό και επιβάλλεται η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων επί του σχεδίου που συνέταξαν τα Ηνωμένα Εθνη.

Αλλωστε, πριν ο Ρ. Ντενκτάς προβεί στις παραπάνω δηλώσεις του ο Τ. Ερντογάν είχε δηλώσει, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ότι ο κατοχικός ηγέτης είναι πρόθυμος να κάνει ό,τι του ζητήσει η Αγκυρα. Ενώ συμπλήρωσε ότι «η ΕΕ χρησιμοποιεί την Κύπρο ως ατού», προσθέτοντας ότι αν στην Κοπεγχάγη δοθεί η ημερομηνία στην Τουρκία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, τότε θα επιταχυνθούν τα βήματα για λύση του Κυπριακού. Εξάλλου, επισήμανε, η επίλυση του Κυπριακού δεν ήταν ποτέ ένα από τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, που πρέπει να πληρεί η Τουρκία για να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο πρόεδρος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δήλωσε αποφασισμένος να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος, προειδοποιώντας όμως ότι η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να δεχτεί μια λύση που αντίκειται στα συμφέροντά της.

Την εκτίμηση ότι «δεν υπάρχει θετικό για την τουρκική πλευρά κείμενο», εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ αναφερόμενος στο Κυπριακό και τα δύο σχέδια του ΓΓ του ΟΗΕ, συμπληρώνοντας ότι η Αγκυρα «σχεδιάζει να απομονώσει το ζήτημα της Κύπρου από αυτό της ΕΕ». Ο Τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε επίσης «ιστορικό λάθος» το ενδεχόμενο ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ και καθορισμού ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας το 2005.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ