Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα αναθεωρημένα σημεία του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ

Δηλώσεις του γενικού εισαγγελέα της Κύπρου, Αλέκου Μαρκίδη

Ο γενικός εισαγγελέας της Κύπρου Αλέκος Μαρκίδης σε δηλώσεις του χτες ανέφερε ότι έχουν τροποποιηθεί κατά τρόπο θετικό αρκετά σημεία του «σχεδίου Ανάν», αλλά επισήμανε ότι υπάρχουν και άλλα τα οποία χρειάζονται περαιτέρω ανάλυση.

Ο Α. Μαρκίδης ανέφερε, ειδικότερα, ότι έχουν αφαιρεθεί κάποιες διατυπώσεις που ενοχλούσαν και υπάρχουν τροποποιήσεις που κάνουν το σύστημα πιο λειτουργικό. Είπε, επίσης, πως έχουν γίνει τροποποιήσεις που κάνουν ακόμα πιο ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται για ίδρυση νέου κράτους, αλλά για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συμπλήρωσε ότι υπό μελέτη βρίσκεται το θέμα των εποίκων και ότι χρειάζονται κάποιες διευκρινίσεις. Εκτίμησε, όμως, ότι ο αριθμός αυτών που θα μείνουν θα είναι κάτω από τις 50 χιλιάδες, ενώ ο αριθμός αυτών που θα φύγουν θα ξεπερνά τις 60 χιλιάδες.

Αναφερόμενος στο χάρτη, σημείωσε ότι επελέγη αυτός με την επιστροφή της Καρπασίας, ώστε να εξισορροπείται το θέμα των ακτών που θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ομόσπονδων κρατών. Με το χάρτη αυτό τα δύο συστατικά μέρη του κράτους θα ελέγχουν το κάθε ένα το μισό περίπου των ακτών. Με το νέο χάρτη παραχωρείται ακόμη μικρή έκταση στην Αμμόχωστο, ώστε να εγκατασταθούν άλλες 3.500 κάτοικοί της, καθώς και στο προάστιο της Λευκωσίας Αγιος Δομέτιος, όπου θα εγκατασταθούν άλλοι 1.800 κάτοικοι.

Στους Τούρκους δίδεται το χωριό Αγιος Ιωάννης, κοντά στο τουρκικό χωριό Σελέμανι της περιοχής Τηλλυρίας στο βορειοδυτικό τμήμα της Κύπρου. Αναλυτικά, οι πόλεις και τα χωριά που θα επιστραφούν με βάση το νέο χάρτη είναι:

Αμμόχωστος - Βαρώσια, Δερύνεια (μέρος που είναι σήμερα κατεχόμενο), Λευκωσία (μέρος της ουδέτερης ζώνης στον Αγιο Δομέτιο), Αγιος Νικόλαος Λευκωσίας, Αγιος Γεώργιος Λευκωσίας, Βαρίσια, Πυρόι, Μαρκό, Τύμπου (χωριό κοντά στο παράνομο ομώνυμο αεροδρόμιο), Μια Μηλιά, Γερόλακκος, Αγία Μαρίνα, Σκυλλούρας, Δυο Ποταμοί, Μόρφου και Χρυσηλιού, Πάνω Ζώδια, Κάτω Ζώδια, Πραστειό Λευκωσίας, Νικήτας, Καλό Χωριό (Καπούτι), Αυλώνα, Κατωκοπία, Αργάκι, Μάσαρι, Φιλιά, Κυρά, Πέτρα, Γαληνή, Λουτρός, Αγιος Ερμόλαος, Σύσκληπος, Κοντεμένος, Ασώματος Κερύνειας, Καρπάσια, Μύρτου, Κορμακίτης, Αγριδάκι, Λάρνακας Λαπήθου, Αχνα, Μακράσυκα, Καλοψίδα, Αχερίτου, Κοντέα, Λύση, Βατυλή, Ασσια, Μελάναρκα, Γιαλούσα, Αγία Τριάδα, Ριζοκάρπασο, Απόστολος Ανδρέας.

Σχετικά με την εσωτερική ιθαγένεια ο Κόφι Ανάν φαίνεται να ικανοποιεί τους Τούρκους, ενώ περιορίζονται τα πολιτικά δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων που θα διαμένουν στο τουρκικό συστατικό κράτος.

Για τη συμπροεδρία: Διατηρείται η πρόταση για συμπροεδρία εκείνων που θα υπογράψουν τη συμφωνία λύσης, με μόνη διαφορά ότι αντί για περίοδο τριών χρόνων θα είναι για 2 1/2 χρόνια. Περαιτέρω δίνεται η δυνατότητα στα συστατικά κράτη να διενεργήσουν εκλογές το Μάη του 2003.

Για τη μεταβατική περίοδο: Η μεταβατική περίοδος για επιστροφή Ελληνοκυπρίων προσφύγων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση μειώνεται από 20 χρόνια σε 15. Μειώνεται ταυτόχρονα και το ποσοστό των Ελληνοκυπρίων που θα επιστρέψει από 33% σε 28%. Το νέο Σχέδιο καθορίζει σταδιακή επιστροφή. Τα πρώτα τέσσερα χρόνια δε θα επιστρέψει κανένας. Από 4 χρόνια μέχρι 9 θα επιστρέψει μέχρι και το 8%. Από 9 χρόνια μέχρι 15 θα επιστρέψει μέχρι και 18%. Στα 15 χρόνια επιστροφή του 28%.

Τέλος, για την ασφάλεια, ο αριθμός των αποσπασμάτων Ελλάδος και Τουρκίας θα κινείται μεταξύ 2.500-7.500 έκαστον. Ο ακριβής αριθμός των στρατευμάτων θα συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ