Τρίτη 30 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΔΙΑΛΟΓΟΣ» ΓΙΑ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ
Αλλαγές στο μοντέλο των αναγκών της αγοράς

Πρόταση της Συνόδου των Πρυτάνεων και σενάρια για τα πορίσματα του «διαλόγου»

Με το θέμα της αναμόρφωσης του Λυκείου και του Εξεταστικού ασχολήθηκε - ανάμεσα σε άλλα - η Σύνοδος των Πρυτάνεων που συγκλήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στα Γιάννενα. Ο υπουργός Παιδείας, Αρης Σπηλιωτόπουλος, επισήμανε το περασμένο Σάββατο πως τα πορίσματα του σχετικού «διαλόγου» που διεξάγεται στο πλαίσιο του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΠΔΕ) υπό τον Γ. Μπαμπινιώτη, θα δημοσιοποιηθούν το Σεπτέμβρη. Ωστόσο, όποιο κι αν είναι το πόρισμα, όποια κι αν είναι η συγκεκριμένη πρόταση, τα αποτελέσματα του «διαλόγου» έχουν προγραφτεί από την πολιτική της ΕΕ που μιλάει για στροφή στην τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση, μείωση του αριθμού των μαθητών που ολοκληρώνουν το Λύκειο και για Πανεπιστήμια που λειτουργούν με τους όρους της αγοράς και άρα ορίζουν τα ίδια τις προϋποθέσεις εισαγωγής φοιτητών με βάση τη θέση τους στην «αγορά» και την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Οι πρυτάνεις ζητούν τη συμμετοχή εκπροσώπου τους στο ΣΠΔΕ, καθώς και να ανοίξει συζήτηση για το Λύκειο και το Εξεταστικό στο Συμβούλιο Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ) προκειμένου να καταλήξει το ΣΑΠΕ σε σχετική πρόταση. Σύμφωνα με τους πρυτάνεις, οι δυο αυτές προτάσεις έγιναν δεκτές από τον υπουργό Παιδείας.

Οι πρυτάνεις διεκδικούν στην παρούσα φάση να έχουν ρόλο τα Πανεπιστήμια στον καθορισμό του αριθμού των φοιτητών και των όρων εισαγωγής και ανάμεσα σε άλλα προτείνουν: Αναβάθμιση της τεχνολογικής εκπαίδευσης ιδιαίτερα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς έτσι θα «δίνονται άλλες ουσιαστικές εκπαιδευτικές και επαγγελματικές διέξοδοι στους νέους και νέες και δε θα συνωστίζονται όλοι/ες προ των θυρών των ΑΕΙ», αύξηση της χρηματοδότησης, δυνατότητα εξετάσεων για εισαγωγή και μετά την απόκτηση ορισμένης εργασιακής εμπειρίας, ολοήμερα προγράμματα στα σχολεία, ενίσχυση του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού και επανεξέταση των επιστημονικών πεδίων.

Για το σύστημα πρόσβασης καθεαυτό, οι πρυτάνεις τονίζουν ότι υπάρχουν εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης των υποψηφίων φοιτητών και - με το βλέμμα στραμμένο στο πανεπιστήμιο που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια - σημειώνουν ότι «πρέπει να αρχίσουμε από τώρα το δημόσιο διάλογο για τη διερεύνηση και καταγραφή άλλων συμπληρωματικών ή/και εναλλακτικών κριτηρίων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως βαθμούς Λυκείου, εξετάσεις σε μαθήματα επιλογής, προφορικές εξετάσεις, συνεντεύξεις, πιστοποιημένες γνώσεις και δεξιότητες σχετικές με το αντικείμενο της Σχολής/Τμήματος, portfolio κ.ά. Προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να ξεκινήσουν τα ίδια τα τμήματα και οι σχολές να προσδιορίζουν ποιο είναι το προφίλ των ατόμων που θέλουν να εκπαιδεύσουν και ποια κριτήρια πρέπει να πληρούν για να εξασφαλίζονται οι προδιαγραφές επιτυχούς φοίτησής τους».

Την ίδια στιγμή, στη δημοσιότητα βγαίνουν διάφορα σενάρια για το πού προσανατολίζεται το ΣΠΔΕ όπου διεξάγεται ο «διάλογος». Σύμφωνα με αυτά, οι προτάσεις του ΣΠΔΕ περιλαμβάνουν πανελλαδικές εξετάσεις σε 4 μαθήματα που θα καθορίζουν το 50% της βαθμολογίας εισαγωγής, περιφερειακές εξετάσεις καθ' όλη τη διάρκεια του Λυκείου και συνυπολογισμό της προφορικής βαθμολογίας που θα προσμετρούνται κατά 50% στο βαθμό εισαγωγής και δυνατότητα κατοχύρωσης της βαθμολογίας και επανεξέτασης σε όποιο μάθημα επιθυμεί ο υποψήφιος για τον επόμενο χρόνο. Σχετικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις, θα διεξάγονται κυρίως με το σύστημα των πολλαπλών επιλογών, ενώ τα ίδια τα πανεπιστήμια θα συνεργάζονται με τον Εθνικό Φορέα των εξετάσεων και θα συνδιαμορφώνουν τόσο την εξεταστέα ύλη όσο και τους συντελεστές βαρύτητας του κάθε μαθήματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι αλλαγές που μεθοδεύει η κυβέρνηση για το Λύκειο (2018-09-08 00:00:00.0)
Ταξικά φίλτρα και στροφή στην τεχνικοεπαγγελματική κατάρτιση (2009-03-14 00:00:00.0)
Στήνονται τα θεμέλια των αντιδραστικών αλλαγών (2009-02-10 00:00:00.0)
Το παραμύθι της ελεύθερης πρόσβασης (2004-03-03 00:00:00.0)
Προεκλογικές «σαπουνόφουσκες» (2004-01-24 00:00:00.0)
Τέλειωσε ο εξεταστικός μαραθώνιος (2000-06-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ