ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Αιφνιδιαστικό κλείσιμο του εργοστασίου

Επικίνδυνα παιγνίδια στις πλάτες των εργαζομένων

Σε διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου ΑΓΕΤ Ηρακλής 3 (Τσιμέντα Χαλκίδας) στο Μικρό Βαθύ Αυλίδας, στην Εύβοια, προχώρησε χτες αργά το απόγευμα η διοίκησή της (προφανώς με εντολή της μητρικής γαλλικής πολυεθνικής «Λαφάρζ», που είναι η ιδιοκτήτρια).

Σε σχετικό δελτίο Τύπου της ΑΓΕΤ αναφέρεται: «Η διοίκηση της ΑΓΕΤ Ηρακλής διέταξε τη διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου της Χαλκίδας, προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια του προσωπικού και των μηχανημάτων. Η διοίκηση της ΑΓΕΤ Ηρακλής θα αξιολογήσει την πιθανότητα επαναλειτουργίας (σ.σ. η υπογράμμιση δική μας) του εργοστασίου, μέσα στις επόμενες ημέρες».

Αφορμή γι' αυτή την επικίνδυνη και αρνητική εξέλιξη για τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου (για την οποία πολλά ακούγονται) και τη διασφάλιση της εργασίας των 650 εργαζομένων, αποτέλεσαν κάποια μέτρα που πήρε το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου και ανακοίνωσε χτες το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου, μέσα στο εργοστάσιο, ο πρόεδρός του, Γ. Χατζηδιονυσίου - προκειμένου να πιέσει τη διοίκηση της εταιρίας να ανακαλέσει την απόλυση του προσωπάρχη (ήταν μέλος του σωματείου εδώ και ένα μήνα), να προχωρήσει στις συμφωνημένες προσλήψεις προσωπικού (69 άτομα), να προχωρήσει τις αντιρρυπαντικές επενδύσεις και να επαναπροσλάβει δυο ιδιοκτήτες οδηγούς ειδικών φορτηγών που μεταφέρουν το μπετόν.

Στην ίδια συνέντευξη, ο πρόεδρος του σωματείου επέρριψε προσωπικές ευθύνες, για τη μη υλοποίηση των παραπάνω, σε δυο-τρία διευθυντικά στελέχη (ανέφερε ονομαστικά τον Γ. Μαλιόγλου, διευθυντή του εργοστασίου, και τον Γ. Βλάχο, διευθυντή Ανθρωπίνων Πόρων της ΑΓΕΤ) και κατέληξε λέγοντας ότι το σωματείο, μπροστά σ' αυτή την αδιαφορία της διοίκησης της εταιρίας και την εγκατάλειψη, αποφάσισε την «κήρυξη έκτακτης ανάγκης» στο εργοστάσιο, δεν επιτρέπει την είσοδο στο εργοστάσιο σε 2-3 διευθυντικά στελέχη (όπως τα παραπάνω), όπως και οποιουδήποτε μέλους της ΑΓΕΤ και της «Λαφάρζ». Απαιτεί δε από τον πρόεδρο της «Λαφάρζ» (κ. Μπλουζ), τον οποίο είχε ενημερώσει με σχετική επιστολή, την άμεση εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων - δεσμεύσεών τους.

«Κατ' αυτό τον τρόπο, είπε ο Γ. Χατζηδιονυσίου, το σωματείο περιφρουρεί την εύρυθμη λειτουργία του εργοστασίου και συντονίζει τους εργαζόμενους και τα στελέχη προς αυτή την κατεύθυνση».

Τέλος, ο πρόεδρος του σωματείου ανακοίνωσε ότι η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη, ακολουθούμενη από 24ωρη απεργία.

Ετσι, έχουν περίπου οι εξελίξεις. Πίσω όμως απ' αυτά, έντονη είναι η αίσθηση ότι παίζονται «παιγνίδια» στις πλάτες των εργαζομένων με τη συνέχιση της λειτουργίας.

ΔΕΗ
«Στα μαλακά » και η δεύτερη μετοχοποίηση

Ενώ η κυβέρνηση σπεύδει να διασφαλίσει τα κέρδη των ιδιωτών

Ακόμη περισσότερο κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του ιδιωτικού κεφαλαίου είναι η νέα ρύθμιση της κυβέρνησης για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ρύθμιση που χτες δόθηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλο στη διοίκηση της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση που θα «συμπληρώσει» το Ν. 2773/99, νόμο που άνοιξε το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την κατάργηση του ασφαλιστικού, οι ιδιώτες που θα κατασκευάσουν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής θα έχουν εξασφαλισμένο πελάτη το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή τον ελληνικό λαό, και ταυτόχρονα, το δημόσιο αναλαμβάνει χρέη εγγυητή των ιδιωτών, έναντι των τραπεζών που θα τους δανειοδοτήσουν.

Η προωθούμενη ρύθμιση μεταξύ άλλων προβλέπει μέχρι το 2006 την κατασκευή 4 ιδιωτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος περίπου 1500 μεγαβάτ, των οποίων την παραγωγή θα την απορροφά αυτούσια ο Διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ), ο οποίος με τη σειρά του θα τη διοχετεύει στην αγορά. Ο υπουργός Ανάπτυξης, παραδίδοντας τη σκανδαλώδη τροπολογία στη διοίκηση της ΓΕΝΟΠ, έδωσε περιθώριο δύο εβδομάδων, ώστε η τελευταία να διαμορφώσει τις θέσεις της. Και ενώ στη ΔΕΗ, η διοίκηση όλο και περισσότερο «σφίγγει τα λουριά» των εργαζομένων, αφού η Επιχείρηση λειτουργεί με άκρως ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ έχει αρκεστεί στην ανακοίνωση μιας 24ωρης απεργίας στις 20 Δεκέμβρη. Τα αιτήματα σχετίζονται γενικά με τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ, τις προτάσεις της ΡΑΕ, αλλά και εργασιακά. Ωστόσο η επιλογή της ημερομηνίας, αλλά και το γεγονός ότι η πλειοψηφία αποφεύγει να πάρει απόφαση για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, καταδεικνύει ότι την απεργία την κηρύσσει περισσότερο για το «θεαθήναι». Αλλωστε οι αγωνιστικές δυνάμεις είχαν προτείνει την πραγματοποίηση 48ωρης απεργίας κατά τη διάρκεια της δημόσιας εγγραφής στο πλαίσιο της δεύτερης μετοχοποίησης της Επιχείρησης, αλλά και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ωστόσο οι προτάσεις αυτές απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία που απαρτίζεται από τους ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΑΔ (ΣΥΝ).

Πανθεσσαλικό Στάδιο

Απαράδεκτες συνθήκες εργασίας επιβάλλονται από τους υπεργολάβους στους εργαζόμενους, στο εργοτάξιο του ολυμπιακού έργου του Πανθεσσαλικού Σταδίου, στο Βόλο. Συγκεκριμένα: απειλή απολύσεων αν δε δουλέψουν Σάββατο και υπερωρίες, μη εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, καθυστέρηση στην καταβολή δεδουλευμένων, δεν καταχωρούνται βεβαιώσεις αποδοχών για τις ημέρες και ώρες υπερωριών, δεν επικολλώνται τα ένσημα.

Με ερώτησή τους, προς τον υπουργό Εργασίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ν.Γκατζής και Τ.Τσιόγκας θέτουν θέμα άμεσης παρέμβασης, ώστε να ληφθούν μέτρα, στην κατεύθυνση της προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, στο εργοτάξιο του έργου κατασκευής του Πανθεσσαλικού Σταδίου.

1ο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΚΑ
Μεταφέρεται «μισό» στα Λιόσια

Τη μεταφορά του 1ου Νοσοκομείου του ΙΚΑ στα Λιόσια αποφάσισε χτες κατά πλειοψηφία η Διοίκηση του Ιδρύματος. Η μεταφορά αυτή θα σημάνει τη μείωση των κλινών κατά 50%.

Κι όμως, αυτή τη δραματική συρρίκνωση η διοίκηση του Ιδρύματος την αντιπαρήλθε με το επιχείρημα πως θα μειωθεί ο χρόνος νοσηλείας. Μετά τη μεταφορά του στα Λιόσια, το 1ο Νοσοκομείο θα διαθέτει 130 κλίνες έναντι των 260, που έχει σήμερα και 380 που είχε παλιότερα.

Η πλειοψηφία της Διοίκησης δεν έκανε δεκτό ούτε το αίτημα της Ομοσπονδίας των Γιατρών του ΙΚΑ για αναβολή της συζήτησης για μια βδομάδα, με δεδομένο ότι εκλέχτηκε πρόσφατα και θα έπρεπε να ορίσει το νέο αντιπρόσωπό της. Την πρόταση για αναβολή υποστήριξαν ο Γ. Σκιαδιώτης και Αγγ. Αναστασίου στελέχη του ΠΑΜΕ και ο εκπρόσωπος των γιατρών.

Την απόφαση για τη μεταφορά καταψήφισαν τα στελέχη του ΠΑΜΕ.

Δεύτερη μέρα απεργίας

Συνεχίζεται δεύτερη μέρα σήμερα η 48ωρη πανελλαδική απεργία των νοσοκομειακών γιατρών που προκήρυξε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Και η συγκεκριμένη κινητοποίηση γίνεται χωρίς καμία ουσιαστική προετοιμασία, ενώ ακόμα και αν τα αιτήματα που προβάλλει η ΟΕΝΓΕ ικανοποιηθούν δε θα βγάλουν από το τέλμα τα νοσοκομεία, αφού είναι ενταγμένα και υλοποιούν στην πράξη την ίδια πολιτική που οδήγησε στα σημερινά αδιέξοδα.

Τα αιτήματα πάντως που προβάλλει η ΟΕΝΓΕ είναι, μεταξύ άλλων, η αύξηση των δαπανών για την Υγεία, πρόσληψη προσωπικού και νέο ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο.

ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ
Σε απόγνωση οι εργαζόμενοι

Να περάσει στο Δημόσιο το ορυχείο της εταιρίας, ζήτησε ο Α. Τζέκης με Επίκαιρη Ερώτηση

Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκονται 130 εργαζόμενοι στο λιγνιτωρυχείο της Βεύης στη Φλώρινα, που εκμεταλλεύεται η επιχείρηση «ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ». Οπως κατήγγειλε χτες με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, είναι απλήρωτοι εδώ και ενάμιση χρόνο, προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας και ζητούν την παρέμβαση της κυβέρνησης και για την καταβολή των δεδουλευμένων αλλά και για την αναστολή της εκχώρησης του ορυχείου και στη συνέχεια την εκμετάλλευσή του από τη ΔΕΗ, με εξασφάλιση της δουλιάς των εργαζομένων.

Ο υφυπουργός Εργασίας Λ. Τζιόλας στην απάντησή του είπε ότι η Επιθεώρηση Εργασίας έχει ήδη υποβάλει μήνυση για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων και ισχυρίστηκε ότι η ΔΕΗ, η οποία συνεργάζεται με τη συγκεκριμένη εταιρία μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση και να κηρύξει έκπτωτη τη ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ. Οσο για το αίτημα της απορρόφησης των εργαζομένων από τη ΔΕΗ είπε ότι είναι ευρύτερο θέμα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με «συνοπτικές διαδικασίες».

Ο Α. Τζέκης υπογράμμισε ότι η βάση του προβλήματος είναι η εκχώρηση του ορυχείου σε ιδιώτες, το οποίο θα έπρεπε να είναι στα χέρια του ελληνικού δημοσίου και να το εκμεταλλεύεται η ίδια η ΔΕΗ. Πρέπει, είπε, το Δημόσιο εφόσον η συγκεκριμένη εταιρία δεν υλοποιεί τη σύμβαση να την καταγγείλει, να δώσει την εκμετάλλευση του ορυχείου στη ΔΕΗ και να απασχολούνται πλέον σε αυτήν οι 130 εργαζόμενοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ