ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
Η «ασφάλεια» στη γειτονιά...

Με τον «αξιωματικό της γειτονιάς», επιχειρείται να στηθεί ένα αστυνομικό δίχτυ, στο στόχαστρο του οποίου θα είναι οι «απείθαρχοι» και ανυπότακτοι, ο «προληπτικός» έλεγχος και το χτύπημα του λαϊκού κινήματος

Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
«Ο "αξιωματικός της γειτονιάς" σε λίγο θα χτυπάει τα κουδούνια αθηναϊκών (σε πρώτη φάση) οικιών για να γνωριστεί με τους νοικοκύρηδες και να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους, ώστε να συγκεντρώνει πληροφορίες για λογιών λογιών υπόπτους: Ιδού το νέο πρόγραμμα της Αστυνομίας, βασισμένο σε παρόμοιο βρετανικό μοντέλο». Η είδηση (από το χτεσινό «Βήμα») είναι από μόνη τρομοκρατική και ανατριχιαστική. Σηματοδοτεί ουσιαστικά την εγκαθίδρυση της αστυνομοκρατίας σε κάθε γειτονιά και πολυκατοικία. Στο όνομα της «ασφάλειας», θα απλωθεί ένα αστυνομικό δίχτυ, στο στόχαστρο του οποίου θα είναι οι «απείθαρχοι» και ανυπότακτοι, ο «προληπτικός» έλεγχος και η εξουδετέρωση του λαϊκού κινήματος.

Πώς θα υλοποιηθεί το σχέδιο, έμπνευσης Σκότλαντ Γιαρντ; Σε κάθε αστυνομικό τμήμα, Αθήνας και Θεσσαλονίκης στην αρχή, θα υπάρχουν 8-12 αξιωματικοί της γειτονιάς «που θα εποπτεύουν μονίμως προκαθορισμένες περιοχές, τα όρια των οποίων έχουν αρχίσει να προσδιορίζονται». Στη συνέχεια ο αξιωματικός θα αρχίσει τις συναντήσεις με τους φορείς (!) για να μάθει δήθεν τα προβλήματα, κυρίως όμως να αποκτήσει προσωπική γνωριμία με τους κατοίκους. Ολα αυτά γίνονται στο όνομα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, αλλά ο αξιωματικός της γειτονιάς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δε θα επιλαμβάνεται των κλοπών και των διαρρήξεων! Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν 1.000 περίπου αξιωματικοί!

Ο «αντιτρομοκρατικός πόλεμος» των ΗΠΑ και των συμμάχων τους και το κλίμα τρομο-λαγνείας που καλλιεργήθηκε τους προηγούμενους μήνες, με αφορμή τις συλλήψεις για τη «17Ν», έστρωσαν το δρόμο για την επιβολή σκληρών, αυταρχικών και αντιδημοκρατικών μέτρων. Ο «αξιωματικός της γειτονιάς» είναι ένας ακόμα κρίκος της αστυνομοκρατίας, που έρχεται μετά το ηλεκτρονικό φακέλωμα, τις κάμερες στους δρόμους, τον ευρω-τρομονόμο και το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, τη βίαιη αντιμετώπιση των διαδηλώσεων και την παραπομπή στα δικαστήρια χιλιάδων αγροτών, μαθητών, συνδικαλιστών...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: «Δεν πρόκειται, φυσικά, για απλές "προκλήσεις" της Τουρκίας στο Αιγαίο. Τα αεροπλάνα της πετούν μέσα στα 10 μίλια στη βάση μονομερούς πολιτικής απόφασής της, κατά την οποία ο εθνικός εναέριος χώρος είναι μόνο 6 ν.μ. Ουσιαστικώς, η Αγκυρα δε "διεκδικεί" τον μεταξύ 6 και 10 μιλίων εναέριο χώρο. Εχει "λύσει" το θέμα αυτό πρακτικώς (και με την πλήρη κατανόηση της διεθνούς κοινότητας)... Τώρα, πώς είναι δυνατόν να νομίζει στα σοβαρά ένας Ελληνας υπουργός (σ.σ. Γ. Παπαντωνίου) ότι η τουρκική πλευρά θα σταματούσε αύριο τις "προκλήσεις"- αυτό είναι ένα μυστήριο. Τέτοιο "μυστήριο" δεν υφίσταται φυσικά, αν η σημερινή κυβέρνηση, αναφερόμενη, διά στόματος κ. Παπαντωνίου σε μελλοντική "στρατιωτική συνεργασία", έχει αποφασίσει να μπει στην τουρκική λογική περί "συνδιοίκησης" στο Αιγαίο» (Κ. Ι. Αγγελόπουλος - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

ΠΡΟΠΑΝΤΩΝ «ΣΩΦΡΟΣΥΝΗ»: «Οι εταίροι της Ελλάδος στην ΕΕ, μπορούν να θεωρούν ότι κατήγαγαν "νίκη" στους Αμερικανούς και στους απροσάρμοστους Τούρκους, αρνούμενοι να δώσουν ημερομηνία διαπραγματεύσεων στην Αγκυρα εντός του 2003. Αλλά η ελληνική πολιτική ηγεσία θα πρέπει να δείξει σωφροσύνη, διότι η ευρωπαϊκή "αντίσταση" προς τις ΗΠΑ και την Αγκυρα μπορεί να την ωθήσει σε συμβιβασμούς στο Αιγαίο, ανάλογους με εκείνους που προωθεί στην Κύπρο» (Κ. Ιορδανίδης - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

ΑΓΚΙΣΤΡΩΜΕΝΟ ΨΑΡΙ: «Οσον αφορά την πλευρά της Αθήνας, η Ουάσιγκτον είναι απόλυτα ικανοποιημένη και ως αυτή τη στιγμή, όπως επισημαίνεται, δεν υπάρχει λόγος νέας τηλεφωνικής επικοινωνίας του προέδρου Μπους με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Ιδιαίτερη ικανοποίηση εκφράζεται και από τις θέσεις που ανέπτυξε στο χθεσινό άρθρο του στην αμερικανική εφημερίδα "Wall Street Journal" ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου» (Δ. Απόκης - Ουάσιγκτον - ΒΗΜΑ) (σ.σ. ο Γ. Παπανδρέου στο συγκεκριμένο άρθρο ζήτησε να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων όσο το δυνατόν συντομότερα...).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΤΟ ΔΕΙΠΝΟ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ - Ολα κρίνονται απόψε στην Κοπεγχάγη.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, «ΟΧΙ» ΕΕ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ.

ΤΑ ΝΕΑ: ΤΑ ΡΕΣΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΖΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κοπεγχάγη: ΚΥΠΡΟΣ, ΜΕΣΑ - ΛΥΣΗ, ΣΤΟΝ ΔΙΑΔΡΟΜΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κυπριακό: Η ΑΓΚΥΡΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΙ... Η ΑΘΗΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΟΙ «ΤΡΕΛΟΙ» ΚΑΙ ΟΙ... ΛΟΓΙΚΟΙ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΝΑΙ ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ - ΓΙΟΚ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αρχίζει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη - ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ.

ΑΥΓΗ: Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΤΗΝ «ΕΥΡΩ-ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ».

ΕΣΤΙΑ: ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΙΣ - Το «ναι» της Ελλάδος στην τουρκική ένταξη.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ, ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ...ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΝΕΟ ΡΕΖΙΛΙΚΙ ΜΕ ΤΗΝ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ».

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): Από σήμερα και επ' αόριστον - ΛΕΥΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ.

ΧΩΡΑ: Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ ΤΑ ΡΟΛΑ!

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΛΕΥΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.

ΕΘΝΟΣ: Φορολογικές δηλώσεις: ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕ 30 ΚΙΝΗΣΕΙΣ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: 7 ΦΟΡΕΣ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ ΔΗΜ. ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ στην... Ψωροκώσταινα από την Γερμανία!

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ - 6 ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Ποιους συμφέρει η διεύρυνση: «Οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι όποιο και αν είναι το κόστος για τα υπάρχοντα μέλη της ΕΕ, θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους με το παραπάνω, λόγω της διεύρυνσης της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ. Πρόσφατη έκθεση της Deutsche Bank ανέφερε τα πλεονεκτήματα, όπως τα φθηνότερα εργατικά χέρια και τις εισαγωγές, καθώς και την εντατικοποίηση αγαθών και υπηρεσιών» («ΙΝΤΙΠΕΝΤΕΝΤ» - «ΒΗΜΑ»).

Συμβιβασμός; «Το θεμελιώδες ερώτημα "πώς θα μεταρρυθμιστεί ο πυρήνας των θεσμών της ΕΕ" τέθηκε μόλις τώρα, τις παραμονές της συνόδου της Κοπεγχάγης. Οι οιωνοί δεν είναι καλοί. Η συμφιλίωση των συμφερόντων μέσα στα στενά χρονικά περιθώρια που έχουν οριστεί για την εκπόνηση του Συντάγματος είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση... Ο,τι και αν προκύψει από τη Συντακτική Συνέλευση, θα είναι ένας συμβιβασμός κάπου μεταξύ του ομοσπονδιακού και διακυβερνητικού μοντέλου» («ΦΑΪΝΑΝΣΙΑΛ ΤΑΪΜΣ» - «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Τα ισχυρά «κριτήρια»: «Η Τουρκία βάσει της αμερικανικής λογικής ανήκει στην Ευρώπη, γιατί είναι σημαντικός στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ, μοντέλο κοσμικής μουσουλμανικής χώρας και περιφερειακή υπερδύναμη στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι η Αγκυρα θα πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ όχι με κριτήρια Κοπεγχάγης αλλά με κριτήρια Ουάσιγκτον» (Γ. Κουβαράς - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»).

Οι «τρελοί» γράφουν ιστορία: «Εάν ακούσω μερικούς τρελούς, δε θα υπογράψω λύση. Εάν ακούσω μερικούς που λογικεύονται θα πρέπει να προβληματιστώ σοβαρά. Αυτοί που αντιτίθενται δεν κατανοούν πώς γίνεται η διεθνής πολιτική» (Γλ. Κληρίδης - «ΝΕΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ