Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Ποιους συμφέρει η διεύρυνση: «Οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι όποιο και αν είναι το κόστος για τα υπάρχοντα μέλη της ΕΕ, θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους με το παραπάνω, λόγω της διεύρυνσης της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ. Πρόσφατη έκθεση της Deutsche Bank ανέφερε τα πλεονεκτήματα, όπως τα φθηνότερα εργατικά χέρια και τις εισαγωγές, καθώς και την εντατικοποίηση αγαθών και υπηρεσιών» («ΙΝΤΙΠΕΝΤΕΝΤ» - «ΒΗΜΑ»).

Συμβιβασμός; «Το θεμελιώδες ερώτημα "πώς θα μεταρρυθμιστεί ο πυρήνας των θεσμών της ΕΕ" τέθηκε μόλις τώρα, τις παραμονές της συνόδου της Κοπεγχάγης. Οι οιωνοί δεν είναι καλοί. Η συμφιλίωση των συμφερόντων μέσα στα στενά χρονικά περιθώρια που έχουν οριστεί για την εκπόνηση του Συντάγματος είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση... Ο,τι και αν προκύψει από τη Συντακτική Συνέλευση, θα είναι ένας συμβιβασμός κάπου μεταξύ του ομοσπονδιακού και διακυβερνητικού μοντέλου» («ΦΑΪΝΑΝΣΙΑΛ ΤΑΪΜΣ» - «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Τα ισχυρά «κριτήρια»: «Η Τουρκία βάσει της αμερικανικής λογικής ανήκει στην Ευρώπη, γιατί είναι σημαντικός στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ, μοντέλο κοσμικής μουσουλμανικής χώρας και περιφερειακή υπερδύναμη στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι η Αγκυρα θα πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ όχι με κριτήρια Κοπεγχάγης αλλά με κριτήρια Ουάσιγκτον» (Γ. Κουβαράς - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»).

Οι «τρελοί» γράφουν ιστορία: «Εάν ακούσω μερικούς τρελούς, δε θα υπογράψω λύση. Εάν ακούσω μερικούς που λογικεύονται θα πρέπει να προβληματιστώ σοβαρά. Αυτοί που αντιτίθενται δεν κατανοούν πώς γίνεται η διεθνής πολιτική» (Γλ. Κληρίδης - «ΝΕΑ»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ