ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ»
Πέμπτη μέρα κλειστό το εργοστάσιο

Σε μεθοδευμένη συρρίκνωση της παραγωγής παραπέμπει η απόφαση της «Λαφάρζ»

Εκτός λειτουργίας για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα παραμένει το εργοστάσιο της «ΑΓΕΤ Ηρακλής ΙΙΙ» («Τσιμέντα Χαλκίδας») στο Μικρό Βαθύ Αυλίδας, στην Εύβοια. Η διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου έγινε ύστερα από διαταγή που έδωσε η διοίκηση της «ΑΓΕΤ Ηρακλής», την προηγούμενη Πέμπτη, με πρόσχημα τη «διασφάλιση της ασφάλειας του προσωπικού και των μηχανημάτων», όπως επικαλούνται στο σχετικό δελτίο Τύπου.

Μέχρι σήμερα, όμως, δεν έχει εξηγήσει η εργοδοτική πλευρά ποιοι είναι οι λόγοι που έχουν σχέση με την «ασφάλεια του προσωπικού και των μηχανημάτων», αφού οι εργαζόμενοι βρίσκονται κανονικά στα πόστα τους, σε όλες τις βάρδιες και οι ιδιοκτήτες των σιλοφόρων συνεχίζουν από την προηγούμενη Πέμπτη την απεργιακή τους κινητοποίηση για να ανασταλεί η καταγγελία της σύμβασης δύο συναδέλφων τους.

Ομως, ένοχη σιωπή τηρεί η κυβέρνηση και η Εθνική Τράπεζα (είναι μέτοχος) που σημαίνει συνενοχή στα όποια σενάρια μεθοδεύει η γαλλική πολυεθνική «LAFARGE» για τον όμιλο της «ΑΓΕΤ Ηρακλής».

Σε αυτή την κατεύθυνση η διοίκηση της ΑΓΕΤ καταφεύγει στην επιτροπή του άρθρου 15 του ν.1264/82 με αίτημα την απόλυση του προέδρου του σωματείου, με το αιτιολογικό ότι παράνομα εμπόδισε την είσοδο του διευθυντή στο εργοστάσιο την προηγούμενη Πέμπτη. Ημερομηνία εκδίκασης έχει οριστεί η 13-1-2003.

Διάφορα σχόλια προκαλεί η στάση του ΔΣ του Σωματείου, που παρακολουθεί από μακριά τις εξελίξεις, αφού από την προηγούμενη Πέμπτη, που ανακοινώθηκε η διακοπή, προχωράει τις κινήσεις του με ρυθμούς... χελώνας. Ετσι, μόλις χτες έγινε με πρωτοβουλία του ευρεία σύσκεψη φορέων, ενώ την προκηρυχθείσα για αύριο Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 24ωρη απεργία και γενική συνέλευση, τη μετέτρεψε σε 4ωρη στάση (6 μ.μ.-10 μ.μ.) και γενική συνέλευση.

Το ΚΚΕ

Με δεδομένες αυτές τις εξελίξεις και τη συνέχιση της διακοπής λειτουργίας μιας σημαντικής και στρατηγικής σημασίας επιχείρησης, που απασχολεί περίπου 650 εργαζόμενους, η Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της θέτει επί «τάπητος» το σημαντικό πρόβλημα, αποκαλύπτει τις διαστάσεις του, τις αιτίες και δείχνει τη διέξοδο.

«Οι εξελίξεις, σημειώνει, επιβεβαιώνουν με δραματικό τρόπο τις επισημάνσεις του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει τους εργαζόμενους εδώ και χρόνια ότι όσο εφαρμόζεται η αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, προωθούνται οι ιδιωτικοποιήσεις, τα μονοπώλια θα καταληστεύουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, θα καρπώνονται μεγαλύτερα κέρδη και οι εργαζόμενοι θα πετάγονται στο δρόμο. Θα καταργούνται εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, θα εντείνεται συνολικά η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης».

Οπως σημειώνει η ΝΕ, σήμερα η υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων, ο αγώνας για μια καλύτερη ζωή απαιτεί:

  • Την καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ, κάθε «κεντροαριστερής» και «κεντροδεξιάς» εκδοχής.
  • Την καταδίκη των συμβιβασμένων ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος στη ΓΣΕΕ και στην Ομοσπονδία Τσιμέντων.
  • Την απόδοση ευθυνών στην πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και στο ΔΣ του σωματείου των «Τσιμέντων Χαλκίδας», γιατί με τη στάση τους φουσκώνουν τα πανιά της εργοδοσίας και δημιουργούν αυταπάτες στους εργαζόμενους με τα περί «κοινωνικών διαλόγων» και «κοινωνικών εταίρων».
  • Την ισχυροποίηση του ταξικού πόλου στο κίνημα, του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ).
  • Την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, τη λαϊκή συσπείρωση για τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου.

«Τσιμεντοβιομηχανία προς όφελος της χώρας και των εργαζομένων σημαίνει ριζικές αλλαγές, άλλη πολιτική που θα συγκρούεται με τα μονοπώλια και το κεφάλαιο. Σημαίνει εξουσία και οικονομία, που θα υπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα. Σ' αυτή τη βάση μοναδική βιώσιμη πρόταση για τους εργαζόμενους αποτελεί ο Ενιαίος Δημόσιος Φορέας Τσιμέντου».

Καταλήγοντας η ΝΕ, καλεί τους εργαζόμενους του ομίλου «ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ» με τον πολύμορφο αγώνα τους να δώσουν αποφασιστική απάντηση σε κάθε μορφή εργοδοτικής τρομοκρατίας (όπως η καταγγελία της σύμβασης του προέδρου του σωματείου ή οποιουδήποτε άλλου εργαζόμενου). Να επιβάλλουν την επαναλειτουργία του εργοστασίου, προστατεύοντας ταυτόχρονα με το δικαίωμα στη δουλιά όλα τα εργασιακά δικαιώματα.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ
Μεθοδεύσεις για μείωση των μεροκάματων

Ενα βρόμικο σχέδιο, μεταξύ Ταβουλάρη και εργολάβων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για το χτύπημα των σημαντικότατων κατακτήσεων των μεταλλεργατών της Ζώνης, όπως είναι το γνήσιο 35ωρο (7ωρο, 5ήμερο) και οι ικανοποιητικές συμβάσεις εργασίας. Ο Ν. Ταβουλάρης, στον οποίο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει δωρίσει δυο από τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της χώρας, αυτά της Ελευσίνας και της Σύρου, έχει κανονίσει με τους εργολάβους, ώστε με διάφορες μεθόδους να κατεβάσουν τους εργαζόμενους της Ζώνης στο επίπεδο των μισθών της βιομηχανίας. Είναι χαρακτηριστικό το αλισβερίσι μεταξύ Ταβουλάρη και δυο εργολάβων της Ζώνης, του Καλογιαννάκη (ιδιοκτήτη της επιχείρησης ΓΕΚΑΠ) και του Δ. Κόκκινου.

Σε ό,τι αφορά τον πρώτο, οφείλει σε 150 περίπου μεταλλεργάτες τεράστια ποσά από επιδόματα, άδειες και δώρα, καθώς και δεδουλευμένα. Ειδικότερα ο Καλογιαννάκης βρίσκεται στο Ναυπηγείο Ελευσίνας εδώ και 7 περίπου μήνες, εκτελώντας εργασίες σε επισκευαζόμενα πλοία και σε ένα γεωτρύπανο. Οι εργασίες αυτές τελείωσαν. Ο Καλογιαννάκης απέλυσε τους 100 από τους 150 χωρίς να τους εξοφλήσει όλα όσα προβλέπονται, ενώ οι 50 εδώ και δυο βδομάδες δεν έχουν πάρει κανένα μεροκάματο. Μάλιστα από το Σάββατο οι 50 ξεκίνησαν «κράτει εργασιών», απαιτώντας να καταβληθούν τα δεδουλευμένα, τόσο τα δικά τους όσο και των απολυμένων. Από την πλευρά του ο εργολάβος λέει ότι δεν έχει πάρει δραχμή ακόμα από το ναυπηγείο, όμως η διοίκηση του ναυπηγείου ισχυρίζεται ότι έχει δώσει χρήματα στον εργολάβο για να πληρώσει τους εργαζόμενους. Πάντως οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι να πληρωθούν.

Σε ό,τι αφορά τον Δ. Κόκκινο κατόπιν συμβουλής του Γ. Στεφάνου, προσωπάρχη του Ταβουλάρη, συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ και πρώην γραμματέα του υπουργείου Εργασίας επί κυβέρνησης της ΝΔ, μετέφερε την έδρα της επιχείρησής του από τη Ζώνη στη Σύρο, προκειμένου να εφαρμόζει τη Συλλογική Σύμβαση του βιομηχανικού εργάτη.

ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ - ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Απλήρωτοι οι ωρομίσθιοι καθηγητές

Εφτασαν τα Χριστούγεννα και το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό των ΤΕΙ Αθήνας και Λάρισας, οι ωρομίσθιοι δηλαδή καθηγητές που καλύπτουν πάγιες ανάγκες των ιδρυμάτων παραμένουν απλήρωτοι από το Σεπτέμβρη! Το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό του ΤΕΙ Αθήνας, που ξεπερνά τους 1.600 εργαζόμενους, προχώρησε από χτες σε επίσχεση εργασίας, καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις του ΥΠΕΠΘ και της Διοίκησης του ΤΕΙ, δεν τους έχει καταβληθεί ακόμα ούτε η άδεια του προηγούμενου έτους. Το ΔΣ του Συλλόγου τους χαρακτηρίζει «εξευτελιστική» αυτή την κατάσταση που δεν αρμόζει «στην πολυδιαφημιζόμενη ανωτατοποίηση των ΤΕΙ» και απαιτεί την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, καθώς και των αναλογούντων τόκων υπερημερίας σύμφωνα με την πρόσφατη νομολογία.

Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και στο ΤΕΙ Λάρισας για τους 1.200 ωρομίσθιους καθηγητές που εργάζονται εκεί. Το θέμα φέρνουν στη Βουλή με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, Νίκος Γκατζής και Αντώνης Σκυλλάκος, που επισημαίνουν ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται και ζητούν να τους καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα. Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν, λοιπόν, τον υπουργό εάν θα παρέμβει, ώστε να ικανοποιηθεί το παραπάνω δίκαιο αίτημα.

ΝΑΟΥΣΑ
Στάσεις εργασίας για τις απολύσεις

Με 4ωρη προειδοποιητική στάση εργασίας σε όλες τις βάρδιες απάντησαν οι εργαζόμενοι στα Κλωστήρια Β. Λαναρά, στη Νάουσα, στις 11 Δεκέμβρη, στην προσπάθεια της εργοδοσίας να μειώσει το προσωπικό και να εντατικοποιήσει παραπέρα την εργασία.

Τετράωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν επίσης οι εργαζόμενοι στα Κλωστήρια Βαρβαρέσου, στις 13 Δεκέμβρη, με αιτήματα την υπογραφή ΣΣΕ για το 2003, μηνιάτικη αύξηση μισθού κατά 30 χιλ. δρχ., επίδομα άδειας και πολυετίας, άδεια διακοπών τους θερινούς μήνες και όχι στην εργολαβοποίηση.

Στις προσπάθειες των επιχειρήσεων να καταργήσουν τα συνεργεία συντήρησης με απολύσεις εργαζομένων και στη συνέχεια να δοθεί η συντήρηση σε εργολάβους, οι εργαζόμενοι απαντούν ότι δε θα επιτρέψουν την εγκατάσταση εργολάβων στα εργοστάσια. Απαιτούν: οι εργαζόμενοι στη συντήρηση να αποτελούν μόνιμο προσωπικό της επιχείρησης, να πληρώνονται με βάση τη ΣΣΕ και να ασφαλίζονται κανονικά.

Να σημειωθεί ότι τα σωματεία εργαζομένων στις κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις της Νάουσας πριν λίγες μέρες απέστειλαν επιστολή στα Κλωστήρια Ναούσης Βαρβαρέσος - Ολυμπιακή, δηλώνοντας πως δεν πρόκειται να επιτρέψουν την εγκατάσταση εργολάβων στα εργοστάσια και θα υπάρξουν απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλα τα εργοστάσια, έστω κι αν το μέτρο αυτό εφαρμοστεί σε ένα μόνο εργοστάσιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ