Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ
Μεθοδεύσεις για μείωση των μεροκάματων

Ενα βρόμικο σχέδιο, μεταξύ Ταβουλάρη και εργολάβων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για το χτύπημα των σημαντικότατων κατακτήσεων των μεταλλεργατών της Ζώνης, όπως είναι το γνήσιο 35ωρο (7ωρο, 5ήμερο) και οι ικανοποιητικές συμβάσεις εργασίας. Ο Ν. Ταβουλάρης, στον οποίο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει δωρίσει δυο από τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της χώρας, αυτά της Ελευσίνας και της Σύρου, έχει κανονίσει με τους εργολάβους, ώστε με διάφορες μεθόδους να κατεβάσουν τους εργαζόμενους της Ζώνης στο επίπεδο των μισθών της βιομηχανίας. Είναι χαρακτηριστικό το αλισβερίσι μεταξύ Ταβουλάρη και δυο εργολάβων της Ζώνης, του Καλογιαννάκη (ιδιοκτήτη της επιχείρησης ΓΕΚΑΠ) και του Δ. Κόκκινου.

Σε ό,τι αφορά τον πρώτο, οφείλει σε 150 περίπου μεταλλεργάτες τεράστια ποσά από επιδόματα, άδειες και δώρα, καθώς και δεδουλευμένα. Ειδικότερα ο Καλογιαννάκης βρίσκεται στο Ναυπηγείο Ελευσίνας εδώ και 7 περίπου μήνες, εκτελώντας εργασίες σε επισκευαζόμενα πλοία και σε ένα γεωτρύπανο. Οι εργασίες αυτές τελείωσαν. Ο Καλογιαννάκης απέλυσε τους 100 από τους 150 χωρίς να τους εξοφλήσει όλα όσα προβλέπονται, ενώ οι 50 εδώ και δυο βδομάδες δεν έχουν πάρει κανένα μεροκάματο. Μάλιστα από το Σάββατο οι 50 ξεκίνησαν «κράτει εργασιών», απαιτώντας να καταβληθούν τα δεδουλευμένα, τόσο τα δικά τους όσο και των απολυμένων. Από την πλευρά του ο εργολάβος λέει ότι δεν έχει πάρει δραχμή ακόμα από το ναυπηγείο, όμως η διοίκηση του ναυπηγείου ισχυρίζεται ότι έχει δώσει χρήματα στον εργολάβο για να πληρώσει τους εργαζόμενους. Πάντως οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι να πληρωθούν.

Σε ό,τι αφορά τον Δ. Κόκκινο κατόπιν συμβουλής του Γ. Στεφάνου, προσωπάρχη του Ταβουλάρη, συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ και πρώην γραμματέα του υπουργείου Εργασίας επί κυβέρνησης της ΝΔ, μετέφερε την έδρα της επιχείρησής του από τη Ζώνη στη Σύρο, προκειμένου να εφαρμόζει τη Συλλογική Σύμβαση του βιομηχανικού εργάτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ