ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΚΑΤΑ» ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
Εξόφθαλμη κοροϊδία!

Πλήθος προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας εξαγγέλλει, κατά καιρούς, η κυβέρνηση, πλην όμως, το «τέρας» εξακολουθεί να βασανίζει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους- προπάντων νέους - και ν' αποτελεί το κατ' εξοχήν πρόβλημα της χώρας μας.

Η πολιτική της κυβέρνησης για την ανεργία, είναι αναποτελεσματική. Στο εύλογο ερώτημα «γιατί η κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει οριστικά το πρόβλημα της ανεργίας», υπάρχει απάντηση: Η ανεργία είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό τον οποίο υπηρετεί η κυβέρνηση. Οι άνεργοι βεβαίως ως «εφεδρικός στρατός» χρησιμοποιούνται απο την άρχουσα τάξη σαν μοχλός πίεσης κατά της εργατικής τάξης συνολικά.

Οι κυβερνώντες, θέλοντας να δείξουν ότι ενδιαφέρονται για τους ανέργους - υπάρχει και το άμεσο πολιτικό κόστος, βλέπετε - εξαγγέλλουν, συνεχώς, προγράμματα, τα περισσότερα των οποίων υλοποιούνται χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Το μόνο που πετυχαίνουν είναι να γεμίσουν με «ζεστό» χρήμα τις τσέπες κάποιων επιχειρηματιών που εκμεταλλεύονται επιχορηγήσεις για βραχύβιες προσλήψεις ανέργων, για άχρηστα και χωρίς αντίκρισμα σεμινάρια κατάρτισης.

Μια από τα ίδια

Η τελευταία εξαγγελία προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας έγινε απο το υπουργείο Εργασίας στις αρχές της περασμένης βδομάδας.

Πρόκειται για δύο προγράμματα που ανακοινώθηκε ότι θα υλοποιηθούν μέσα στο 2003 από τον ΟΑΕΔ και θα κοστίσουν συνολικά περί τα 132,7 εκατομμύρια ευρώ, (45 δισ. δρχ. περίπου).

Με το ένα πρόγραμμα θα επιδοτηθούν επιχειρηματίες να προσλάβουν για 12 μήνες 25.000 ανέργους, από 18 - 60 ετών και με το άλλο θα χρηματοδοτηθούν 10.000 άνεργοι ν' ανοίξουν δικιά τους δουλιά.

Τα προγράμματα θα υλοποιηθούν σ' όλη τη χώρα, εκτός από τους Νομούς Λάρισας, Φθιώτιδας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Αρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, όπου αυτό το διάστημα, υλοποιούνται τα λεγόμενα «Προγράμματα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης για την αντιμετώπιση της ανεργίας».

Και αυτά τα προγράμματα δεν πρόκειται να συμβάλλουν στην ουσιαστική αντιμετώπιση της ανεργίας.

Το γιατί φαίνεται και στο παράδειγμα εφαρμογής στη Λάρισα του «Προγράμματος Ολοκληρωμένης Παρέμβασης», στο οποίο αναφερόμαστε στη συνέχεια...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Ελένη ΤΖΗΚΑ

Ομηροι «πολιτικάντηδων», θύματα των εργοδοτών!

Ηταν 5 Οκτώβρη του 2001, όταν ο, τότε, υφυπουργός Εργασίας, Χρ. Πρωτόπαππας, ανακοίνωσε την έναρξη του διαβόητου «Προγράμματος Ολοκληρωμένης Παρέμβασης για την αντιμετώπιση της ανεργίας» στο νομό Λάρισας. Η αναγγελία είχε γίνει, εν μέσω δυναμικών αντιδράσεων ανέργων και του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, που κατήγγειλαν ότι ουσιαστικά πρόκειται για ένα πρόγραμμα επιδότησης των εργοδοτών και, μάλιστα, με λεφτά των εργαζομένων, καθώς θα αντληθούν από τον ΟΑΕΔ. Το ποσό των κονδυλίων για το πρόγραμμα φτάνει στα 15,4 δισ. δραχμές, και θα διατεθεί για την απογραφή των ανέργων, την απασχόληση 2.000 απ' αυτούς, μέσω της επιδότησης εργοδοτών επί 24 μήνες, την αυτοαπασχόληση 800 και τη συμμετοχή 1.500 σε σεμινάρια επιμόρφωσης.

Ενα σχεδόν χρόνο μετά αποδεικνύεται στην πράξη ότι το πρόγραμμα δεν καταπολεμά την ανεργία, αλλά χρηματοδοτεί εργοδόες. Πολλοί, μάλιστα, εργοδότες για να ενταχτούν στο πρόγραμμα προχώρησαν σε απολύσεις εργαζομένων.

Το πρόγραμμα ήταν να ξεκινήσει από τα μέσα του Απρίλη αλλά καθυστέρησε, συμπίπτοντας με την προεκλογική περίοδο για τις τοπικές εκλογές. Ετσι, καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το ΙΝΕ Θεσσαλίας της ΓΣΕΕ, που υλοποιεί το πρόγραμμα, λειτούργησε, σχεδόν, σαν «προεκλογικό κέντρο» των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ.

Οι 10.000 άνεργοι που απογράφηκαν στο πρόγραμμα είχαν μετατραπεί σε πολιτικούς ομήρους καθώς εκβιάζονταν να ψηφίσουν τους κυβερνητικούς υποψηφίους, προκειμένου να βρουν μια δουλιά.

Σύμφωνα με στοιχεία, που με κόπο πήραμε από τη διευθύντρια του προγράμματος Φανή Χρήστου, από τους ανέργους που απογράφηκαν προσλήφθηκαν σε επιχειρήσεις πάνω από 1.000, ενώ 500 ξεκίνησαν τη λειτουργία μαγαζιών. Σύμφωνα, πάντως, με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Εργατικό Κέντρο Νομού Λάρισας,(ΕΚΝΛ), από την τελευταία συνεδρίαση της διοίκησης του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ μέχρι στις 22 Οκτώβρη, έγιναν μόνο 560 προσλήψεις ανέργων από 401 επιχειρήσεις, ενώ απογράφηκαν, συνολικά, 1.440...

Φαίνεται, όμως, ότι και οι άνεργοι που προσλαμβάνονται γίνονται θύματα άγριας εκμετάλλευσης από τους εργοδότες -οι οποίοι τσεπώνουν 7.000 δρχ. ημερησίως για τον καθένα- και πολλοί που προσλαμβάνονται είτε απολύονται μετά από λίγο καιρό, ή φεύγουν μόνοι τους, γιατί δεν παίρνουν ούτε τα «ψίχουλα» που δικαιούνται. Είναι χαρακτηριστικές μερικές από τις καταγγελίες ανέργων που προσλήφθηκαν μέσω του προγράμματος και έχει στη διάθεσή του το ΕΚΝΛ:

  • Εργοδότης που προσέλαβε άνεργη ως καθαρίστρια είχε την απαίτηση να καθαρίζει και τη βίλα του και να μην την πληρώνει καθόλου, αφού, όπως της έλεγε, θα έχει τα ένσημά της.
  • Ανεργη πήγε για δουλιά σε γραφείο, με «μισθό» 50.000 δρχ. μηνιαίως.
  • Οδηγός που προσλήφθηκε από εταιρία, ελάχιστες φορές ασχολήθηκε με το αντικείμενό του, γιατί ο εργοδότης τον ήθελε χαμάλη.

Πάντως, αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Στ. Τσουκαλάς, πρόεδρος του ΙΝΕ Θεσσαλίας της ΓΣΕΕ -αρμονικά συνεργάζεται μαζί του ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Τ. Γιαλαμάς- αρνούνται να δώσουν αναλυτικά και ονομαστικά στοιχεία για το πρόγραμμα στο ΕΚΝΛ, και στα άλλα μέλη της διοίκησης του ΙΝΕ (!).

Το Εργατικό Κέντρο δε συμμετέχει

Τη διαφωνία του με τη λογική του «Προγράμματος Ολοκληρωμένης Παρέμβασης για την αντιμετώπιση της ανεργίας» είχε εκφράσει από την πρώτη στιγμή το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, καταγγέλλοντας ότι αποσκοπεί στην επιδότηση των επιχειρηματιών και, μάλιστα, με χρήματα των εργαζομένων. Και προκειμένου να συμμετάσχει με εκπρόσωπό του στη δομή στήριξης του προγράμματος, έθεσε τέσσερις συγκεκριμένους όρους για να περιοριστεί, σ' ένα βαθμό, το μέγεθος της «κονόμας» των εργοδοτών και να διασφαλιστεί ότι κάποιοι πόροι θα πήγαιναν και στους ανέργους.

Οι όροι αυτοί ήταν:

  • Ενα χρόνο πριν οι επιχειρήσεις μπουν στο πρόγραμμα, για όσο διάστημα αυτό διαρκέσει κι ένα χρόνο μετά το τέλος του, να μην μπορούν οι επιχειρηματίες να προβαίνουν σε απολύσεις εργαζομένων.
  • Οσοι άνεργοι απογραφούν από τη δομή στήριξης του προγράμματος να πάρουν έκτακτο οικονομικό βοήθημα ύψους 200.000 δρχ.
  • Να διασφαλιστεί ότι όσοι θα προσληφθούν, μέσω του προγράμματος, θ' αμείβονται σύμφωνα με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και θα έχουν πλήρη Ασφάλιση.
  • Ν' αυξηθεί η ωριαία αποζημίωση και να επικολλούνται ένσημα στους ανέργους που θα συμμετάσχουν στα σεμινάρια κατάρτισης.

Ο Χρ. Πρωτόπαππας δεν αποδέχτηκε τους όρους του ΕΚΝΛ, ενώ κατηγόρησε τη διοίκησή του ότι δεν ενδιαφέρεται για την αντιμετώπιση της ανεργίας! Ετσι το ΕΚΛ δε συμμετέχει στην υλοποίηση του προγράμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ