ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Τα πήρες όλα κι έμεινες... αφεντικό

Η κεντρική επιλογή της κυρίαρχης πολιτικής στη χώρα μας είναι ρητά πλέον να πορευτεί η Ελλάδα στον 21ο αιώνα ως αμερικανικό προτεκτοράτο με τη λεοντή της ευρωπαϊκής ισχύος. Τα όσα ακούστηκαν και καταγράφησαν στα πρακτικά στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας (4.12.2002) που άλλωστε προεξόφλησε την υπερψήφιση της «Συνολικής Τεχνικής Συμφωνίας σχέσεων ΗΠΑ - Ελλάδας», θα πρέπει να διδάσκεται στα εκσυγχρονισμένα ανώτατα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα ως το άριστο μάθημα υποταγής στον ισχυρό.

Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις η κυβέρνηση έφερε τη συμφωνία, γνωστή και ως συμφωνία για την ετεροδικία των Αμερικανών στην Ελλάδα, μετά από 2 ολόκληρα χρόνια «διαπραγματεύσεων», παραμονές κατάλυσης του κυπριακού ζητήματος και με διεθνώς παραφουσκωμένο τον τουρκικό στρατιωτικό παράγοντα, λόγω του προαναγγελθέντος πολέμου στο Ιράκ. Το τρικ ήταν η... σύγκριση της δικής μας συμφωνίας υποταγής στα υπερατλαντικά νιτερέσα με τα αντίστοιχα «συμβόλαια» της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Γερμανίας. Τριών χωρών δηλαδή που στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο απολάμβαναν των υπηρεσιών δικτατόρων και του αρχιναζί της σύγχρονης ιστορίας.

Φευ, οι τρεις προαναφερθείσες ευρωνατοϊκές ωσαύτως σύμμαχες χώρες με σύγχρονο αποικιοκρατικό παρελθόν τηρούν κάποια προσχήματα. Εμείς που περάσαμε στο κομπολογάκι της εξάρτησης μια χούντα, μια ματωμένα ξεπουλημένη Κύπρο και την γκριζοποίηση του μισού Αιγαίου, φωνάζοντας μάλιστα με πασοκικές ντουντούκες «Εξω οι βάσεις του θανάτου», «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», ακούσαμε (;) με τον Γλίξμπουργκ στο προσκήνιο, πως τώρα πια αν θέλουμε να είμαστε ασφαλείς πρέπει να βαδίζουμε σκυφτοί, δυτικοί, σε αέναη λιτότητα και τρομοκρατημένοι μπας και κανένας ναύτης που πλάκωσε στο ξύλο τα παιδιά μας συλληφθεί και παραπονεθεί ότι τολμάμε να τον δικάσουμε.

Η συμφωνία της ντροπής, που νομιμοποιεί κι αναγνωρίζει τις ΗΠΑ ως συστατικό της ύπαρξης της Ελλάδας στον 21ο αιώνα, υποθηκεύει συνάμα κάθε πολιτική απόφαση, σε οποιοδήποτε πεδίο της ζωής ενός λαού σαν τον ελληνικό, αν ληφθεί έστω και κατά λάθος, αγνοώντας ποιος είναι το αφεντικό.

Προτείνω όμως στο Κόμμα του λαού, το Κόμμα μας το ΚΚΕ, να μεταφράσει σε περίληψη τη συμφωνία και να τη μοιράσει παντού. Ετσι ώστε κάθε φορά που οι πολίτες θα ακούν περί ΕΕ, δηλαδή Ενωμένης Ευρώπης, Βρυξελλών, ευρώ κι άλλα τέτοια φούμαρα, να έχουν έτοιμη την... αποκάλυψη - Τώρα. Σήμερα, αποδεικνύεται περίτρανα κι εύκολα συνάμα, ότι η Ευρώπη τους είναι απλώς πρόναος του αμερικάνικου καθεδρικού ναού, της ολοένα και πιο βάρβαρα στρατιωτικοποιημένης καπιταλιστικής παντοδυναμίας.

Βεβαίως όποιος δε συγκρουστεί με αμερικάνικα συμφέροντα, όποιος πει «ναι σε όλα», διαστρέφοντας το νταλκαδιάρικο άσμα «τα πήρε όλα κι έφυγες» στο μοντέρνο νταλκαδολέιζερ πολιτικό βιντεοκλίπ «τα πήρες όλα κι έμεινες αφεντικό μου», δεν πρόκειται να αισθανθεί ούτε γρατσουνιά απ' το βαθύ μαχαίρι που μπήγεται στην ανεξαρτησία της χώρας. Ομως κι ο καλύτερα μασκαρεμένος δούλος δε θα μπορεί να καμώνεται τον... Ευρωπαίο, τάχα μου, πολίτη. Ο,τι κοστούμι ή φουστάνι κι αν φοράει, κάθε που θα ξεβρακώνεται για την ανάγκη του, θα βλέπει ότι φοράει βρακί κατάσαρκα την αστερόεσσα.

Η συμφωνία σύντροφοι διαβάζεται ευχάριστα ως πορνό. Λάιτ μάλιστα σαν τις φτηνιάρικες «ιστορίες της Ομικρον», που έφεραν ένα σχετικώς ευπρεπές πορνομυθιστόρημα στα μέτρα χολιγουντιανής ταινίας β' διαλογής τη δεκαετία του '70 που, έφτυνε χολή και σεξ σ' ό,τι προϊόν πολιτισμού άγγιζε το λεγόμενο «αμερικάνικο σύνδρομο ήττας του βρόμικου πολέμου στο Βιετνάμ».

Η... κυρία «Ο», δέχεται να γίνει αντικείμενο άθλιων σεξουαλικών βασανιστηρίων στο βιβλίο και ωραιοποιημένων βίτσιων στις ταινίες με τ' όνομά της, κάτω από το βαθυστόχαστο γαλλικής έμπνευσης δόγμα «ελευθερία είναι η επιλογή της σκλαβιάς σου...».

Αυτό μας είπε η κυβέρνηση στη Βουλή. Ακριβώς αυτό. Οτι είμαστε οι Ελληνες τόσο λεύτεροι που αποφασίσαμε περήφανα ποιος θα μας έχει δούλους. Ψηφίστε τους τους υπογράψαντες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για να έχετε τη χαρά τους που παίζουν στην ευρωπαϊκής έμπνευσης αμερικάνικη ταινία...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Ολα ανοιχτά στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης

Γρηγοριάδης Κώστας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης (12-13 του Δεκέμβρη) συνέρχεται με περιορισμένη αλλά σημαντική «ατζέντα», που αφορά στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τις δέκα υποψήφιες χώρες που προσδιόρισε ομόφωνα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών (24-25 του Οκτώβρη), δηλαδή τις Κύπρο, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβακία και Σλοβενία. Το ακριβές ποσό της χρηματοδότησης των υποψηφίων χωρών και, βέβαια, η διασύνδεση της ένταξης της Κύπρου με την επίλυση του Κυπριακού παραμένουν σε εκκρεμότητα. Η σύνοδος κορυφής καλείται να καθορίσει επίσης λεπτομερή πορεία, χρονοδιαγράμματα και αυξημένη προενταξιακή βοήθεια στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία.

Κεντρικό ζήτημα αναδεικνύεται η απόφαση για το επόμενο στάδιο υποψηφιότητας της Τουρκίας, που θα καθορίσει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και την επίλυση του Κυπριακού, αφορά άμεσα στην Ελλάδα, εμπλέκει τη Βρετανία ως «εγγυήτρια» ασφαλείας της Κύπρου, ενδιαφέρει τον γαλλο-γερμανικό «άξονα» που δέχεται φιλοτουρκική πίεση από τις ΗΠΑ, εμποδίζει την υλοποίηση των «αποφάσεων της Ουάσιγκτον» (Απρίλης 1999) για τις σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ και επηρεάζει τους συσχετισμούς ισχύος και την επιχειρησιακή δράση ενόψει του πολέμου κατά του Ιράκ και των επακόλουθων εξελίξεων σ' ολόκληρη τη Μ. Ανατολή.

Σχετικά με την προετοιμασία της ΕΕ ενόψει διεύρυνσης, η σύνοδος κορυφής θα ασχοληθεί με το θέμα της λειτουργίας του Συμβουλίου, που αφορά σε δύο σημαντικά ζητήματα: Τις προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της προεδρίας του Συμβουλίου, που προβλέπει, εκτός των άλλων, και την «πολιτειακή» μελλοντική δομή της ΕΕ με προτάσεις για αιρετό πρόεδρο της ΕΕ, και το «γλωσσικό ζήτημα» ενόψει διεύρυνσης, που αφορά στον περιορισμό των «επίσημων» γλωσσών της διευρυμένης ΕΕ και στην εξαφάνιση από τις κοινοτικές διεργασίες όλων των γλωσσών των υπολοίπων κρατών-μελών, μεταξύ των οποίων και της ελληνικής.

Θα υπάρξει, τέλος, η συνήθης συνάντηση με τον Γάλλο Ζισκάρ ντ' Εστέν που προεδρεύει της λεγόμενης «Ευρωπαϊκής Συνέλευσης» η οποία προετοιμάζει τη Διακυβερνητική Διάσκεψη (ΔΔ) για την αυταρχική πολιτική αναθεώρηση της ΕΕ.

Διεύρυνση

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών (24-25 του Οκτώβρη) αποφάσισε την ένταξη δέκα νέων χωρών στην ΕΕ καθώς και τα βασικά στοιχεία της «τελικής φάσης» της διεύρυνσης. Με τις εννιά υποψήφιες για ένταξη χώρες τα μόνα εκκρεμούντα ζητήματα αφορούν στις λεγόμενες δημοσιονομικές επιπτώσεις. Τον περασμένο Οκτώβρη στις Βρυξέλλες αποφασίστηκαν ποσά που αφ' ενός, μεν, «σφάζουν» την αγροτιά τόσο των 15 κρατών-μελών όσο και των 10 υποψηφίων, αφ' ετέρου, δε, είναι ψίχουλα ενόψει των αναγκών «προσαρμογής» των νέων κρατών-μελών. Και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τέσσερα νέα κράτη-μέλη (Κύπρος, Τσεχία, Μάλτα, Σλοβενία), με την ένταξή τους στην ΕΕ, ήδη από τον πρώτο χρόνο, θα συμβάλουν «θετικά» στον κοινοτικό προϋπολογισμό, δηλαδή θα δίνουν περισσότερα απ' όσα θα λαμβάνουν.

Η δανική προεδρία της ΕΕ και η Κομισιόν έχουν «υποσχεθεί» ένα... φιλοδώρημα ύψους ενός δισ. ευρώ για το 2004, που θα μοιραστεί στις δέκα υποψήφιες χώρες, ώστε να ξεγελάσουν τους δέκα λαούς που πρέπει να επικυρώσουν τη συνθήκη προσχώρησης την οποία υπέγραψαν οι κυβερνήσεις τους, αλλά ακόμη και αυτά τα ψίχουλα δεν εγκρίνονται, κυρίως από τη Γερμανία, το μεγάλο αφεντικό της διεύρυνσης.

Για την Κύπρο, η Κοπεγχάγη αποτελεί ιστορική «καμπή», αφού σύρεται σε εξαναγκαστική αποδοχή του «σχεδίου Ανάν», εξαρτάται πλέον ολόκληρη από τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της Αγκυρας, «κλείνει» το 1974 με ντε γιούρε διχοτόμηση, και χάνει σειρά οικονομικών πλεονεκτημάτων που με τόσο κόπο κατάφερε ν' αποκτήσει την τελευταία τριακονταετία. Η Βουλγαρία και η Ρουμανία χάνουν το «τρένο» της διεύρυνσης, που κερδίζει σ' αντιδιαστολή η Εσθονία, όπου επικρατεί απαρτχάιντ κατά της ρωσικής μειονότητας, ενδεικτικό της ειδικής μεταχείρισης της βαλκανικής «ενδιάμεσης» περιοχής. Το «επόμενο στάδιο της υποψηφιότητας» της Τουρκίας αναδεικνύεται σε κεντρικό ζήτημα της Κοπεγχάγης, και όλες οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής.

Αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις

Στην Κοπεγχάγη θα συζητηθεί και εν μέρει θα αποφασιστεί το «πλαίσιο» για τη μελλοντική «θεσμική» δομή και λειτουργία της λεγόμενης προεδρίας του Συμβουλίου. Πρόκειται ουσιαστικά για συζήτηση περί του «πολιτειακού» ζητήματος της μελλοντικής Ευρώπης, η οποία, μετά τη Διακυβερνητική Διάσκεψη (ΔΔ), αποκτά για πρώτη φορά «οντότητα» πέρα και έξω από τα «συστατικά» κράτη-μέλη, με δικό της Σύνταγμα, δομή και λειτουργία.

Ο πλέον «μαξιμαλιστικός» στόχος αφορά στην εκλογή ενός αιρετού «Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, που θα προσιδιάζει προς το αμερικανικό μοντέλο Προεδρίας. Υπάρχει πρόταση ο Πρόεδρος να εκλέγεται για μια πενταετία, ενώ τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια συνέρχονται ανά εξάμηνο, θα προετοιμάζει και θα προΐσταται αυτών, ενώ θα εκπροσωπεί την ΕΕ στις σχέσεις με «τρίτες χώρες» σε επίπεδο αρχηγών κρατών.

Αναβάθμιση Σολάνα

Παράλληλα με την «προεδρία» προωθείται και η ιδέα για τη δημιουργία ενός ιδιότυπου «υπουργείου Εξωτερικών» με την αναβάθμιση του ρόλου του νυν «ύπατου αρμοστή» Χαβιέ Σολάνα, που εκτός από στρατοκράτης της ΕΕ έχει αναλάβει και όλο το πλέγμα των πολιτικών σχέσεων με τις «τρίτες χώρες», αρμοδιότητα που παλαιότερα είχε ένας εκ των αντιπροέδρων της Κομισιόν. Προβλέπεται ότι ο Χ. Σολάνα θα εκτελεί χρέη προέδρου σε ορισμένες συνόδους του Συμβουλίου, θα εκπροσωπεί την ΕΕ σε διεθνείς οργανισμούς, θα διαπραγματεύεται διεθνείς συμφωνίες στους τομείς εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας, θα υποβάλλει «προτάσεις», θα «ενημερώνει» το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα έχει έως και την «εποπτεία των ειδικών εντεταλμένων» της ΕΕ. Ηδη μετά τη Σεβίλλη το κατ' εξοχήν Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, αυτό των Υπουργών Εξωτερικών, έχει παραχωρήσει σειρά «αρμοδιοτήτων» στον Χ. Σολάνα και στον δοτό μηχανισμό του. Προτείνεται, μ' άλλα λόγια, η δημιουργία ενός μηχανισμού στις Βρυξέλλες, παράλληλα μ' αυτόν της Κομισιόν, που θα αναλάβει οτιδήποτε αφορά στον πόλεμο, από εξωτερικές σχέσεις μέχρι άμυνα και ασφάλεια, ενώ ο ρόλος των κρατών-μελών υποβαθμίζεται, αν δεν εξαφανίζεται τελείως.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ