ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /32
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Νέα πρόκληση των βιομηχάνων για τις μισθολογικές αυξήσεις

Αλμα στην επίθεση κατά της εργατικής τάξης επιχειρούν οι μεγαλοβιομήχανοι, οι οποίοι, πατώντας στην πολιτική της κυβέρνησης και στη συναινετική στάση της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, με δηλώσεις της διοίκησης του ΣΕΒ, την περασμένη Πέμπτη, βάζουν πλώρη για την κατάργηση, ουσιαστικά, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας! Το θέμα τέθηκε από τον πρόεδρο του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλο, ο οποίος ανέφερε ότι «οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και το ύψος των αμοιβών δε θα πρέπει να συνδέονται με το ύψος του πληθωρισμού»! Επ' αυτού, σχεδόν ευχήθηκε, η επόμενη χρονιά να είναι η τελευταία, στην οποία θα προβλέπεται, στη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ρήτρα για την καταβολή διορθωτικού ποσού, ευελπιστώντας, παράλληλα, οι επόμενες συμβάσεις να είναι πολυετείς!

Η νέα αξίωση των βιομηχάνων, που αν τεθεί σε εφαρμογή θα συρρικνώσει στο «μη παρέκει» τους μισθούς πείνας των εργαζομένων, εκτυλίχτηκε κατά τη διάρκεια μιας σχεδόν εφ' όλης της ύλης επίθεσής τους ενάντια στους εργαζόμενους. Ετσι, μετά την κατάργηση της ΑΤΑ στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, μετά από την αποδοχή των συμβιβασμένων πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ να κινούνται οι αυξήσεις πείνας γύρω από το εκάστοτε ύψος του πληθωρισμού, τώρα το ιδιωτικό κεφάλαιο έρχεται να θέσει την πλήρη αποσύνδεση της αναπροσαρμογής των μισθών από το ύψος του πληθωρισμού. Δηλαδή, όταν ο επίσημος πληθωρισμός «τρέχει», π.χ., με 4% και ένας εργαζόμενος αμείβεται με 800 ευρώ, τότε οι εργοδότες θα ισχυρίζονται ότι του φτάνουν να ζήσει και θα δίνουν - αν δίνουν - αυξήσεις 2%!

Προτάσεις - «φωτιά» της Κομισιόν για το συνταξιοδοτικό

Τα «δόντια» της δείχνει ξανά η Κομισιόν, απαιτώντας από την Ελλάδα και όλα τα κράτη-μέλη νέες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, όπου αυτές συντελούνται, στην κατεύθυνση συρρίκνωσης των δικαιωμάτων εκατομμυρίων εργαζομένων. Ειδικά για την Ελλάδα, στο σχέδιο έκθεσης που ενέκρινε και παρουσίασε την περασμένη Τρίτη η Κομισιόν για την αξιολόγηση των εθνικών συνταξιοδοτικών συστημάτων, τονίζει ότι πρέπει να ληφθούν «δρακόντεια μέτρα» για να σταθεροποιηθεί η αύξηση των δαπανών και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η συνέχιση της υγιούς λειτουργίας των συνταξιοδοτικών συστημάτων.

Τονίζεται συγκεκριμένα ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι τα συνταξιοδοτικά τους συστήματα ανταποκρίνονται στις «μεταβαλλόμενες κοινωνικές ανάγκες», όπως «το αυξανόμενο ποσοστό της μερικής απασχόλησης, των μη μισθωτών και των προσωρινά εργαζομένων».

Ο εκβιασμός παίρνει «σάρκα και οστά». Οι κυβερνήσεις καλούνται - αλλά το πρόβλημα το έχουν οι εργαζόμενοι - σε νέα αντεργατικά μέτρα, υπό την απειλή ότι η γήρανση «θα οδηγήσει αναμφισβήτητα σε αύξηση των πιέσεων των δαπανών, ιδίως στους τομείς των συντάξεων, της Υγείας και της μακροχρόνιας περίθαλψης». Το «φάρμακο» που προτείνει η Κομισιόν είναι φαρμάκι για τους εργαζόμενους. «Η χρηματοδοτική κρίση και οι δραστικές περικοπές στα μελλοντικά επίπεδα συντάξεων μπορούν να αποτραπούν», τονίζουν οι επίτροποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μεταξύ άλλων, «με την εφαρμογή προσεκτικών φορολογικών και δημοσιονομικών πολιτικών σήμερα, ώστε τα κράτη-μέλη να είναι καλύτερα προετοιμασμένα για να αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές πιέσεις». Ουσιαστικά, διατάσσουν μεγαλύτερα φορολογικά βάρη, διαρκή και σκληρή λιτότητα, απόλυτη «ελαστικότητα» στις εργασιακές σχέσεις.

Συζήτηση για το Κυπριακό σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή την περασμένη Τρίτη και η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) παρουσιάστηκε ως μέγιστη «εθνική επιτυχία». Ο Κ. Σημίτης έκανε λόγο για «ιστορικό επίτευγμα», ο Κ. Καραμανλής για «σημαντική θετική πράξη», ο Ν. Κωνσταντόπουλος εκτίμησε ότι η κυβέρνηση τα πήγε καλά στην Κοπεγχάγη. Το «σχέδιο Ανάν» παρουσιάστηκε ως βάση εποικοδομητικής διαπραγμάτευσης. Μόνο το ΚΚΕ μίλησε για την ουσία του ζητήματος, δηλαδή τη διχοτόμηση (σελίδα 5).

Ορισμένες πλευρές από την αντιπαράθεση που αναπτύσσεται στα πανεπιστήμια, σε μια περίοδο που συντελούνται σημαντικές αλλαγές στο χαρακτήρα τους και πρώτα και κύρια για το συνταγματικά κατοχυρωμένο δημόσιο χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης και την προσπάθεια υπαγωγής της στις επιταγές της αγοράς και του κεφαλαίου, που προωθούν από κοινού κυβέρνηση και ΕΕ (σελίδα 6).

Μπορεί να πέρασαν δυο μήνες από τη μάχη των δημοτικών - νομαρχιακών εκλογών, να είναι κυρίαρχα τώρα μια σειρά από μεγάλα θέματα (πόλεμος - Κυπριακό - αντιδραστικά μέτρα ΕΕ - κυβέρνησης), μένει όμως επίκαιρη και άμεσα αξιοποιήσιμη η απόφαση της ΚΕ για τη μάχη που δώσαμε (σελίδα 7).

Τεράστια η οικονομική σημασία της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για το μεγάλο κεφάλαιο η ένταξη αυτών των κρατών σημαίνει άνοιγμα μιας τεράστιας νέας αγοράς για τα προϊόντα και τις επενδύσεις τους και δημιουργία μιας δεξαμενής άφθονης, φθηνής εργατικής δύναμης (σελίδα 15).

Γόνιμος και εποικοδομητικός ήταν ο διάλογος που αναπτύχθηκε στην ημερίδα της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ για την αλιεία. Στο επίκεντρο του διαλόγου τέθηκαν οι καταστροφικές συνέπειες της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εφαρμόζει η κυβέρνηση και της αντιδραστικής αναθεώρησής της σε βάρος των μικρομεσαίων ψαράδων, καθώς και η εναλλακτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ (σελίδες 20-21).

Αμέτρητες χιλιάδες Αμερικανοί διαδήλωσαν κατά του πολέμου στο Ιράκ, σε πάνω από 150 πόλεις, χωριά και περιοχές κολεγίων και πανεπιστημίων, με το κοινό σύνθημα «Ενωμένοι για Ειρήνη» (σελίδα 28).

Ξυπνά ο εφιάλτης του «Πολέμου των Αστρων»

Το πρώτο βήμα για την έναρξη του πολέμου των άστρων έγινε, την περασμένη Τρίτη, αφού ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, έδωσε εντολή να αρχίσει η ανάπτυξη του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας.

Οπως επισημαινόταν σε ανακοίνωση που ανέγνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ: «Σήμερα, με ευχαρίστηση, ανακοινώνω ότι θα κάνουμε άλλο ένα σημαντικό βήμα, για να αντιμετωπιστούν αυτές οι απειλές, με την έναρξη της ανάπτυξης της αντιπυραυλικής άμυνας, για να προστατεύσουμε τις ΗΠΑ, όπως και τους φίλους και συμμάχους μας»...

Νωρίτερα, αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν, δήλωσαν ότι δέκα πύραυλοι αναχαίτισης θα αναπτυχθούν έως το 2004 σε βάση στην Αλάσκα και άλλοι δέκα έως το 2005 ή το 2006. Η απόφαση ανακοινώνεται παρά την αποτυχία, την περασμένη βδομάδα, μιας δοκιμής στο πλαίσιο της αντιπυραυλικής άμυνας.

Παράλληλα, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον τής διαβίβασε επίσημο αίτημα, για να χρησιμοποιήσει στο πλαίσιο του προγράμματος NMD τις βρετανικές εγκαταστάσεις ραντάρ Φίλινγκντέιλς στο Γιορκσάιρ στη βόρεια Αγγλία. Υπενθυμίζεται, ότι τον περασμένο μήνα ο Βρετανός υπουργός Αμύνης, Τζεφ Χουν δήλωσε ότι η αντιπυραυλική άμυνα μπορεί να ενισχύσει τη διεθνή σταθερότητα και να συμβάλει στην αποτροπή επιθέσεων από «απείθαρχα κράτη».

Τέλος, στην Κοπεγχάγη, ο Δανός πρωθυπουργός Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ για πρώτη φορά προσέγγισαν τη Δανία για το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης της αεροπορικής βάσης στο Τούλι της Γροιλανδίας, στο πλαίσιο της αμερικανικής αντιπυραυλικής ομπρέλας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ