ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Το «Αργεντινάσο» είναι ζωντανό...

Πολλές και καθημερινές οι διαδηλώσεις
Πολλές και καθημερινές οι διαδηλώσεις
ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Οι φτωχοί είναι σχεδόν αόρατοι, όταν τους προσπερνούν βιαστικοί οι χορτασμένοι. Οταν όμως η πραγματικότητα αντιστρέφεται και οι φτωχοί πια είναι πλειοψηφία και ειδικά όταν βγαίνουν στο δρόμο, στήνουν μπλόκα, σταματούν την κυκλοφορία εξαναγκάζοντας τους ελάχιστους χορτασμένους να τους προσέξουν, όταν ζητούν επιτακτικά να «φύγουν όλοι», τότε τα πάντα αλλάζουν. Ακριβώς ένα χρόνο μετά το «Αργεντινάσο», την αναπάντεχη για τους καιρούς μας λαϊκή εξέγερση των νεόφτωχων, ο αργεντίνικος λαός ονειρεύεται μια ζωή καλύτερη, διαφορετική και εξακολουθεί να παλεύει για να την αποκτήσει.

Για άλλη μια φορά, τη μυριοστή, ο αργεντίνικος λαός βρέθηκε και πάλι στο δρόμο, συμμετέχοντας στη γενική απεργία που είχαν κηρύξει τα συνδικάτα, αλλά και στην τεράστια διαδήλωση που επρόκειτο να λάβει χώρα χτες το βράδυ -πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδας - στην Πλάσα δε Μάγιο. Σύνθημα των επετειακών διαδηλώσεων... «Αγώνας για να φύγει ο Ντουάλδε, για ένα ακόμη "Αργεντινάσο", ώστε να φύγουν όλοι. Κυβέρνηση εργατών». Τις διαδηλώσεις, και τις χτεσινές κινητοποιήσεις, τις διοργανώνουν η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών (CTA) μαζί με άλλα εργατικά συνδικάτα, όλες οι οργανώσεις των ανέργων (Bloque Piquetro, Barrios de Pie, MIJD, CTD en Anibal veron, MTD Resistir y Vencer), τα πολιτικά κόμματα όλου του φάσματος της Αριστεράς, οι εργάτες κατειλημμένων εργοστασίων από όλη τη χώρα (Zanon, Bruckman, Junin, Halac κ.ά.), οι «Μητέρες της Πλατείας Μάη» και οι λαϊκές συνελεύσεις των γειτονιών.

Δύο κόσμοι που συγκρούονται. Η διαδήλωση διακρίνεται μέσα από το τζάμι τράπεζας
Δύο κόσμοι που συγκρούονται. Η διαδήλωση διακρίνεται μέσα από το τζάμι τράπεζας
Από το πρωί χιλιάδες λαού άρχισαν να συρρέουν στην αργεντίνικη πρωτεύουσα, από άλλες πόλεις, που ξεκίνησαν την «Εθνική Πορεία» (Marcha Federal - η οποία αποτελείται από 6 μαραθώνιες διαδηλώσεις, από διάφορες περιοχές του Μπουένος Αϊρες) τη Δευτέρα, ώστε να καταλήξουν, διασχίζοντας πρώτα τη χώρα, στο Μπουένος Αϊρες, και να ενώσουν τις δυνάμεις και να ακουστεί όσο το δυνατόν πιο ηχηρά το μήνυμά τους.

Η αλληλεγγύη στην πρωτοκαθεδρία

Διαδηλώσεις όμως έγιναν και σε 60 άλλες μεγάλες και μικρές πόλεις της χώρας, όπως στο Ροσάριο και στην Κόρδοβα, με τη συμμετοχή χιλιάδων λαού. Ειδικά το Ροσάριο, η πόλη που γεννήθηκε ο Τσε Γκεβάρα αλλά και μία από τις αστικές περιοχές που έχουν πληγεί σφοδρά από την κρίση, συγκλονίζεται από τις διαδηλώσεις και πολύμορφες κινητοποιήσεις εδώ και μία βδομάδα.

Παράλληλα, η χτεσινή και η σημερινή ορίστηκαν παγκοσμίως ως μέρες αλληλεγγύης στον αργεντίνικο αγώνα. Δεκάδες διαδηλώσεις προγραμματίζονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στις ΗΠΑ και στη Λατινική Αμερική. Κύριος στόχος, να καταδείξουν ότι ο αγώνας είναι κοινός σε όλο τον κόσμο, όπως και ο αντίπαλος. Ειδικά στη Λατινική Αμερική οι διαδηλώσεις αλληλεγγύης ξεπερνούν τα όρια που ίσως θέτει η αργεντίνικη εξέγερση καθώς όλη η περιοχή είναι ένα καζάνι που βράζει, ενώ οι πολύ κρίσιμες εξελίξεις στη Βενεζουέλα αποτελούν το άλλο μεγάλο μέτωπο εκδήλωσης της συμπαράστασης και της αλληλεγγύης αλλά και βαρόμετρο για την πορεία του αιματοβαμμένου ημίσεος της αμερικανικής ηπείρου, που έχει εκδηλώσει πολλά σημάδια «ανυπακοής στα αφεντικά» το τελευταίο διάστημα.

Οπως ακριβώς οι Αργεντίνοι στις διαδηλώσεις τους εξέφρασαν τόσο τη στήριξή τους στον αγώνα της Βενεζουέλας αλλά και της Κολομβίας, έτσι και όλοι οι υπόλοιποι Λατινοαμερικανοί δήλωσαν «Είμαστε όλοι Αργεντίνοι» αλλά και... «Βενεζουελανοί»!

Πολύμορφες εκδηλώσεις, είτε συμβολικά κασερολάσο, είτε τάνγκος, είτε προβολές βίντεο, είτε συσσίτια και κυρίως διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις έγιναν στη Βραζιλία, στις πόλεις Σάμπα και Σάο Πάολο, στην Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας, στο Εκουαδόρ, στο Μεξικό, στο Μόντρεαλ και στη Βικτόρια του Καναδά, αλλά και σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ, με κύριες τη Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο, την Ουάσιγκτον και το Σικάγο.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Εξαιρετικά κρίσιμες ώρες

Ο Ούγο Τσάβες σε συγκέντρωση οπαδών της κυβέρνησής του

Associated Press

Ο Ούγο Τσάβες σε συγκέντρωση οπαδών της κυβέρνησής του
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

«Ανυπότακτοι» και «αμετανόητοι» εμφανίζονται όσοι παίρνουν μέρος στην απεργία - λοκάουτ, προκειμένου να παραδώσουν τη χώρα στο χάος και με αυτό τον τρόπο να επιτευχθεί ο στόχος, που δεν είναι άλλος από την ανατροπή της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης του προέδρου Ούγο Τσάβες Φρίας και κυρίως τον αμετάκλητο τερματισμό της διαδικασίας της «μπολιβαριανής επανάστασης», τώρα που είναι ακόμη στα σπάργανα.

Οι λόγοι αδημοσύνης και σπουδής της αντιπολίτευσης και των κέντρων που την υποκινούν, είναι πολλοί. Ο κυριότερος, από χρονικής απόψεως, είναι ο δύσκολος μήνας του Δεκέμβρη, αφού η παράλυση της οικονομικής δραστηριότητας θα προκαλέσει σοκ - εάν κατορθώσει να συνεχιστεί - εξαιτίας της περιόδου των Χριστουγέννων. Συνεπώς συνιστά μία πολύ καλή ευκαιρία ώστε να τερματιστεί η διαδικασία της «μπολιβαριανής επανάστασης», πριν από τον πόλεμο κατά του Ιράκ που έρχεται αλλά και του χρονικού ορίου της 1ης Γενάρη 2003, όπου θα τεθούν σε ισχύ μία σειρά δομικών αλλαγών που προβλέπονται από τη «Μάγκνα Κάρτα» (Magna Carta), δηλαδή το νέο Σύνταγμα που υπερψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία του βενεζουελάνικου λαού. Αλλαγές που θα πλήξουν την οικονομική ελίτ και θα στηρίξουν το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης Τσάβες, που εξαιτίας των πλημμυρών και της συνεχιζόμενης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης δεν μπόρεσε να το θέσει σε ισχύ.

Αλλαγές, όπως η Αναδιανομή Γης (τόσο αγροτική μεταρρύθμιση όσο και αναδιανομή όλων των μεγάλων εκτάσεων γης, είτε στις αστικές περιοχές είτε στις τουριστικές είτε φυσικού πλούτου). Εντούτοις ο νόμος περί Υδρογονανθράκων είναι το πιο σημαντικό στοιχείο των νέων αλλαγών, αφού θα σημάνει τη ριζική αναδιάρθρωση της Εθνικής Εταιρίας Πετρελαίου PdVSA, που θα σημάνει και τον παροπλισμό της διεφθαρμένης ελίτ που νέμεται την πετρελαϊκή βιομηχανία και διαμέσου αυτής κατορθώνει να ελέγχει όλη την οικονομική ζωή της χώρας, συνιστώντας έτσι αναπόσπαστο τμήμα της Νέας Παγκόσμιας Ενεργειακής Τάξης που επιβάλλουν οι ΗΠΑ.

Γι' αυτό η ένταση και η κορύφωση, με συνεχή σχέδια για εκδήλωση στρατιωτικού πραξικοπήματος, μερικά από τα οποία ήταν προγραμματισμένα να εκδηλωθούν χθες, αλλά αποκαλύφθηκαν. Τουλάχιστον μέρος αυτών. Η νύχτα της Παρασκευής (πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου Ελλάδας) μάλλον θα είναι πολύ δύσκολη για τη Βενεζουέλα...

Οσον αφορά τα τεκταινόμενα. Σε κινητοποίηση και επαγρύπνηση βρίσκονται εργαζόμενοι και μεγάλο τμήμα του λαού, προκειμένου εάν χρειαστεί να υπερασπιστούν τις βιομηχανίες, την οικονομία ακόμη και το ίδιο το προεδρικό μέγαρο εάν χρειαστεί. Ο πρόεδρος της Ενωσης Φαρμακοποιών, Χουάν Μανουέλ Ντομίνκες, κατήγγειλε για σαμποτάζ στη διανομή φαρμάκων μερικές φαρμακοβιομηχανίες, αφού ο τερματισμός της διανομής «είναι πράξη πολιτική που μάλιστα θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του λαού». Παράλληλα, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, ανακοίνωσε την εισαγωγή 200 τόνων τροφίμων, κυρίως δημητριακών, από την Αργεντινή προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες του πληθυσμού εξαιτίας του λοκάουτ που πραγματοποιούν κάποιοι μεγάλοι παραγωγοί.

Βέβαια, την ίδια στιγμή, αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις δήλωσαν όσοι συμμετάσχουν στην «απεργία» στα διυλιστήρια της Βενεζουέλας, αγνοώντας την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας για άμεση επαναλειτουργία τους, βάσει των κυβερνητικών διαταγμάτων που εκδόθηκαν τα τελευταία 24ωρα. «Εάν επιστρέψουμε στις δουλιές μας, κινδυνεύουμε. Το Σύνταγμα μας επιτρέπει να προστατεύουμε τον εαυτό μας» δήλωσε ο εκπρόσωπος των εργατών Αλφρέντο Γκομέζ.

Την ίδια ώρα, όπως μετέδωσε το BBC, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ εξέφρασε την ανησυχία της χώρας του για την κατάσταση στη Βενεζουέλα, αλλά και για τις διεθνείς επιπτώσεις στην αγορά πετρελαίου.

Χαρακτηριστική είναι, άλλωστε, η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών της Βενεζουέλας, Ντιοσντάντο Καμπέλο, σύμφωνα με την οποία, εξαιτίας της πολυήμερης απεργίας οι απώλειες για την πετρελαϊκή αγορά της χώρας ανέρχονται στα 40 εκατ. δολάρια ημερησίως, ενώ σημαντική είναι η αύξηση της τιμής του βαρελιού στη διεθνή αγορά.

ΗΠΑ
Χιλιάδες οι μουσουλμάνοι συλληφθέντες

Απάνθρωπες συνθήκες κράτησης των χιλιάδων μουσουλμάνων κατοίκων της Νότιας Καλιφόρνιας, που αυτοβούλως προσήλθαν για να απογραφούν στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, καταγγέλλουν οι συνήγοροί τους

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-

Διογκώνονται οι αντιδράσεις των μουσουλμάνων κατοίκων της Νότιας Καλιφόρνιας και των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς εκατοντάδες, και πιθανώς χιλιάδες, μουσουλμάνοι κρατούνται για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα από την Υπηρεσία Μετανάστευσης χωρίς κάποια σοβαρή αιτία. Οι συνήγοροί τους καταγγέλλουν απάνθρωπες συνθήκες κράτησης και αλλεπάλληλες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των συλληφθέντων, ενώ προγραμματίζουν νέες μεγαλύτερες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Γυμνοί, με χειροπέδες, σε μικροσκοπικά κρατητήρια, όπου αναγκάζονται να κοιμούνται όρθιοι, με υποτυπώδεις τουαλέτες και με ελάχιστο πόσιμο νερό στη διάθεσή τους, κρατούνται από τη Δευτέρα εκατοντάδες μουσουλμάνοι, κάτοικοι εδώ και δεκαετίες των ΗΠΑ, από τις Αρχές Μετανάστευσης της Νότιας Καλιφόρνιας. Αυτό κατήγγειλε ο επικεφαλής της Ενωσης Ιρανο-Αμερικανών Δικηγόρων, Καϊχάν Σακίμπ. Συμπλήρωσε, δε, ότι με βάση τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει, ο αριθμός των κρατουμένων κυμαίνεται ανάμεσα στους 1.000-2.500.

Τις καταγγελίες του Σακίμπ επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος της Ενωσης Ιρανο-Αμερικανών, Μπαμπάκ Σοτούντεχ, υποστηρίζοντας ότι ο αριθμός των κρατουμένων είναι τόσο μεγάλος που δεν αρκούν, πλέον, τα κρατητήρια της Νότιας Καρολίνας και ναυλώθηκαν λεωφορεία για να μεταφερθούν ορισμένοι στη γειτονική Αριζόνα. Σύμφωνα, με τον Σοτούντεχ, η πλειοψηφία των κρατουμένων είναι νέοι, αρκετοί εκ των οποίων μόλις 16 χρόνων. Οι συνήγοροι των κρατουμένων και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τονίζουν ότι μόνο 20-30 από τους συλληφθέντες έχουν αφεθεί ελεύθεροι με εγγύηση, ενώ εξαιρετικά δύσκολη είναι η τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σχολίασε, για πρώτη φορά από τη Δευτέρα, τις πληροφορίες αυτές, υποστηρίζοντας ότι έχουν συλληφθεί μόνο 227 μουσουλμάνοι κάτοικοι της Καλιφόρνιας, επειδή παρουσιάστηκαν παρατυπίες στη βίζα τους. Ούτε το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά ούτε και ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Μετανάστευσης της Νότιας Καλιφόρνιας, Φραντσίσκο Αρκαούτε, που παρενέβη για να διαβεβαιώσει ότι παρά τον αριθμό των κρατουμένων οι συνθήκες κράτησής τους είναι ικανοποιητικές, αναφέρθηκαν στο πότε υπολογίζουν να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες.

Υπενθυμίζεται ότι οι κρατούμενοι είναι μουσουλμάνοι από το Ιράκ, το Ιράν, τη Λιβύη, τη Συρία και το Σουδάν, που προσήλθαν στην Υπηρεσία Μετανάστευσης μέσα στο χρονικό περιθώριο που είχε ανακοινωθεί, προκειμένου να απογραφούν και να πάρουν νέα πράσινη κάρτα στο πλαίσιο των μέτρων που προβλέπει ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Μόνο στην Καλιφόρνια υπολογίζεται ότι κατοικούν 600.000 Ιρανοί.

Εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο

Ξεκίνησαν χτες οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο και συμπαράστασης στον αργεντίνικο λαό, με την ευκαιρία της επετείου της αιματηρής λαϊκής εξέγερσης στις 19 και 20 του περσινού Δεκέμβρη.

Σε δεκάδες πόλεις ανά τον κόσμο, φοιτητές, αριστερές οργανώσεις, άνεργοι, αλλά και εργαζόμενοι προέβησαν χτες σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και συμβολικές πράξεις απότισης τιμής στο δράμα του αργεντίνικου λαού.

Αναλυτικά και ξεκινώντας από την καρδιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Βέλγιο, στην πόλη Γκενκ, πραγματοποιήθηκε χτες δημόσια προβολή βίντεο, με θέμα την περσινή ιστορική εξέγερση του λαού της Αργεντινής. Το βίντεο προβλήθηκε πάνω στην πρόσοψη τράπεζας, στη μέση πολυσύχναστου εμπορικού κέντρου της πόλης. Παράλληλα, για σήμερα έχει οργανωθεί πορεία συμπαράστασης στο κυριότερο εμπορικό κέντρο των Βρυξελλών. Την ίδια ώρα, στο κοντινό Αμστερνταμ, πραγματοποιήθηκε χτες προβολή ανάλογου βίντεο, που καταγράφει τα περσινά γεγονότα, πάνω σε τοίχο του Χρηματιστηρίου της πόλης.

Στη Στοκχόλμη μαζικές οργανώσεις αντικατέστησαν χτες τα πακέτα του μεγάλου χριστουγεννιάτικου δέντρου της πόλης, με σύμβολα της φτώχειας που μαστίζει τον αργεντίνικο λαό. Στο Βερολίνο διαδηλωτές χόρεψαν ταγκό μέσα στο σούπερ μάρκετ «Karstadt», ενώ μετά ακολούθησε πορεία στο Potsdamer Platz.

Στην Ισπανία πραγματοποιήθηκαν διάφορες διαδηλώσεις μαζικού χαρακτήρα στη Μαδρίτη, στη Βαρκελώνη, στη Βαλένθια, αλλά και σε άλλες πόλεις. Πιο χαρακτηριστική στιγμή ήταν η συγκέντρωση χτες στην πλατεία του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, όπου χορεύτηκε ταγκό. Επίσης, σήμερα το μεσημέρι, στην ίδια πόλη, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση «cazerolazo» (δηλαδή, πορεία, στην οποία όλοι θα χτυπούν τις κατσαρόλες τους).

Στην Ιταλία με την ευκαιρία και της κρίσης στη ΦΙΑΤ (και τις εκατέρωθεν κινήσεις και δηλώσεις συμπαράστασης μεταξύ των εργαζομένων της ΦΙΑΤ και των ανέργων και των εργαζομένων της Αργεντινής) θα πραγματοποιηθεί διήμερο κινητοποιήσεων. Στο Μιλάνο μάλιστα, σήμερα θα διεξαχθούν παζάρια ανταλλαγής αγαθών (όπως συμβαίνει και στην Αργεντινή) και πορείες «cazerolazo». Ανάμεσα στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης στο Μιλάνο περιλαμβάνονται και καλλιτεχνικά δρώμενα στα πολυσύχναστα εμπορικά κέντρα της πόλης, στα οποία οι διαδηλωτές θα απαιτήσουν και την απελευθέρωση των 23 που συνελήφθησαν από τις ιταλικές αρχές με αφορμή τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις της Γένοβας το 2001, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του G-8.

Ακόμα και στη Μελβούρνη η οργάνωση «Υποστήριξη στις Μητέρες της Πλάζα ντε Μάγιο», διοργάνωσε χτες προβολή ταινίας με θέμα την αργεντίνικη εξέγερση. Διαδηλώσεις ακόμη έγιναν και στη Γιουγκοσλαβία (στο Νόβισατζ και στο Βελιγράδι), στην Ιρλανδία και στη Νότια Αφρική.

Οι φωνές αλληλεγγύης για το δοκιμαζόμενο αργεντίνικο λαό υψώθηκαν χτες και θα ξαναϋψωθούν και σήμερα δυναμικά, μαζικά και αποφασιστικά, μέχρις ότου η προσπάθεια των Αργεντίνων να χτίσουν από την αρχή τη χώρα τους, όπως αυτοί τη θέλουν, να τελεσφορήσει.

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Η Ντελ Πόντε πιέζει για την «παράδοση» Μιλουτίνοβιτς...

ΧΑΓΗ.--

Το «κεφάλι» του απερχόμενου Προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, «επί πίνακι» απαίτησε χτες απ' τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση η επικεφαλής γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, Κάρλα ντελ Πόντε. Η ίδια υποστήριξε πως η συνεργασία ανάμεσα σε Χάγη και Βελιγράδι έχει «χαλαρώσει» ανεπίτρεπτα και κάλεσε εκ νέου τις γιουγκοσλαβικές αρχές να ανοίξουν το δρόμο για την παράδοση του Προέδρου Μιλουτίνοβιτς.

Την ίδια ώρα στο Βελιγράδι, ο υπουργός Εσωτερικών της ομοσπονδίας, Ζόραν Ζίβκοβιτς, εξέφρασε την πεποίθηση πως ο Μιλουτίνοβιτς είτε θα παραδοθεί μόνος του, είτε θα παραδοθεί στην αστυνομία, αμέσως μόλις λήξει η θητεία του στις πέντε Γενάρη. «Αναμένω πως ο Μιλουτίνοβιτς θα συνεργαστεί με τρόπο που θα ευχαριστήσει και το δικαστήριο και τους εισαγγελείς», κατέληξε ο Ζίβκοβιτς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ