Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Χιλιάδες οι μουσουλμάνοι συλληφθέντες

Απάνθρωπες συνθήκες κράτησης των χιλιάδων μουσουλμάνων κατοίκων της Νότιας Καλιφόρνιας, που αυτοβούλως προσήλθαν για να απογραφούν στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, καταγγέλλουν οι συνήγοροί τους

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-

Διογκώνονται οι αντιδράσεις των μουσουλμάνων κατοίκων της Νότιας Καλιφόρνιας και των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς εκατοντάδες, και πιθανώς χιλιάδες, μουσουλμάνοι κρατούνται για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα από την Υπηρεσία Μετανάστευσης χωρίς κάποια σοβαρή αιτία. Οι συνήγοροί τους καταγγέλλουν απάνθρωπες συνθήκες κράτησης και αλλεπάλληλες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των συλληφθέντων, ενώ προγραμματίζουν νέες μεγαλύτερες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Γυμνοί, με χειροπέδες, σε μικροσκοπικά κρατητήρια, όπου αναγκάζονται να κοιμούνται όρθιοι, με υποτυπώδεις τουαλέτες και με ελάχιστο πόσιμο νερό στη διάθεσή τους, κρατούνται από τη Δευτέρα εκατοντάδες μουσουλμάνοι, κάτοικοι εδώ και δεκαετίες των ΗΠΑ, από τις Αρχές Μετανάστευσης της Νότιας Καλιφόρνιας. Αυτό κατήγγειλε ο επικεφαλής της Ενωσης Ιρανο-Αμερικανών Δικηγόρων, Καϊχάν Σακίμπ. Συμπλήρωσε, δε, ότι με βάση τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει, ο αριθμός των κρατουμένων κυμαίνεται ανάμεσα στους 1.000-2.500.

Τις καταγγελίες του Σακίμπ επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος της Ενωσης Ιρανο-Αμερικανών, Μπαμπάκ Σοτούντεχ, υποστηρίζοντας ότι ο αριθμός των κρατουμένων είναι τόσο μεγάλος που δεν αρκούν, πλέον, τα κρατητήρια της Νότιας Καρολίνας και ναυλώθηκαν λεωφορεία για να μεταφερθούν ορισμένοι στη γειτονική Αριζόνα. Σύμφωνα, με τον Σοτούντεχ, η πλειοψηφία των κρατουμένων είναι νέοι, αρκετοί εκ των οποίων μόλις 16 χρόνων. Οι συνήγοροι των κρατουμένων και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τονίζουν ότι μόνο 20-30 από τους συλληφθέντες έχουν αφεθεί ελεύθεροι με εγγύηση, ενώ εξαιρετικά δύσκολη είναι η τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σχολίασε, για πρώτη φορά από τη Δευτέρα, τις πληροφορίες αυτές, υποστηρίζοντας ότι έχουν συλληφθεί μόνο 227 μουσουλμάνοι κάτοικοι της Καλιφόρνιας, επειδή παρουσιάστηκαν παρατυπίες στη βίζα τους. Ούτε το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά ούτε και ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Μετανάστευσης της Νότιας Καλιφόρνιας, Φραντσίσκο Αρκαούτε, που παρενέβη για να διαβεβαιώσει ότι παρά τον αριθμό των κρατουμένων οι συνθήκες κράτησής τους είναι ικανοποιητικές, αναφέρθηκαν στο πότε υπολογίζουν να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες.

Υπενθυμίζεται ότι οι κρατούμενοι είναι μουσουλμάνοι από το Ιράκ, το Ιράν, τη Λιβύη, τη Συρία και το Σουδάν, που προσήλθαν στην Υπηρεσία Μετανάστευσης μέσα στο χρονικό περιθώριο που είχε ανακοινωθεί, προκειμένου να απογραφούν και να πάρουν νέα πράσινη κάρτα στο πλαίσιο των μέτρων που προβλέπει ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Μόνο στην Καλιφόρνια υπολογίζεται ότι κατοικούν 600.000 Ιρανοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ