Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Δυσφορία στο Κουαρτέτο για την αμερικανική κωλυσιεργία

Ισραηλινή δυσαρέσκεια για τη βρετανική πρωτοβουλία πραγματοποίησης συνόδου για τον «ειρηνευτικό οδικό χάρτη» στις αρχές Γενάρη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Σε σχετικά βαρύ κλίμα άρχισε, χτες, η συνάντηση του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου στην Ουάσιγκτον, καθώς ο Λευκός Οίκος πιέζει για καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση του «ειρηνευτικού οδικού χάρτη» και η ΕΕ επιθυμεί το ακριβώς αντίθετο. Ενώ οι διαμεσολαβητές (ΕΕ - Ρωσία - ΟΗΕ - ΗΠΑ) άρχισαν τις συνομιλίες τους, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που περιοδεύει στην Ευρώπη, επαναλάμβανε ότι αν δεν απομακρυνθεί ο Γιάσερ Αραφάτ δεν πρόκειται να γίνει τίποτε, ενώ ο ισραηλινός στρατός προχωρούσε σε νέα εισβολή στην Κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

«Ο Αμερικανός Πρόεδρος είναι δεσμευμένος στην οριστική επίλυση του προβλήματος και επιθυμεί να καταρτιστεί με προσοχή η ειρηνευτική πρόταση του Κουαρτέτου, έτσι ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή πρόοδος». Αυτό διαβεβαίωνε, χθες, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, ενώ άρχιζε η σύνοδος του Κουαρτέτου στην Ουάσιγκτον με την ΕΕ να εκφράζει ανοιχτά τη διαφωνία της στην αμερικανική θέση για παράταση των διαβουλεύσεων και δημοσιοποίηση της πρότασης μετά το πέρας των ισραηλινών εκλογών στις 28 Γενάρη.

Η Ουάσιγκτον αιτιολογεί την επιμονή της υποστηρίζοντας ότι πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά η πρόταση και ότι δε θα πρέπει να επηρεαστούν οι ισραηλινές εκλογές. Η ΕΕ, όμως, εκτιμά ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για τη δημοσιοποίηση της πρότασης υπογραμμίζοντας ότι οι Ισραηλινοί ψηφοφόροι πρέπει να γνωρίζουν τι επιλογές έχουν. Σε μια ασυνήθιστα σκληρού ύφους δήλωση, ο ύπατος αρμοστής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Χαβιέ Σολάνα, τόνιζε ότι «δυστυχώς δεν υπάρχει σοβαρός Αμερικανός εταίρος σε αυτήν την ειρηνευτική προσπάθεια».

Το σχόλιο του Σολάνα έγινε κατά τη διάρκεια σεμιναρίου, στην Ουάσιγκτον, όπου συμμετείχαν, επίσης, ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ και ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι. Και οι δύο κατηγόρησαν την αμερικανική ηγεσία για «φιλο - ισραηλινή μονόπλευρη στάση, που την εμποδίζει να προχωρήσει σε μια ουσιαστική αντιμετώπιση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης».

Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έφθανε στο Λονδίνο όπου επρόκειτο να συναντηθεί με το Βρετανό ομόλογό του, Τζακ Στρο. Ο Νετανιάχου αναμενόταν να εκφράσει τη δυσαρέσκεια του Ισραήλ για την πρωτοβουλία Μπλερ να συγκαλέσει σύνοδο για το Παλαιστινιακό στις αρχές Γενάρη, ενώ δεν έχανε την ευκαιρία να επαναλαμβάνει κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής του περιοδείας ότι «δεν υπάρχει περίπτωση διαλόγου, όσο ο Γιάσερ Αραφάτ βρίσκεται στην ηγεσία».

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης αρκέστηκε να επαναλάβει ότι περιμένει από το Κουαρτέτο να επισπεύσει τη διαδικασία υλοποίησης της ειρηνευτικής πρότασης. Ο Γιάσερ Αραφάτ συναντήθηκε, χτες, με εκπροσώπους της Παλαιστινιακής Εκλογικής Επιτροπής, η οποία τον συμβούλευσε να αναβάλει τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 20 Γενάρη, τονίζοντας ότι η παρατεινόμενη ισραηλινή κατοχή έχει εμποδίσει κάθε προσπάθεια ανανέωσης των εκλογικών καταλόγων και δρομολόγησης της προεκλογικής περιόδου. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης αναμένεται να ανακοινώσει την τελική του απόφαση την Κυριακή. Από το αρχηγείο του Παλαιστινίου ηγέτη, δε σχολιάστηκε η πληροφορία ότι ο Αραφάτ αφαίρεσε από τον καθηγητή Σάρι Νουσάιμπεχ, την ευθύνη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Στο μεταξύ, χτες το πρωί, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στην πόλη Ντέιρ αλ Μπάλαχ, στην Κεντρική Λωρίδα της Γάζας, όπου κατέστρεψε αρκετά σπίτια. Ενας Παλαιστίνιος ένοπλος που αντιστάθηκε στην εισβολή σκοτώθηκε και άλλοι 7 πολίτες τραυματίστηκαν. Λίγο αργότερα, στην περίμετρο του γειτονικού εποικισμού Νετζέρ Χαζανί, ένας ραβίνος έποικος σκοτώθηκε από πυρά αγνώστων. Ταυτόχρονα, στη Νετάνια του Ισραήλ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι εξουδετέρωσε εκρηκτικό μηχανισμό, ενώ στην Ιερουσαλήμ πραγματοποιήθηκε μεγάλη φιλειρηνική διαδήλωση από την οργάνωση «Μπατ Σαλόμ» και τις «Γυναίκες με τα μαύρα», στην οποία συμμετείχε και η γνωστή Αμερικανίδα ηθοποιός, Τζέιν Φόντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ