ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Σε πολεμική εγρήγορση ΗΠΑ - Βρετανία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Κλιμακώνεται ο πολεμικός πυρετός στον Κόλπο, μία μέρα μετά την επίσημη τοποθέτηση της Ουάσιγκτον, με την οποία κατέστησε σαφές ότι η έκθεση για το ιρακινό οπλοστάσιο παραβιάζει την απόφαση 1441 του ΟΗΕ. Αν και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, δήλωνε ότι σε ισχύ παραμένει η διπλωματική οδός και ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τους συμμάχους, η αντίστροφη μέτρηση μοιάζει να έχει αρχίσει και τυπικά, αφού το Πεντάγωνο γνωστοποίησε ότι αποστέλλει στον Κόλπο επιπλέον στρατό. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Βρετανία, όπου ο Τόνι Μπλερ κάλεσε το στρατό να ετοιμάζεται για πόλεμο, ενώ πηγές της γερμανικής κυβέρνησης διέρρεαν ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από το γερμανικό στρατό να αναλάβει τη φύλαξη των αμερικανικών βάσεων στη χώρα από τα τέλη Γενάρη.

«Ο χρόνος του Ιράκ τελειώνει» επαναλάμβανε, χτες, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι για τις ΗΠΑ η έκθεση για το ιρακινό οπλοστάσιο αποτελεί παραβίαση της απόφασης του ΟΗΕ. Λίγες ώρες πριν από τις δηλώσεις για το ίδιο θέμα που αναμενόταν να κάνει ο Πρόεδρος Μπους, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, τόνιζε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν τη συνεργασία τους με τους επιθεωρητές και τις διαβουλεύσεις τους με τους συμμάχους προκειμένου να πάρουν τελικές αποφάσεις. Ο Φλάισερ επαναλάμβανε ότι «υπάρχει ακόμη πιθανότητα να υπάρξει ειρηνική επίλυση στην κρίση», αλλά κατέστησε σαφές ότι «ούτως ή άλλως, ο Σαντάμ θα αφοπλιστεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο».

Την ίδια ώρα, η ηγεσία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωνε ότι προετοιμάζεται η αποστολή άλλων 50.000 στρατιωτών στον Κόλπο, όπου ήδη βρίσκονται σε αεροπλανοφόρα και βάσεις, περισσότεροι από 65.000 άνδρες. Σε πολεμική εγρήγορση βρίσκεται, όμως, και η Βρετανία, όπου ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του προς το στρατό, τον κάλεσε να προετοιμάζεται για πόλεμο. Ο Μπλερ απέφυγε επισταμένα να εκφράσει άποψη για το κατά πόσο η έκθεση για το ιρακινό οπλοστάσιο παραβιάζει την απόφαση 1441 του ΟΗΕ, αλλά τόνισε ότι «πρέπει να ετοιμαζόμαστε για να αναλάβουμε την κατάλληλη δράση οποιαδήποτε στιγμή κριθεί ότι το Ιράκ παραβιάζει την απόφαση του ΟΗΕ».

Η κλιμάκωση των πολεμικών προετοιμασιών, όμως, επιβεβαιώνεται τόσο από την Τουρκία όσο και από τη Γερμανία. Στην Αγκυρα, η τουρκική εφημερίδα «Ραντικάλ» υποστηρίζει ότι η τουρκική κυβέρνηση επέτρεψε σε Αμερικανούς αξιωματικούς να ελέγξουν τις στρατιωτικές βάσεις σε Ντιγιάρμπακιρ, Γκαζιαντέπ και Μαλάτια, και τα λιμάνια της Αττάλειας και της Μερσίνης, προκειμένου να εξακριβώσουν αν πληρούν τις προϋποθέσεις να φιλοξενήσουν αμερικανικές δυνάμεις ενόψει ενός πολέμου στο Ιράκ.

Ταυτόχρονα, στη Βόννη κυβερνητικές πηγές διέρρεαν ότι η Ουάσιγκτον ζήτησε επισήμως από τη γερμανική ηγεσία να αναλάβει με 2.000 στρατιώτες τη φύλαξη και λειτουργία των αμερικανικών βάσεων, εξαιτίας «αυξημένων υποχρεώσεων», από τα τέλη Γενάρη και για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Ανησυχίες, παράπονα και αντιδράσεις

«Εκπληκτος» δήλωνε από την αμερικανική αντίδραση στην ιρακινή έκθεση ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Πέτερ Στρουκ, υποστηρίζοντας ότι η Βαγδάτη συνεργάζεται με τους επιθεωρητές και μπορεί να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Για εντατικοποίηση των επιθεωρήσεων και προσπάθεια αποφυγής του πολέμου έκανε λόγο και ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Πιερ Ραφαρέν, ενώ ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Σεργκέι Λαβρόφ, παραδεχόταν ότι η «απειλή κήρυξης πολέμου στο Ιράκ δεν έχει απομακρυνθεί καθόλου».

Για «αμερικανικές υπερβολές» έκανε λόγο και η Βαγδάτη, διά στόματος του αρμοδίου για το συντονισμό με τον ΟΗΕ, Χουσάμ Μουχάμεντ Αμίν. Παράλληλα, όμως, ο υπουργός Εμπορίου, Μοχάμεντ Μεχντί Σάλεχ, απηύθυνε έκκληση στις αραβικές χώρες να σταθούν στο πλευρό του Ιράκ σε περίπτωση αμερικανικού πλήγματος.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, αλλά και ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μαρκ Γκοζντέτσκι, εξαπέλυαν ευγενική πλην αιχμηρή κριτική προς ΗΠΑ - Βρετανία. Κατηγόρησαν τις δύο ηγεσίες ότι διαρκώς επικαλούνται ασφαλείς πληροφορίες για να υποστηρίξουν ότι το Ιράκ έχει όπλα μαζικής καταστροφής, αλλά δεν έχουν βοηθήσει τις επιθεωρήσεις, δίνοντας πληροφορίες για τις τοποθεσίες που πιστεύουν ότι πρέπει να ελεγχθούν. Λίγο αργότερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωνε ότι «θα βοηθήσει όσο περισσότερο μπορεί τους επιθεωρητές».


ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Δυσφορία στο Κουαρτέτο για την αμερικανική κωλυσιεργία

Ισραηλινή δυσαρέσκεια για τη βρετανική πρωτοβουλία πραγματοποίησης συνόδου για τον «ειρηνευτικό οδικό χάρτη» στις αρχές Γενάρη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Σε σχετικά βαρύ κλίμα άρχισε, χτες, η συνάντηση του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου στην Ουάσιγκτον, καθώς ο Λευκός Οίκος πιέζει για καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση του «ειρηνευτικού οδικού χάρτη» και η ΕΕ επιθυμεί το ακριβώς αντίθετο. Ενώ οι διαμεσολαβητές (ΕΕ - Ρωσία - ΟΗΕ - ΗΠΑ) άρχισαν τις συνομιλίες τους, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που περιοδεύει στην Ευρώπη, επαναλάμβανε ότι αν δεν απομακρυνθεί ο Γιάσερ Αραφάτ δεν πρόκειται να γίνει τίποτε, ενώ ο ισραηλινός στρατός προχωρούσε σε νέα εισβολή στην Κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

«Ο Αμερικανός Πρόεδρος είναι δεσμευμένος στην οριστική επίλυση του προβλήματος και επιθυμεί να καταρτιστεί με προσοχή η ειρηνευτική πρόταση του Κουαρτέτου, έτσι ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή πρόοδος». Αυτό διαβεβαίωνε, χθες, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, ενώ άρχιζε η σύνοδος του Κουαρτέτου στην Ουάσιγκτον με την ΕΕ να εκφράζει ανοιχτά τη διαφωνία της στην αμερικανική θέση για παράταση των διαβουλεύσεων και δημοσιοποίηση της πρότασης μετά το πέρας των ισραηλινών εκλογών στις 28 Γενάρη.

Η Ουάσιγκτον αιτιολογεί την επιμονή της υποστηρίζοντας ότι πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά η πρόταση και ότι δε θα πρέπει να επηρεαστούν οι ισραηλινές εκλογές. Η ΕΕ, όμως, εκτιμά ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για τη δημοσιοποίηση της πρότασης υπογραμμίζοντας ότι οι Ισραηλινοί ψηφοφόροι πρέπει να γνωρίζουν τι επιλογές έχουν. Σε μια ασυνήθιστα σκληρού ύφους δήλωση, ο ύπατος αρμοστής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Χαβιέ Σολάνα, τόνιζε ότι «δυστυχώς δεν υπάρχει σοβαρός Αμερικανός εταίρος σε αυτήν την ειρηνευτική προσπάθεια».

Το σχόλιο του Σολάνα έγινε κατά τη διάρκεια σεμιναρίου, στην Ουάσιγκτον, όπου συμμετείχαν, επίσης, ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ και ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι. Και οι δύο κατηγόρησαν την αμερικανική ηγεσία για «φιλο - ισραηλινή μονόπλευρη στάση, που την εμποδίζει να προχωρήσει σε μια ουσιαστική αντιμετώπιση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης».

Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έφθανε στο Λονδίνο όπου επρόκειτο να συναντηθεί με το Βρετανό ομόλογό του, Τζακ Στρο. Ο Νετανιάχου αναμενόταν να εκφράσει τη δυσαρέσκεια του Ισραήλ για την πρωτοβουλία Μπλερ να συγκαλέσει σύνοδο για το Παλαιστινιακό στις αρχές Γενάρη, ενώ δεν έχανε την ευκαιρία να επαναλαμβάνει κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής του περιοδείας ότι «δεν υπάρχει περίπτωση διαλόγου, όσο ο Γιάσερ Αραφάτ βρίσκεται στην ηγεσία».

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης αρκέστηκε να επαναλάβει ότι περιμένει από το Κουαρτέτο να επισπεύσει τη διαδικασία υλοποίησης της ειρηνευτικής πρότασης. Ο Γιάσερ Αραφάτ συναντήθηκε, χτες, με εκπροσώπους της Παλαιστινιακής Εκλογικής Επιτροπής, η οποία τον συμβούλευσε να αναβάλει τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 20 Γενάρη, τονίζοντας ότι η παρατεινόμενη ισραηλινή κατοχή έχει εμποδίσει κάθε προσπάθεια ανανέωσης των εκλογικών καταλόγων και δρομολόγησης της προεκλογικής περιόδου. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης αναμένεται να ανακοινώσει την τελική του απόφαση την Κυριακή. Από το αρχηγείο του Παλαιστινίου ηγέτη, δε σχολιάστηκε η πληροφορία ότι ο Αραφάτ αφαίρεσε από τον καθηγητή Σάρι Νουσάιμπεχ, την ευθύνη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Στο μεταξύ, χτες το πρωί, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στην πόλη Ντέιρ αλ Μπάλαχ, στην Κεντρική Λωρίδα της Γάζας, όπου κατέστρεψε αρκετά σπίτια. Ενας Παλαιστίνιος ένοπλος που αντιστάθηκε στην εισβολή σκοτώθηκε και άλλοι 7 πολίτες τραυματίστηκαν. Λίγο αργότερα, στην περίμετρο του γειτονικού εποικισμού Νετζέρ Χαζανί, ένας ραβίνος έποικος σκοτώθηκε από πυρά αγνώστων. Ταυτόχρονα, στη Νετάνια του Ισραήλ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι εξουδετέρωσε εκρηκτικό μηχανισμό, ενώ στην Ιερουσαλήμ πραγματοποιήθηκε μεγάλη φιλειρηνική διαδήλωση από την οργάνωση «Μπατ Σαλόμ» και τις «Γυναίκες με τα μαύρα», στην οποία συμμετείχε και η γνωστή Αμερικανίδα ηθοποιός, Τζέιν Φόντα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ