ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αμερικανική βάση και η Κύπρος...

Σε «αεροπλανοφόρο» των ΗΠΑ μετατρέπεται και η Κύπρος... Με μυστική συμφωνία της Ουάσιγκτον και της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, προβλέπεται άμεσα η ίδρυση αμερικάνικης βάσης στο έδαφος του νησιού για την παροχή κυρίως αεροπορικών αλλά και άλλων διευκολύνσεων στους Αμερικανούς!! Αυτό αποκάλυψε με δημοσίευμά της, την Κυριακή 29 Δεκέμβρη η εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ».

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι η συγκεκριμένη «συμφωνία εγκρίθηκε το καλοκαίρι απ' την κυπριακή κυβέρνηση σε μυστική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και αφού είχαν προηγηθεί μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ αντιπροσώπων των δυο κυβερνήσεων (Ουάσιγκτον και Λευκωσίας)». Μια συμφωνία, η οποία δεν είδε ποτέ το φως της δημοσιότητας!! Το περιεχόμενό της, όπως τονίζεται στην εφημερίδα, περιγράφεται με τον αριθμό 51 «non paper», με ημερομηνία 23 Μάη 2002 της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία προς το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο και ολόκληρο παρουσίασε στην κυριακάτικη έκδοσή του «ΤΟ ΠΑΡΟΝ».

Παράλληλα, όπως υπογραμμίζεται στο ρεπορτάζ, «η ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερωθεί για το περιεχόμενο της απαράδεκτης και υποτελούς αυτής μυστικής συμφωνίας και έχει δώσει τη συγκατάθεσή της». Κατά τις ίδιες πληροφορίες της εφημερίδας «μεταξύ των χώρων που συζητούνται για τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στην Κύπρο, είναι και το στρατιωτικό αεροδρόμιο "Ανδρέας Παπανδρέου" στην Πάφο».

Αμερικανικό προτεκτοράτο η Κύπρος

Σ' αυτό το σημείο, αξίζει να αναφέρουμε ορισμένα χαρακτηριστικά αλλά ενδεικτικά στοιχεία της συμφωνίας, όπως καταγράφονται και στην εφημερίδα, τα οποία στην κυριολεξία μετατρέπουν την Κύπρο σε προτεκτοράτο των ΗΠΑ... Το «σχέδιο Ανάν», είναι σίγουρο ότι θα συνεισφέρει τα μέγιστα στη δημιουργία τέτοιων δυνατών «δεσμών» στο νησί!!

Οπως, αναφέρεται και στο δημοσίευμα, σύμφωνα με το «non paper»: Χαρακτηρίζονται «ελεύθερα από έρευνες» τα πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ που θα σταθμεύουν στην υπό εγκατάσταση βάση. Δε θα πληρώνουν φόρους για προσγείωση, πλοήγηση, μετακίνηση. Ολο το αμερικανικό στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό απαλλάσσεται κάθε φόρου.

Για την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών προς υλοποίηση της συμφωνίας θα εισάγεται, θα εξάγεται, θα χρησιμοποιείται μέσα στην Κύπρο οτιδήποτε οι Αμερικανοί κρίνουν ως απαραίτητο, δίχως κανένα έλεγχο και κανένα δασμό. Τα όποια συμβόλαια για τις εργασίες θα συνάπτονται «σύμφωνα με τους νόμους και τις λειτουργίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ».

Συγχρόνως, θεσπίζεται απόλυτο καθεστώς ετεροδικίας, όχι μόνο για το προσωπικό της αμερικανικής βάσης, αλλά και για «ζημιές, απώλειες, καταστροφή περιουσίας, θάνατο ή τραυματισμό», που μπορεί να προκύψουν απ' τις εργασίες!

Η υλοποίηση των δολοφονικών σχεδίων του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, ενόψει και της επικείμενης επίθεσης εναντίον του Ιράκ, αλλά και του ελέγχου του ευαίσθητου χώρου της Μέσης Ανατολής, όλα δείχνουν ότι περνάει μέσα και πάνω από την Κύπρο...


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επέστρεψε ο Ντενκτάς

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, απείλησε ότι θα παραιτηθεί εάν η Τουρκία τον πιέσει να αποδεχτεί το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την επανένωση της Κύπρου. Πάντως, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Χουριέτ», ο βετεράνος Τουρκοκύπριος ηγέτης αναφέρει ότι μέχρι τώρα δεν έχει δεχτεί τέτοιες πιέσεις από την Αγκυρα. «Δε σκέφτομαι να παραιτηθώ. Εάν η Τουρκία επιμείνει σε ένα έγγραφο, το οποίο δεν μπορούμε να δεχτούμε, θα φύγω. Ομως μέχρι τώρα δεν έχω δει τέτοια πίεση από την κυβέρνηση», δήλωσε στη «Χουριέτ» ο Ραούφ Ντενκτάς. Το πρακτορείο «Ρόιτερς» επισημαίνει ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο σοβαρής κρίσης στις σχέσεις της με την ΕΕ αν δε βρεθεί πολιτική λύση στο Κυπριακό.

Ο Ντενκτάς επέστρεψε προχτές στην Κύπρο, ύστερα από μακρά απουσία, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει. Τις τελευταίες βδομάδες βρισκόταν στην Αγκυρα, όπου είχε τακτικές επαφές με την τουρκική κυβέρνηση και την ηγεσία του στρατεύματος. Η επιρροή του στρατού θα είναι σημαντική για την επίτευξη συμφωνίας για το Κυπριακό, όπως σημειώνει το «Ρόιτερ».

Περίπου 30.000 Τουρκοκύπριοι πήραν μέρος σε διαδήλωση που έγινε την περασμένη βδομάδα στα κατεχόμενα με αίτημα την παραίτηση του Ντενκτάς. Διαδήλωση που θεωρείται ως μία από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις αμφισβήτησης της εξουσίας του Ραούφ Ντενκτάς.

Δηλώσεις για τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Τάσος Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι όσοι μιλούν για αναβολή των εκλογών διακατέχονται από το άγχος παραμονής στην εξουσία. Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι αυτοί που θέλουν να μείνουν στην εξουσία μηχανεύονται τα πάντα για να μη γίνουν εκλογές.

Εξ άλλου, ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου επανέλαβε ότι η υποψηφιότητά του ανταποκρίνεται στις ανάγκες του νέου ευρωπαϊκού περιβάλλοντος και θα βρίσκεται ενώπιον του κυπριακού λαού. Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι η προεκλογική εκστρατεία μπαίνει στην τελική ευθεία και ότι στη διάρκειά της, εκτός από το Κυπριακό, θα γίνουν συζητήσεις και αντιπαραθέσεις σε θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης, οικονομίας και άλλα. Ο κ. Ομήρου προειδοποίησε ότι τα κόμματα και οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στις θέσεις τους για το Κυπριακό, για να μην υπονομευτεί η διαπραγματευτική ικανότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Στο μεταξύ, το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών, σε πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του εκφράζει την ευχή οι μαζικές κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων κατά του Ντενκτάς και υπέρ της λύσης και της ένταξης να συμβάλουν προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού και την επανένωση της πατρίδας μας.

Το ΚΙΣΟΣ αναφέρει στο μήνυμά του ότι ο κυπριακός λαός στο σύνολό του αξίζει ενός καλύτερου μέλλοντος.

«Στο νέο περιβάλλον και στις νέες ευκαιρίες που διανοίγονται για την Κύπρο και το λαό της μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα και να αφήσουμε πίσω όσα μας διχάζουν και μας αποξενώνουν», προσθέτει το μήνυμα του ΚΙΣΟΣ.


Τι δεν είδε και δεν άκουσε ο κ. Κωνσταντόπουλος

Πριν δέκα μέρες περίπου, ο πρόεδρος του Συνασπισμού επισκέφτηκε την Τουρκία επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματός του. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, για να «μοιραστεί» τα όσα αποκόμισε από το ταξίδι του. Ποια ήταν αυτά; Η αποφασιστικότητα της νέας κυβέρνησης, και όχι μόνο, να επιταχύνει τις αλλαγές που είναι αναγκαίες. Η θέλησή της να συνεχίσει την πορεία της χώρας προς την Ευρώπη, αντιλαμβανόμενη το σημαντικό ρόλο σ' αυτή την πορεία της επίλυσης του Κυπριακού και της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η δήλωσή της ότι ενδιαφέρεται για τη λύση του Κυπριακού. Η θετική επίδραση στην εσωτερική πολιτική ζωή της γειτονικής χώρας του ευρωπαϊκού της προσανατολισμού, τον οποίο «ο ΣΥΝ πρώτος από όλα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα είχε υποστηρίξει». «Υπάρχει μια αλλαγή κλίματος», είχε δηλώσει εμφανώς ικανοποιημένος.

Δεν είχε παραλείψει τότε, βεβαίως, να «ευλογήσει τα γένια του», λέγοντας ότι η παρουσία του εκεί επαινέθηκε από τους συνομιλητές του ως «θετική συμβολή στη διαμόρφωση κλίματος κατανόησης, προσέγγισης και συνεννόησης».

Οπως δεν είχε παραλείψει να υπερτονίσει τη δυναμική της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, η οποία μπορεί να επιδράσει ευεργετικά στην επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Μεγαλονήσου.

Φυσικά όμως, παρέλειψε να πει έστω και μια λέξη για τα «λευκά κελιά», για τους θανάτους Τούρκων αγωνιστών, για τις ωμές παραβιάσεις ανθρωπίνων, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Για όλα αυτά ο Ν. Κωνσταντόπουλος ούτε είδε, ούτε άκουσε τίποτε στη διάρκεια του ταξιδιού του, για να του χαλάσουν την ευφορία που αυτό του προκάλεσε.

Τις αμέσως επόμενες ώρες αυτών των δηλώσεων συνέβησαν τα εξής:

Από την Αγκυρα δημοσιοποιήθηκαν δηλώσεις των πλέον αρμοδίων παραγόντων, σύμφωνα με τις οποίες στην Κύπρο υπάρχουν δύο ισότιμα κράτη και τα αποτελέσματα της Κοπεγχάγης είναι απαράδεκτα από κάθε άποψη. Δηλώσεις, οι οποίες συνιστούν μια δυναμική επανεμφάνιση στο πολιτικό προσκήνιο των στρατοκρατών, που δε φαίνονται καθόλου διατεθειμένοι να αφήσουν τα πράγματα να ξεφύγουν από τον έλεγχό τους.

Ακόμα, γινόταν γνωστό πως μια ακόμη απεργός πείνας, μια νέα γυναίκα, άφηνε την τελευταία της πνοή.

Τέλος, από το Ευρωκοινοβούλιο δημοσιοποιήθηκε η δήλωση του κοινοτικού επιτρόπου Φερχόιγκεν, σύμφωνα με την οποία αν οι Κύπριοι τολμήσουν και πουν «όχι» στο «σχέδιο Ανάν» κατά το δημοψήφισμα της 30ής Μάρτη, αυτό θα ισοδυναμεί με ματαίωση της ένταξης του Νησιού στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τίποτα, ωστόσο, απ' όλα αυτά δε στάθηκε ικανό να «ταρακουνήσει» τον Ν. Κωνσταντόπουλο. Την Κυριακή 22/12, σε συνέντευξή του στην «Αυγή», επέμεινε στα περί της δυναμικής της ένταξης, στα περί της εθνικής επιτυχίας στην Κοπεγχάγη, στηλίτευσε όλες τις διαφορετικές απόψεις ως «εθνικίζουσες λογικές». Εμφανίστηκε μόνο λίγο πιο συγκρατημένος στις εκτιμήσεις του για τα εσωτερικά πολιτικά δρώμενα της Τουρκίας, αφού αίφνης θυμήθηκε το «βαθύ κράτος» μόνο όμως για να αναρωτηθεί εάν αυτό θα εναρμονιστεί, με το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα δημοκρατικών αρχών και αξιών.

Είναι μάλλον μάταιο να περιμένει κανείς αυτοκριτική από την ηγεσία του ΣΥΝ, πόσο μάλλον για κάτι τέτοιες «λεπτομέρειες».


Β.Ν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ