Τρίτη 31 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τι δεν είδε και δεν άκουσε ο κ. Κωνσταντόπουλος

Πριν δέκα μέρες περίπου, ο πρόεδρος του Συνασπισμού επισκέφτηκε την Τουρκία επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματός του. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, για να «μοιραστεί» τα όσα αποκόμισε από το ταξίδι του. Ποια ήταν αυτά; Η αποφασιστικότητα της νέας κυβέρνησης, και όχι μόνο, να επιταχύνει τις αλλαγές που είναι αναγκαίες. Η θέλησή της να συνεχίσει την πορεία της χώρας προς την Ευρώπη, αντιλαμβανόμενη το σημαντικό ρόλο σ' αυτή την πορεία της επίλυσης του Κυπριακού και της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η δήλωσή της ότι ενδιαφέρεται για τη λύση του Κυπριακού. Η θετική επίδραση στην εσωτερική πολιτική ζωή της γειτονικής χώρας του ευρωπαϊκού της προσανατολισμού, τον οποίο «ο ΣΥΝ πρώτος από όλα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα είχε υποστηρίξει». «Υπάρχει μια αλλαγή κλίματος», είχε δηλώσει εμφανώς ικανοποιημένος.

Δεν είχε παραλείψει τότε, βεβαίως, να «ευλογήσει τα γένια του», λέγοντας ότι η παρουσία του εκεί επαινέθηκε από τους συνομιλητές του ως «θετική συμβολή στη διαμόρφωση κλίματος κατανόησης, προσέγγισης και συνεννόησης».

Οπως δεν είχε παραλείψει να υπερτονίσει τη δυναμική της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, η οποία μπορεί να επιδράσει ευεργετικά στην επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Μεγαλονήσου.

Φυσικά όμως, παρέλειψε να πει έστω και μια λέξη για τα «λευκά κελιά», για τους θανάτους Τούρκων αγωνιστών, για τις ωμές παραβιάσεις ανθρωπίνων, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Για όλα αυτά ο Ν. Κωνσταντόπουλος ούτε είδε, ούτε άκουσε τίποτε στη διάρκεια του ταξιδιού του, για να του χαλάσουν την ευφορία που αυτό του προκάλεσε.

Τις αμέσως επόμενες ώρες αυτών των δηλώσεων συνέβησαν τα εξής:

Από την Αγκυρα δημοσιοποιήθηκαν δηλώσεις των πλέον αρμοδίων παραγόντων, σύμφωνα με τις οποίες στην Κύπρο υπάρχουν δύο ισότιμα κράτη και τα αποτελέσματα της Κοπεγχάγης είναι απαράδεκτα από κάθε άποψη. Δηλώσεις, οι οποίες συνιστούν μια δυναμική επανεμφάνιση στο πολιτικό προσκήνιο των στρατοκρατών, που δε φαίνονται καθόλου διατεθειμένοι να αφήσουν τα πράγματα να ξεφύγουν από τον έλεγχό τους.

Ακόμα, γινόταν γνωστό πως μια ακόμη απεργός πείνας, μια νέα γυναίκα, άφηνε την τελευταία της πνοή.

Τέλος, από το Ευρωκοινοβούλιο δημοσιοποιήθηκε η δήλωση του κοινοτικού επιτρόπου Φερχόιγκεν, σύμφωνα με την οποία αν οι Κύπριοι τολμήσουν και πουν «όχι» στο «σχέδιο Ανάν» κατά το δημοψήφισμα της 30ής Μάρτη, αυτό θα ισοδυναμεί με ματαίωση της ένταξης του Νησιού στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τίποτα, ωστόσο, απ' όλα αυτά δε στάθηκε ικανό να «ταρακουνήσει» τον Ν. Κωνσταντόπουλο. Την Κυριακή 22/12, σε συνέντευξή του στην «Αυγή», επέμεινε στα περί της δυναμικής της ένταξης, στα περί της εθνικής επιτυχίας στην Κοπεγχάγη, στηλίτευσε όλες τις διαφορετικές απόψεις ως «εθνικίζουσες λογικές». Εμφανίστηκε μόνο λίγο πιο συγκρατημένος στις εκτιμήσεις του για τα εσωτερικά πολιτικά δρώμενα της Τουρκίας, αφού αίφνης θυμήθηκε το «βαθύ κράτος» μόνο όμως για να αναρωτηθεί εάν αυτό θα εναρμονιστεί, με το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα δημοκρατικών αρχών και αξιών.

Είναι μάλλον μάταιο να περιμένει κανείς αυτοκριτική από την ηγεσία του ΣΥΝ, πόσο μάλλον για κάτι τέτοιες «λεπτομέρειες».


Β.Ν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εξαγωγή συναίνεσης και στην Τουρκία (2002-12-19 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2002-12-18 00:00:00.0)
Θετική η ένταξη, αλλά... (2002-12-18 00:00:00.0)
Ο ΣΥΝ βάζει πλάτες στην κυβέρνηση (2002-11-16 00:00:00.0)
Κριτική για παραλείψεις (2002-05-25 00:00:00.0)
Οι «εκσυγχρονιστές» οξύνουν την αντιπαράθεση (2000-06-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ