Τρίτη 31 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποχαιρετούμε τον άξιο συνάδελφο και αγωνιστή της δημοκρατίας

Ανακοίνωση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για το θάνατο του Τάκη Μαμάτση

Ανακοίνωση για το θάνατο του Τάκη Μαμάτση εξέδωσε η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα παρακάτω:

«Πέθανε χθες (σ.σ. προχθές) ο παλαίμαχος δημοσιογράφος και αγωνιστής Δημήτρης (Τάκης) Μαμάτσης.

Ο Τάκης Μαμάτσης γεννήθηκε στη Ραψάνη Λάρισας το 1925. Τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία ξεκίνησε σε πολύ νεαρή ηλικία κατά τη διάρκεια της κατοχής, όπου εργάστηκε στον παράνομο τύπο του Τυρνάβου. Μετά την απελευθέρωση εργάστηκε από τον Οκτώβρη του 1944 ως το καλοκαίρι του 1946 στην "Αλήθεια" της Λάρισας. Στη συνέχεια πήρε το δρόμο της αναγκαστικής ξενιτιάς και αφού πέρασε στη Ρουμανία, κατέληξε στην τότε Ανατολική Γερμανία. Στο εξωτερικό εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων.

Μετά τον επαναπατρισμό του το 1975 εργάστηκε στο "Ριζοσπάστη", όπου διατέλεσε και διευθυντής, μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Ηταν πτυχιούχος της σχολής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Κλουξ (Ρουμανία). Εγραψε δύο εγχειρίδια ελληνικής ιστορίας και μιλούσε ρουμανικά, γαλλικά και ρωσικά. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ήταν μέλος του Αντιφασιστικού Συνδέσμου Ελλήνων Δημοσιογράφων, ενώ διατέλεσε επίσης μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης '41 - '44.

Ο Τάκης Μαμάτσης υπήρξε αγωνιστής της ελευθερίας και της δημοκρατίας, στέλεχος του ΚΚΕ, με ήθος και συνέπεια στις απόψεις του και στάθηκε πάντοτε καλός συνάδελφος, που βοηθούσε και ενίσχυε τις προσπάθειες των νέων δημοσιογράφων. Το Διοικητικό Συμβούλιο συλλυπείται τους οικείους του και αποχαιρετά τον άξιο συνάδελφο και αγωνιστή της δημοκρατίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ