Τρίτη 31 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Αγώνας για την ανατροπή της Νέας Τάξης

Απέναντι στα δολοφονικά σχέδια των ιμπεριαλιστών, η δημιουργία ενός ευρύτατου αντιπολεμικού αντιιμπεριαλιστικού μετώπου προβάλλει σαν επιτακτική ανάγκη, τονίζει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη

Από διαδήλωση της ΕΕΔΥΕ υπέρ του παλαιστινιακού λαού έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ
Από διαδήλωση της ΕΕΔΥΕ υπέρ του παλαιστινιακού λαού έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ
«Η ανθρωπότητα υποδέχεται το 2003 με τους λαούς στο κέντρο μιας μεγάλης και πολλαπλής τρομοκρατικής επίθεσης του ιμπεριαλισμού για να εδραιώσει την κυριαρχία του και να κάμψει τους αναπτυσσόμενους αγώνες των λαών που αντιστέκονται και παλεύουν για την ανατροπή της Νέας Τάξης». Αυτό υπογραμμίζει με ιδιαίτερη έμφαση στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της για το 2003, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). Συγκεκριμένα στο κείμενο επισημαίνεται:

«Η προσπάθεια αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, η κατάκτηση νέων αγορών, ο στρατιωτικός, οικονομικός και πολιτικός έλεγχος, η πάλη για μοίρασμα σφαιρών επιρροής, εντείνει σε επικίνδυνο βαθμό την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού.

Στο κατώφλι του 2003 οι ιμπεριαλιστές προετοιμάζουν, με επικεφαλής την κυβέρνηση Μπους, τη δεύτερη δολοφονική επίθεση κατά του Ιράκ μέσα σε 11 χρόνια, προσδιορίζοντάς τη στα μέσα Φεβρουαρίου. Θέλουν έτσι να βάλουν στο χέρι το πετρέλαιο που ρέει άφθονο στο υπέδαφος του Ιράκ, υλοποιώντας παράλληλα τα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια στην ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας, που ξεκίνησαν με τον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο πόλεμος όμως αυτός δε θα αποβεί μόνο σε βάρος της ακεραιότητας του Ιράκ και δε θα σημάνει την εξόντωση μεγάλου μέρους του ιρακινού λαού, αλλά θα αποβεί σε βάρος πολλών άλλων λαών της περιοχής αλλά και πέρα από αυτήν».

Τρομοκρατικό καθεστώς

«Την ίδια στιγμή, σε ολόκληρο τον κόσμο επιχειρείται η πλήρης ανατροπή ενός διεθνούς νομικού πλαισίου που έχει κατοχυρώσει ορισμένα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα και επιχειρείται η δημιουργία ενός νέου αυταρχικού και τρομοκρατικού καθεστώτος για να καμφθούν τα λαϊκά κινήματα και να χτυπηθούν οι κοινωνικοί αγώνες. Εντείνεται η στρατιωτικοποίηση. Νέες επιθετικές στρατιωτικές δυνάμεις συγκροτούνται, όπως ο ευρωστρατός. Το ΝΑΤΟ διευρύνεται προσπαθώντας να επιβάλλει το ρόλο του ως παγκόσμιου χωροφύλακα, ένας είδος παγκόσμιου κατασταλτικού μηχανισμού στα χέρια των ιμπεριαλιστών.

Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη ΑΒΜ και η ανάπτυξη της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας, ή κοινώς, υιού του "Πολέμου των Αστρων", σηματοδοτεί ένα ζοφερό μέλλον για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη καθώς θα οδηγήσει σε έναν αποσταθεροποιητικό ανταγωνισμό στρατηγικών εξοπλισμών και στην εξάπλωση των όπλων μαζικής καταστροφής.

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη διέλυσε τις όποιες αυταπάτες μπορεί να υπήρχαν για το χαρακτήρα της. Ενισχύθηκαν οι θέσεις των μονοπωλίων στις νέες χώρες, αυξάνεται ο ιμπεριαλιστικός επεκτατισμός σε χώρες της κεντρικής - ανατολικής Ευρώπης, στη Μάλτα και την Κύπρο που μόνο δεινά θα επιφέρει στη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στην Ευρώπη. Η συναίνεση και η συμμετοχή της στον πόλεμο, η δημιουργία του Ευρωστρατού, της Ευρωπόλ, η ψήφιση τρομονόμων αποδεικνύουν τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της και τη μεγαλύτερη επιθετικότητά της.

Στη Σύνοδο Κορυφής επισημοποιήθηκε η διχοτόμηση της Κύπρου με την ένταξη του 62% του νησιού στην ΕΕ. Νομιμοποιήθηκαν έτσι οι τραγικές συνέπειες και τα αποτελέσματα της εισβολής και κατοχής. Το "σχέδιο Ανάν", δηλαδή το σχέδιο επίσημης διχοτόμησης της Κύπρου, παραμένει σε πλήρη ισχύ και μετά την Κοπεγχάγη.

Οι συνεχιζόμενες εγκληματικές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στα παλαιστινιακά εδάφη επιβάλλουν να εκφραστεί πιο αποφασιστικά η αλληλεγγύη του ελληνικού προς τον παλαιστινιακό λαό! Να καταδικαστούν ο ισραηλινός ιμπεριαλισμός και οι υπερπόντιοι σύμμαχοί του καθώς και η ΕΕ, που παίζει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου».

Είναι δεμένη στο ιμπεριαλιστικό άρμα

«Η Ελλάδα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης και τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δένεται όλο και περισσότερο στο άρμα της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης, παίρνει ενεργά μέρος στους επιθετικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Με τους χειρισμούς της συναινεί στη διχοτόμηση της Κύπρου, ενώ με την πολιτική της παραδίδει τις ένοπλες δυνάμεις στην υπηρεσία της "Νέας Τάξης". Ο ελληνικός στρατός "απεθνικοποιείται", εγκαταλείπεται το δόγμα περί εθνικής άμυνας και Ελληνες στρατιώτες παίρνουν μέρος στους επιθετικούς πολέμους του ΝΑΤΟ.

Τα εξοπλιστικά προγράμματα ανταποκρίνονται στις ΝΑΤΟικές ανάγκες, ο ελληνικός λαός καλείται να χρηματοδοτήσει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Η χώρα μας χρησιμοποιείται ως ΝΑΤΟική βάση».

Ανοδος της λαϊκής πάλης

«Οι μεγάλες κινητοποιήσεις σε πολλές χώρες, ο διεθνής συντονισμός των κινημάτων που εκφράστηκε και με διεθνείς διαδηλώσεις, όπως στη Γένοβα, τη Φλωρεντία, την Πράγα, η πλατύτητα και πολυμορφία του κινήματος, ο εντονότερος αντιιμπεριαλιστικός προσανατολισμός του, δημιουργούν νέες προϋποθέσεις για την άνοδο της λαϊκής πάλης το χρόνο που έρχεται.

Η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός ευρύτατου αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος προβάλλει επιτακτικά σαν διέξοδος και μονόδρομος για να αντιμετωπιστεί η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, να αποτραπεί η δολοφονική επίθεση κατά του Ιράκ και αλλού, και να ανοίξει ο δρόμος για την ανατροπή της Νέας Τάξης.

Το φιλειρηνικό αντιπολεμικό κίνημα καλεί την ελληνική κυβέρνηση με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα, να πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ενάντια στον σχεδιαζόμενο πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ιράκ, να μην επιτρέψει καμιά συμμετοχή της χώρας μας και καμιά διευκόλυνση στα δολοφονικά σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Με αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στις λαϊκές δυνάμεις, με αξιοποίηση της θετικής πείρας που αποκτήθηκε αυτό το χρόνο, η ΕΕΔΥΕ καλεί τις επιτροπές ειρήνης να εντείνουν τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ευρύτατου, μαχητικού, δυναμικού αντιπολεμικού κινήματος. Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος! Μπορούμε να τους σταματήσουμε, μπορούμε να τους ανατρέψουμε!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ