Τρίτη 31 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Αυτοδύναμη κυβέρνηση με κλοπή ψήφων

Τους σχεδιασμούς του υπουργείου Εσωτερικών για το νέο εκλογικό νόμο, καθώς και για τις αλλαγές στον Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ), συζήτησαν χτες ο αρμόδιος υπουργός, Κ. Σκανδαλίδης με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως η συζήτηση για το νέο εκλογικό νόμο θα ξεκινήσει μετά το Πάσχα, οπότε και αναμένεται να έχει διαμορφωθεί ο νέος Κώδικας ΤΑ, που θέτει τις βάσεις για την πλήρη μετεξέλιξη του θεσμού σε γρανάζι του συστήματος και φορέα υλοποίησης των κυβερνητικών επιλογών. Κεντρική κατεύθυνση του νέου εκλογικού νόμου θα είναι η δημιουργία αυτοδύναμων κυβερνήσεων, με ποσοστό όχι μικρότερο από 40%. Αυτό σημαίνει πως τα μικρότερα κόμματα θα εξακολουθούν να «τροφοδοτούν» τα μεγαλύτερα σε ψήφους, ώστε να μπορέσει κάποιο να σχηματίσει κυβέρνηση και βέβαια οι ψήφοι πολλών πολιτών να διοχετεύονται σε αντίθετη επιλογή από αυτή που εκδήλωσαν στην κάλπη.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου, οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, με πρώτη αυτή της Β΄ Αθηνών, θα σπάσουν σε μικρότερες, ενώ προκρίνεται το σενάριο που θέλει την εκλογή των 200 βουλευτών από αντίστοιχες μονοεδρικές περιφέρειες και των υπολοίπων 300 από 100 ευρείες.

Την ίδια ώρα το υπουργείο φαίνεται να προτείνει τη διατήρηση του 3% ως ορίου για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, ωστόσο υπάρχουν εισηγήσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για τη μείωσή του στο 2,5%. Δε λείπουν και οι προτάσεις για παραπέρα μείωση του συγκεκριμένου ποσοστού στο 2%, εφόσον όμως ένα κόμμα εκπροσωπείται σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες.

Ο νέος εκλογικός νόμος θα ισχύσει από τις ερχόμενες εκλογές μόνον εφόσον ψηφιστεί από τα 2/3 της Βουλής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ