Τρίτη 31 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επέστρεψε ο Ντενκτάς

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, απείλησε ότι θα παραιτηθεί εάν η Τουρκία τον πιέσει να αποδεχτεί το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την επανένωση της Κύπρου. Πάντως, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Χουριέτ», ο βετεράνος Τουρκοκύπριος ηγέτης αναφέρει ότι μέχρι τώρα δεν έχει δεχτεί τέτοιες πιέσεις από την Αγκυρα. «Δε σκέφτομαι να παραιτηθώ. Εάν η Τουρκία επιμείνει σε ένα έγγραφο, το οποίο δεν μπορούμε να δεχτούμε, θα φύγω. Ομως μέχρι τώρα δεν έχω δει τέτοια πίεση από την κυβέρνηση», δήλωσε στη «Χουριέτ» ο Ραούφ Ντενκτάς. Το πρακτορείο «Ρόιτερς» επισημαίνει ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο σοβαρής κρίσης στις σχέσεις της με την ΕΕ αν δε βρεθεί πολιτική λύση στο Κυπριακό.

Ο Ντενκτάς επέστρεψε προχτές στην Κύπρο, ύστερα από μακρά απουσία, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει. Τις τελευταίες βδομάδες βρισκόταν στην Αγκυρα, όπου είχε τακτικές επαφές με την τουρκική κυβέρνηση και την ηγεσία του στρατεύματος. Η επιρροή του στρατού θα είναι σημαντική για την επίτευξη συμφωνίας για το Κυπριακό, όπως σημειώνει το «Ρόιτερ».

Περίπου 30.000 Τουρκοκύπριοι πήραν μέρος σε διαδήλωση που έγινε την περασμένη βδομάδα στα κατεχόμενα με αίτημα την παραίτηση του Ντενκτάς. Διαδήλωση που θεωρείται ως μία από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις αμφισβήτησης της εξουσίας του Ραούφ Ντενκτάς.

Δηλώσεις για τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Τάσος Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι όσοι μιλούν για αναβολή των εκλογών διακατέχονται από το άγχος παραμονής στην εξουσία. Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι αυτοί που θέλουν να μείνουν στην εξουσία μηχανεύονται τα πάντα για να μη γίνουν εκλογές.

Εξ άλλου, ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου επανέλαβε ότι η υποψηφιότητά του ανταποκρίνεται στις ανάγκες του νέου ευρωπαϊκού περιβάλλοντος και θα βρίσκεται ενώπιον του κυπριακού λαού. Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι η προεκλογική εκστρατεία μπαίνει στην τελική ευθεία και ότι στη διάρκειά της, εκτός από το Κυπριακό, θα γίνουν συζητήσεις και αντιπαραθέσεις σε θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης, οικονομίας και άλλα. Ο κ. Ομήρου προειδοποίησε ότι τα κόμματα και οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στις θέσεις τους για το Κυπριακό, για να μην υπονομευτεί η διαπραγματευτική ικανότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Στο μεταξύ, το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών, σε πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του εκφράζει την ευχή οι μαζικές κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων κατά του Ντενκτάς και υπέρ της λύσης και της ένταξης να συμβάλουν προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού και την επανένωση της πατρίδας μας.

Το ΚΙΣΟΣ αναφέρει στο μήνυμά του ότι ο κυπριακός λαός στο σύνολό του αξίζει ενός καλύτερου μέλλοντος.

«Στο νέο περιβάλλον και στις νέες ευκαιρίες που διανοίγονται για την Κύπρο και το λαό της μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα και να αφήσουμε πίσω όσα μας διχάζουν και μας αποξενώνουν», προσθέτει το μήνυμα του ΚΙΣΟΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ