ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προσχεδιασμένη επίθεση κατά του κράτους

Εντείνει τη φραστική επίθεση κατά του κράτους η ηγεσία της ΝΔ, επιδιώκοντας να υποβοηθήσει την κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων που είναι στην «ημερήσια διάταξη» το επόμενο διάστημα, όπως περικοπές κοινωνικών δαπανών και ιδιωτικοποιήσεις. Την ίδια στιγμή, βέβαια, συνεχίζει τη δημαγωγία με στόχο την ψηφοθηρία.

Η ηγεσία της ΝΔ, γνωρίζοντας άριστα τα «καθήκοντα» που απορρέουν από το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2002 -2006 που εγκρίθηκε χτες από την Κομισιόν, φροντίζει να δίνει χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση, με την οποία έχει συμπήξει ένα αρραγές αντιλαϊκό «μέτωπο». Αυτός είναι ο λόγος που ξεκίνησε το νέο έτος υψηλών τόνων επίθεση ενάντια σε κάθε τι κρατικό, ώστε να δικαιολογηθούν οι δρομολογημένες νεοφιλελεύθερες διαρθρωτικές αλλαγές. Μάλιστα, ο Κ. Καραμανλής ζήτησε προχτές συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης στη Βουλή με θέμα τη «λειτουργία του κράτους»! Στη χτεσινή συνεδρίαση των συντονιστών δόθηκε συνέχεια, με τον εκπρόσωπο του κόμματος να παραλαμβάνει τη σκυτάλη στο αντικρατικό παραλήρημα. Οι διαπιστώσεις κοινότοπες και δημαγωγικές - «το κράτος αδυνατεί σήμερα να ανταποκριθεί ακόμα και σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις του. Είναι ένα κράτος σπάταλο και αναποτελεσματικό... Η κρατική μηχανή είναι αιχμάλωτη μικρών και μεγάλων συμφερόντων...». Το διά ταύτα είναι το σκόπιμα γενικόλογο και εύηχο σύνθημα «η επανίδρυση του κράτους», πίσω από το οποίο κρύβεται αφ' ενός ο δραστικός περιορισμός του και η εκχώρηση λειτουργιών στους ιδιώτες και από την άλλη η ουσιαστική κατάργηση της κρατικής προστασίας απέναντι στους εργαζόμενους και τις λαϊκές μάζες.

Ταυτόχρονα ο Θ. Ρουσόπουλος ζήτησε να καταβληθεί άμεσα το οικογενειακό επίδομα στους 200.000 δικαιούχους, επιδεικνύοντας «κοινωνική ευαισθησία» εκ του ασφαλούς. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, δεν τους το χαρίζει, αλλά το δικαιούνται και πρέπει να τους το δώσει αμέσως, καθώς υπάρχει και σχετική απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου.

Αναβλήθηκε η δίκη Οτσαλάν

Αναβλήθηκε επ' αόριστον η εκδίκαση της υπόθεσης με την παράνομη είσοδο του Οτσαλάν στη χώρα μας το Γενάρη του 1999, που είχε συνέπεια την παράδοση του Κούρδου ηγέτη στις αρχές της Τουρκίας και τα όσα διεξήχθησαν στο Ναϊρόμπι της Κένιας και τελικά την παραίτηση τριών υπουργών.

Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα των συνηγόρων του Α. Οτσαλάν να εκπροσωπηθεί στο δικαστήριο διά πληρεξουσίων δικηγόρων του, καθώς δεν κατέστη δυνατόν να εκπροσωπηθεί στη δίκη. Οι συνήγοροι του Κούρδου ηγέτη επικαλέστηκαν ανυπέρβλητο κώλυμα και ότι δεν κατάφεραν εδώ και ένα μήνα να επικοινωνήσουν με τον πελάτη τους, στις φυλακές του Ιμπραλί όπου κρατείται, ώστε να υπογράψει το σχετικό πληρεξούσιο. Είπαν μάλιστα ότι για το θέμα αυτό έχουν ζητήσει τη βοήθεια των ελληνικών αρχών, ώστε μέσω δικαστικής συνδρομής να αποκτήσουν νόμιμη εξουσιοδότηση από τον Α. Οτσαλάν.

Κατηγορούμενοι χτες ήταν 13 άτομα, εκ των οποίων παραβρίσκονταν 10, μεταξύ των οποίων ο Α. Ναξάκης, αρχιπλοίαρχος ε.α., η συγγραφέας Β. Δαμιανάκου - Βασιλοπούλου και η κόρη της Ε. Βασιλοπούλου, στο σπίτι των οποίων φιλοξενήθηκε ένα βράδυ ο Κούρδος ηγέτης, υπάλληλοι του αεροδρομίου του Ελληνικού, ο πιλότος του αεροπλάνου που μετέφερε τον Κούρδο ηγέτη, εκπρόσωποι της ναυλώτριας εταιρίας κ.ά. Οι κατηγορούμενοι διώκονται για αδικήματα κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα. Στο δικαστήριο φυσικά δεν παραβρέθηκε ο Κούρδος ηγέτης Α. Οτσαλάν και οι σύντροφοι-συνοδοί του, η Καγιά Αϊφέρ (Ροζερίν) και ο Γιακάρ Τσεντκίζ.

Οι συνήγοροι του Α. Ναξάκη υπέβαλαν το αίτημα να κληθεί ο Κούρδος ηγέτης, καθώς δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι ο κατηγορούμενος είναι αγνώστου διαμονής, όταν είναι γνωστό ότι βρίσκεται στις φυλακές του Ιμπραλί, και τόνισαν πως η παρουσία του, έστω και μέσω των δικηγόρων του, είναι απαραίτητη.

Παρόντες στο δικαστήριο χτες μεταξύ των άλλων ήταν και οι υπουργοί Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Εξωτερικών την εποχή εκείνη, Αλ. Παπαδόπουλος, Φ. Πετσάλνικος και Θ. Πάγκαλος, αντίστοιχα, καθώς και άλλοι πρώην υπουργοί και βουλευτές (Γερ. Αρσένης, Ν. Κατσέλη, Στ. Παπαθεμελής, Α. Κοσμίδης, Θ. Κασσίμης, Π. Καμμένος, Κ. Μπαντουβάς) που έχουν κληθεί ως μάρτυρες στην υπόθεση.

Από νωρίς έξω από το δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες Κούρδοι σε ένδειξη συμπαράστασης, οι οποίοι μετά το τέλος της διαδικασίας φώναζαν συνθήματα υπέρ του Οτσαλάν.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
«Κισμέτ» ζωδίων και μαγισσών

Πήγα να βρω τα μαγιοβότανα, να βρω τις «χαρτορίχτρες». Αυτές ακριβώς τις μέρες του καινούριου χρόνου μάγισσες, καφετζούδες, μέντιουμ και βέβαια αστρολόγοι του ζωδιακού κύκλου, απατεώνες της λεκανομαντείας, του «ταρό» και τις «αναδρομής» σε μεταφυσικές μετενσαρκώσεις, βρίσκονται στη διάθεση των αφελών. Και κάνουν, βέβαια, χρυσές δουλιές, καλούμενοι να προβλέψουν περί παντός θέματος. Με προφητείες όπως της Πυθίας, της Κασσάνδρας του Τειρεσία και άλλων αρχαίων και σύγχρονων ομότεχνων.

Πηγαίνουν σε μάγισσες και χαρτορίχτρες να βρουν τα μαγιο-βότανα. Νεαρές απροσανατόλιστες, και ώριμες απογοητευμένες, ζητάνε επίμονα τα «σημάδια» για την αποκατάστασή τους, κάτι που ενδιαφέρει, λιγότερο όπως φαίνεται, τον αρσενικό πληθυσμό των αφελών.

- Χρύσωσε, λοιπόν, να διαβάσω το χέρι σου. «Μεγάλη πόρτα βλέπω για σένα και ένα σπαθάτο βλέπω στο κρεβάτι σου». Λεπτομέρειες για τα «επί της κλίνης», στα συγγενικά «σίριαλ» της αποβλάκωσης και της πορνολαγνείας!

Εκεί, όμως, που γίνεται ραγδαία εισβολή αυτές ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες του χρόνου, σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοτηλεοράσεις είναι τα «ωροσκόπια» των αστρολογούντων του ζωδιακού κύκλου.

Εκεί η «μοίρα» μας συνδέεται με επιστημονικοφανείς εκφράσεις όπως: ο ουρανός που εισέρχεται στους Ιχθύς, ο Κρόνος στον Καρκίνο, οι... σχέσεις Κρόνου και Πλούτωνα, του Αρη (ως προς τον Μπους), ο Δίας ως προς τον έρωτα (!) Ακολουθεί η περίοδος όπου ο Ουρανός, εγκαταλείπει τον Υδροχόο, αλλά και οι Δίδυμοι που ενισχύουν τις ερωτικές διαστροφές!

Οταν δεν πατάς γερά στα πόδια σου, όταν δε στηρίζεσαι στις δυνάμεις σου και στην πραγματικότητα, πάντοτε μένουν ανοιχτοί οι ουρανοί και τα ζώδια του «κισμέτ», για να σου υποσχεθούν ανύπαρκτους παραδείσους.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Δικηγορία διαλέγει ο Α. Λυκουρέζος

Δεν προτίθεται να αναστείλει την άσκηση του επαγγέλματός του ο βουλευτής της ΝΔ Α. Λυκουρέζος, παρά τα όσα ορίζει το σχετικό νομοσχέδιο περί «ασυμβιβάστου». Με χτεσινή του δήλωση αναφέρει ότι έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής σχετική επιστολή με την οποία δηλώνει ότι «παραμένει στη μαχόμενη δικηγορία», για να μην απουσιάσει από δίκη της υπόθεσης Οτσαλάν όπου έχει αναλάβει την υπεράσπιση του Α. Ναξάκη και από τη δίκη της «17Ν» όπου παρίσταται ως συνήγορος πολιτικής αγωγής. Οσο δε για τη μελλοντική στάση αναφέρει ότι μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή θα ανακοινώσει τις οριστικές του αποφάσεις.

«Εφυγε» ο Ηλίας Εκμεκτσόγλου

Εναν σεμνό, αγαπητό από όλους νέο αγωνιστή, έχασε τις τελευταίες μέρες το λαϊκό κίνημα της κοινότητας Πεύκων Θεσσαλονίκης. Ο Ηλίας Εκμεκτσόγλου, γιος του Μακρονησιώτη αγωνιστή και μέλους του ΚΚΕ Κυριάκου Εκμεκτσόγλου, έχασε την πολύμηνη μάχη του με την ανίατη αρρώστια και ο θάνατός του βύθισε στη θλίψη και την οδύνη, όχι μόνον την οικογένειά του, αλλά και τις εκατοντάδες φίλους του και ολόκληρη την κοινότητα Πεύκων, που εκτιμούσε τη σεμνότητα, το ήθος και την εντιμότητά του.

Τη νεκρώσιμη ακολουθία, που έγινε το Σάββατο 4 Γενάρη στην εκκλησία των Πεύκων, και την κηδεία του, στα Κοιμητήρια της Κοινότητας, παρακολούθησαν εκατοντάδες συγγενείς και φίλοι του, που με βαριά καρδιά συνόδεψαν τον αγαπημένο τους Ηλία στο στερνό του ταξίδι.

Ο Ηλίας Εκμεκτσόγλου γεννήθηκε στα Πεύκα το 1960 και από μικρός πήρε μέρος στους λαϊκούς αγώνες. Ηταν μέλος της ΚΝΕ, δραστηριοποιήθηκε στο κίνημα ειρήνης και υπήρξε δραστήριο μέλος της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης. Τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεκρού για τον πρόωρο χαμό του Ηλία εξέφρασε η ΚΟΒ Πεύκων του ΚΚΕ, οι μαζικοί φορείς της Κοινότητας και εκατοντάδες φίλοι και γνωστοί του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ