ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συγκέντρωση - διαμαρτυρία στου Μακρυγιάννη

«Θερμή» χρονιά «εγκαινιάζει» η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Φορέων κατά της κατασκευής του Νέου Μουσείου Ακρόπολης στον αρχαιολογικό χώρο Μακρυγιάννη, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που διοργανώνει αύριο, στις 11 π.μ., έξω από το σταθμό «Ακρόπολη» του μετρό και πορεία στην περιοχή Μακρυγιάννη και Κουκακίου.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα, η Συντονιστική καταγγέλλει ότι η σύμβαση της εταιρίας «ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ ΑΕ» που ανέλαβε το περασμένο καλοκαίρι την πρώτη φάση των εκσκαφών στου Μακρυγιάννη, έληξε. Ωστόσο, «συνεχίζει τις προσπάθειες καταστροφής των αρχαιοτήτων και μετά τη λήξη του ωραρίου εργασίας, με ένα ιδιωτικό, ασαφές έγγραφο της εταιρίας προς το υπουργείο Εργασίας, το οποίο επιδεικνύει στην Αστυνομία, για να συνεχίζει τις καταστροφές!». Η σύμβαση, την οποία η Συντονιστική χαρακτηρίζει «παράνομη» έληξε στις 24/12/2002 «και η ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ ΑΕ δε διαθέτει καν πιστοποιητικό διαφάνειας για την υπογραφή συμβάσεων του Δημοσίου από ό,τι γνωρίζουμε». Θυμίζουμε ότι η εταιρία μπήκε στον αρχαιολογικό χώρο για τις εκσκαφές, παρότι η κυβέρνηση γνώριζε ότι εκκρεμούσαν και εξακολουθούν να εκκρεμούν τυπικά ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν στη χωροθέτηση του Νέου Μουσείου Ακρόπολης στον αρχαιολογικό χώρο. Το σοβαρότερο από αυτά τα ζητήματα είναι η καταστροφή των σημαντικών ευρημάτων.

Επιπλέον, η Συντονιστική καταγγέλλει ότι «πίδακες χώματος και καπνού ύψους τουλάχιστον 7 μέτρων ξεπήδησαν επανειλημμένα από τις τρύπες που ανοίγει το μηχάνημα στις αρχαιότητες, ενώ μια οξυγονοκόλληση παρουσίαζε ανεξέλεγκτες διαρροές, δημιουργώντας μια ενδιαφέρουσα εικόνα, αντάξια της καταστροφής και των προοπτικών που την προκαλούν».

Καλοδεχούμενο ιταλικό βραβείο

Το αφιερωμένο στον πολιτισμό και στη σύγχρονη λογοτεχνία μας τεύχος του περιοδικού «Γκουαντέρνι»
Το αφιερωμένο στον πολιτισμό και στη σύγχρονη λογοτεχνία μας τεύχος του περιοδικού «Γκουαντέρνι»
Καλοδεχούμενο είναι κάθε ξένο βραβείο για τη λογοτεχνία μας, καθώς την προβάλλει στο εξωτερικό. Ιδιαίτερα ουσιαστικό είναι ένα βραβείο που της απονέμει, έστω και μια ελάχιστη μερίδα ξένων αναγνωστών της. Τέτοιο είναι το λογοτεχνικό βραβείο «Τζουζέπε Ατσέρμπι», το οποίο καθιέρωσε το 1992 το χωριό Καστέλ Γκοφρέντο στη Μάντοβα της Ιταλίας για να τιμά κάθε χρόνο τη σύγχρονη εθνική λογοτεχνία κάποιας χώρας. Κάθε βραβείο συνοδεύεται και με έκδοση - αφιέρωμα στον πολιτισμό και στη λογοτεχνία της τιμώμενης χώρας, του περιοδικού «Γκουαντέρνι», το οποίο εκδίδει ο Σύλλογος «Τζουζέπε Ατσέρμπι». Το 2002, το βραβείο αυτό αφιερώθηκε στην, άγνωστη στο ιταλικό αναγνωστικό κοινό, σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία και απονεμήθηκε σε δυο σπουδαίους συγγραφείς μας, στην Αλκη Ζέη και στον Παύλο Μάτεσι, για τα μυθιστορήματά τους, «Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα» και «Η μητέρα του σκύλου», αντιστοίχως. Υποψήφια για το βραβείο ήταν και οι συγγραφείς Ιωάννα Καρυστιάνη και Πέτρος Μάρκαρης. Οι δυο βραβευμένοι συγγραφείς προσκλήθηκαν από τη δημοτική αρχή του -ακμαίου βιομηχανικά- χωριού (10.000 κάτοικοι), για να συναντηθούν και να συζητήσουν με τους αναγνώστες των βιβλίων τους και να παραλάβουν τα βραβεία τους σε τελετή που έγινε στις 16/11/2002.

Σε μια προσπάθεια για αλληλογνωριμία μεταξύ ελληνικής και ιταλικής λογοτεχνίας, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου παρουσίασε χτες το βραβείο, προσκαλώντας σαν ομιλητές τον πρόεδρο και τη γραμματέα του προαναφερόμενου συλλόγου Πιέτρο Γκουαλτερότι και Ροζάνα Κολονιέζι, τον διευθυντή του περιοδικού «Γκουαντέρνι» Τζιόρτζιο Κολόμπο, τη λέκτορα της Νεοελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνο, Αμαλία Κολώνια και τους βραβευμένους συγγραφείς. Τους ξένους προσκαλεσμένους παρουσίασε ο διευθυντής του ΕΚΕΒΙ, Χρήστος Λάζος, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία του βραβείου και την προσδοκία για διάδοση της ελληνικής λογοτεχνίας στην Ιταλία και αντίστροφα της ιταλικής λογοτεχνίας στη χώρα μας. Ο Π. Γκουαλτερότι αναφέρθηκε στο βίο και στο ταξιδιωτικό και λογοτεχνικό έργο του δικηγόρου Τζουζέπε Ατσέρνι (γεννήθηκε στο κατεχόμενο από την Αυστριακή αυτοκρατορία Καστέλ Γκοφρέντο στα 1773 και πέθανε περίπου στα μισά του 19ου αιώνα), ο οποίος υπηρέτησε ως διπλωμάτης την Αυστροουγγαρία, καθώς και στον ανιψιό και κληρονόμο του, Τζιοβάννι Ατσέρνι, ο οποίος ως στρατηγός του Γκαριβάλντι συνέβαλε στην επαναστατική απελευθέρωση της Ιταλίας. Η Ρ. Κολονιέζι αναφέρθηκε στην κριτική επιτροπή των 250 επιλεγμένων Ιταλών αναγνωστών (επιστήμονες, απλοί αναγνώστες και μαθητές λυκείων, που, υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους διάβασαν τα υποψήφια για το βραβείο ελληνικά βιβλία) και τόνισε ότι αυτό το βραβείο «δεν έχει σχέση με τα "παιχνίδια" των εκδοτικών οίκων». Οι δυο βραβευμένοι συγγραφείς αναφέρθηκαν στη θερμή υποδοχή που τους επιφυλάχτηκε στο ιταλικό χωριό, ενώ η Αμαλία Κολώνια, η οποία συνέβαλε και στην αφιερωματική έκδοση του περιοδικού «Γκουαντέρνι» (στο τεύχος για τον πολιτισμό και τη σύγχρονη λογοτεχνία μας γράφουν σημαντικοί Ιταλοί ελληνιστές, κριτικοί λογοτεχνίας και άλλοι ειδικοί), επισήμανε ότι «μπορεί από ένα μικρό βραβείο να έρθει και ένα μεγάλο».

«Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται»

Το έργο «Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται» του Σπύρου Μελά ανεβάζει σήμερα το ΚΘΒΕ, σε συνεργασία με τη ΔΕΤΠΑΝ, στο Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης. «Στη σαλάτα βάζουμε λάδι και ξίδι, το λάδι μένει λάδι και το ξίδι ξίδι, ποτέ δε γίνονται ένα». Με αυτά τα λόγια ο Προκόπης, ο ήρωας του έργου, μέσα από τη λαϊκή θυμοσοφία, ξεκαθαρίζει τα πράγματα για την εκπαίδευσή του. Μια εκπαίδευση στον Προκόπη Μπαμπά - Λαό, από την αυτοαποκαλούμενη «υψηλή κοινωνία» που μαϊμουδίζει ξενομανώς... Πρόκειται για έργο ανθεκτικό στο χρόνο, μια κωμωδία ηθών και καταστάσεων, όπου το δραματικό διαδέχεται το κωμικό, μέσα από γεγονότα του χτες, του σήμερα και του αύριο. Σκηνοθεσία: Γιώργος Κιουρτσίδης. Σκηνικά - κοστούμια: Αννα - Μαρία Αγγελίδου. Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Κιουρτσίδης. Παίζουν: Διονύσης Καλός, Σοφία Λάππου, Γιώργος Κώτσος, Ρούλα Αγγελίδου, Χρήστος Παπαστεργίου, Μαρία Αλβανού, Νίκος Παναγιωτίδης, Βασίλης Σεϊμένης, Βίκυ Κανάκη, Θόδωρος Τεκνετσίδης, Γιάννης Βρανάς, Κυριακή Ιωσηφίδου, Δούμα Γιωρένα. Από το Θεατρικό Εργαστήρι «Θέσπις» συμμετέχουν: Αγγέλα Χατζηβασιλειάδου, Στέλιος Πανούσης, Δημήτρης Αϊνάλης, Γεωργία Λαμπίδου, Χρήστος Μιχαηλίδης, Ελένη Γκουμπάντσα. Μπουζούκι: Επαμεινώνδας Σιαπάτας.

Το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης

Το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης (Κυδαθηναίων 17, Πλάκα), οργανώνει μαθήματα κεντήματος για ενήλικες. Τα μαθήματα απευθύνονται σε αρχάριους και στοχεύουν σε μια πρώτη γνωριμία με την τέχνη του κεντήματος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερις δίωρες συναντήσεις: 19,26/1 και 2,9/2 (11πμ). Δηλώσεις συμμετοχής: 210.3239.813, 210.3223.368.

Για νέους μεταφραστές

Σεμινάριο λογοτεχνικής μετάφρασης από τα ιταλικά στα ελληνικά συνδιοργανώνουν το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης - Λογοτεχνία και Επιστήμες του Ανθρώπου, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και οι εκδοτικοί οίκοι «Αγρα», «Καστανιώτης» και «Πατάκης», «με στόχο την ανάδειξη νέων ταλαντούχων μεταφραστών, οι οποίοι θα έχουν στο μέλλον την ευκαιρία να μεταφράζουν την ιταλική λογοτεχνία στα ελληνικά».

Υπεύθυνος του σεμιναρίου είναι ο Νίκος Αλιφέρης (μεταφραστής των Μοντάλε, Ουγκαρέτι). Θα διδάξουν επίσης οι μεταφραστές Ιταλών συγγραφέων: Αννα Παπασταύρου, Χαρά Σαρλικιώτη, Σώτη Τριανταφύλλου, Ανατίος Χρυσοστομίδης. Το σεμινάριο θα διεξαχθεί το Φλεβάρη. Πληροφορίες στο ΕΚΕΜΕΛ (210.3639.520).

Προς χάριν της Προεδρίας...

Τις επόμενες μέρες ξεκινά η πεζοδρόμηση της οδού Αδριανού, από την οδό Αρεως μέχρι την Αποστόλου Παύλου, σύμφωνα με ανακοίνωση της «Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας ΑΕ». Αυτό σημαίνει ότι θα απαγορευτεί η κυκλοφορία στην Αδριανού, εκτός του τμήματος μεταξύ της Αρεως και της Βρυσακίου, εξαιρούνται μόνο οι κάτοικοι και η τροφοδοσία των καταστημάτων.

Η «φούρια» για την έναρξη των εργασιών σχετίζεται με τις ανάγκες της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ και όχι με τις ανάγκες της πόλης. Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», τα συγκεκριμένα έργα προγραμματίστηκαν για το δεύτερο εξάμηνο του 2003, αλλά με εντολή του Κ. Σημίτη το χρονοδιάγραμμα άλλαξε προς χάριν της υποδοχής των Ευρωπαίων ηγετών κάτω από την Ακρόπολη στις 16 του Απρίλη. Η τελετή θα γίνει στην Αρχαία Αγορά και στα έργα περιλαμβάνεται και διαμόρφωση της νέας εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο.

Αποδεικνύεται, λοιπόν, και πάλι, πως η «ενοποίηση» δεν είναι παρά ένα «φτιασίδωμα» του ιστορικού κέντρου της πόλης (ή ό,τι απέμεινε από αυτό) και μάλιστα με χρονοδιαγράμματα που υποτάσσονται στη συγκυρία και όχι σε ένα μακρόπνοο σχεδιασμό.

Διάλεξη με θέμα «Η κοινωνία του Αιγαίου μέσα από τα πρόσφατα ευρήματα της ανασκαφής», θα δώσει ο διευθυντής των ανασκαφών της προϊστορικής Θήρας, καθηγητής Χρίστος Ντούμας, στις 14/1, 7 μμ, στην Αρχαιολογική Εταιρεία (Πανεπιστημίου 22). Τη διάλεξη διοργανώνει η Εταιρεία Στήριξης Σπουδών Προϊστορικής Θήρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ