ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Είμαστε πάντα παρόντες!

Να πάρει χαμπάρι ο κ. Μίλερ πως ο καιρός των: Λίπερ, Γκρέιντι, του Πιουριφόι και των συνεχιστών τους πέρασε. (Κι αν υπάρχουν πρόθυμοι της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που ψήφισαν την επαίσχυντη συμφωνία υποτέλειας, της ετεροδικίας για τους Αμερικάνους, η ιστορία τους έχει ήδη κρίνει...). Δε θα ξαναϋπάρξουνε, όμως, ούτε Λίβανοι, ούτε Γκαζέρτες, ούτε Βάρκιζες για να τους σώσουν! Εμείς, όσοι αγωνιστές ζούμε, όπως και τότε στην Κατοχή, στον πατριωτικό αντιχιτλερικό αγώνα και μετέπειτα, δε φοβηθήκαμε να δώσουμε και τη ζωή μας - χωρίς εγωισμό στα 20 χρόνια της φυλακής μου, στα πρώτα 5 περιμένοντας καθημερινά την εκτέλεση της θανατικής ποινής μου - συνεχίζουμε και σήμερα. Εμείς και κάθε μέλος του Κόμματος δηλώνουμε παρόντες. Το ΚΚΕ και οι σημερινοί αγώνες του, το ΠΑΜΕ, η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», η ΕΕΔΥΕ και οι επιτροπές ειρήνης και άλλοι μαζικοί φορείς που αγωνίζονται ενάντια στην ιμπεριαλιστική παγκοσμιοποίηση και τον πόλεμο είναι γεννήματα από την γκαστριά της ιστορικής στιγμής, της ανάγκης.

Το αναποδογύρισμα του σοσιαλισμού δε μας κατατρόμαξε. Μας στεναχώρησε, μας καθυστέρησε. Μα όμως μας δίδαξε πολύ, μας πείσμωσε να τον ξαναοικοδομήσουμε πιο γερό, πιο σωστό, ανανεωμένο και παντοτινό! Η Εθνική Αντίσταση και όλοι οι κομμουνιστές αγωνιστές δηλώνουμε για άλλη μια φορά παρόντες στον αγώνα με το λαό μας και για τους απανταχού της Γης τους κολασμένους. Μονόδρομος είναι ο αγώνας μας καθώς και όλων των λαών. Αυτό να το καταλάβετε. Μάθετέ το! Εμπρός όλοι στις επάλξεις, ιδιαίτερα αυτό το εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας και της κυβερνητικής υποτέλειας.

ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Μεταμόρφωση

Καταργούν στοιχειώδη δικαιώματα των αγωνιστών

Σε μια απαράδεκτη ενέργεια του ΙΚΑ, που διαγράφει ένσημα πολιτικών κρατουμένων της χούντας, αλλά και σε άλλα... κατορθώματα της κυβέρνησης, αναφέρεται, με επιστολή του, ο αναγνώστης μας Σοφοκλής Θεόδοτος. Γράφει, ανάμεσα στα άλλα:

Πρόσφατα ψηφίστηκε νόμος, που αφορά μέρος ηλικιωμένων ασφαλισμένων του ΙΚΑ. Γι' αυτούς που, ενώ έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας, δεν έχουν τα απαιτούμενα ένσημα για συνταξιοδότηση. Μάλιστα, ο σχετικός νόμος παρουσιάστηκε σαν «Μάννα εξ ουρανού», αφού τους δίνει, έλεγαν, τη δυνατότητα να βγουν στη σύνταξη και με 1.000 ένσημα λιγότερα, απ' αυτά που απαιτούνται κανονικά! Τι συμβαίνει, όμως, στην πραγματικότητα;

Επειδή συγκαταλέγομαι στην «τυχερή» κατηγορία, έσπευσα να ταχτοποιηθώ... αφού, πρώτον, ξεπερνώ κατά 7 χρόνια το απαιτούμενο όριο ηλικίας και, δεύτερον, τα ένσημα που είχα ήταν 3.700 διακόσια περισσότερα απ' αυτά που απαιτούνται. Ωστόσο, η απάντηση που πήρα από την υπεύθυνη του ΙΚΑ ήταν κεραυνός! Τα χίλια εξακόσια είκοσι οκτώ, από το σύνολο που έχετε, μου είπαν, δε συνυπολογίζονται, διότι καλύπτουν το χρονικό διάστημα 1967-1972, που σας είχε εκτοπισμένο η χούντα και κατά συνέπεια δεν ανήκουν στα ...εξαρτημένα!

Αυτά μου δηλώθηκαν από τους υπεύθυνους που έτσι ερμήνεψαν το νόμο! Επομένως, τούτος ο νόμος δεν ήρθε να ευεργετήσει, αλλά να πάρει ό,τι είχε δώσει προηγούμενος νόμος και να ακυρώσει ένσημα που είχαν αναγνωριστεί στους δεσμώτες αγωνιστές κατά τη χουντική περίοδο. Και, έτσι, να στερήσει από τους ελάχιστους πια αγωνιστές, που έχουν απομείνει, μια πενιχρή σύνταξη. Η χούντα, σ' αυτό το θέμα, δηλαδή, ήταν πιο ελαστική από την κυβέρνηση Σημίτη! Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός μας δεν παραλείπει να πλέκει το εγκώμιο των αγωνιστών...

Ανάλογη είναι, επίσης, η στάση της κυβέρνησης με το νόμο - εφιάλτη του υπουργείου Πολιτισμού που έστησε, προκειμένου να καταργήσει τόσο αδιάντροπα τις τιμητικές συντάξεις Ελλήνων συγγραφέων - λογοτεχνών και καλλιτεχνών.

Με τη διπλή μου ιδιότητα: Του αγωνιστή - κοινωνικού επαναστάτη και του συγγραφέα, θέλω να καταγγείλω τον αισχρό εμπαιγμό και την ανίερη καπηλεία, που, χωρίς μέτρο, γίνεται από την τωρινή κυβέρνηση σε βάρος των αγωνιστών κατά της χούντας.

Αγώνας να ματαιώσουμε τα αντιλαϊκά σχέδια

Στην όλη συζήτηση που έγινε στη Βουλή - με αίτημα του ΚΚΕ - για το Κυπριακό και το «σχέδιο ΑΝΑΝ», αν δεν υπήρχε το ΚΚΕ, θα πιστεύαμε πως όλα βαδίζουν ΠΡΙΜΑ! Οτι η Ελλάδα θριάμβευσε στην Κοπεγχάγη, αφού ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ συναγωνίζονταν, στην «ίδια μπάντα», να μας πείσουν πόσο καλά, τάχα, εξελίσσονται τα πράγματα... Ομως, η σούπα χάλασε, καθώς το ΚΚΕ έθεσε σωστά τα ζητήματα για την ενημέρωση του λαού μας. Το ζητούμενο είναι η Κύπρος να υπάρξει ενιαία, ανεξάρτητη, χωρίς ξένα στρατεύματα και αφεντικά (τα βρετανικά στρατεύματα και οι βάσεις τους πρέπει κι αυτά να φύγουν). Ας σταματήσουν, λοιπόν, τις θριαμβολογίες, με τις οποίες πάνε να κρύψουν την ευρωδιχοτόμηση τα κόμματα του δικομματισμού και της κεντροαριστεράς.

Είναι γνωστό πως η άρχουσα τάξη στη χώρα μας πάντα στηρίζει και αποδέχεται τις εντολές της ΕΕ και των ΕυρωΝΑΤΟικών αφεντικών της. Ακόμα και για τον Ευρωστρατό - που είναι «σκούφια» του ΝΑΤΟ - είπαν ψέματα, πως, τάχα, θα είναι δύναμη ειρήνης!

Συναγωνιστές, τώρα χρειάζεται αγώνας σκληρότερος. Πέρα απ' το Κυπριακό, και δίπλα στην επιτυχία της ...ζεϊμπεκιάς, έχουμε και την ...επιτυχία της Ευρωπροεδρίας τώρα! Αλλά νέοι συναγωνιστές και παλιοί σύντροφοί μας γυρίζουν και προχωρούν μαζί για να ματαιώσουν και το βάρβαρο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ για το αιματοκύλισμα του ιρακινού λαού.

Η κομματική μας πείρα και ζωή δείχνουν ότι μπορούμε να βαδίζουμε δυνατά, σωστά, γιατί βρήκαμε το σωστό προσανατολισμό μας. Εμείς έχουμε διδαχθεί τι θα πει πάλη, αγώνας ζωής ή θάνατος και δε φοβόμαστε, όσο και άγρια μέσα αν μεταχειρίζονται για να χτυπήσουν το ΚΚΕ και μαζί το λαϊκό κίνημα. Δε θα τους περάσει! Τούτη τη στιγμή, επιτέλους, ξεπροβάλλουν νέοι αγώνες δυνατοί και θα υπάρξουν πολύ μεγαλύτεροι στο μέλλον. Είμαστε αισιόδοξοι και αποφασισμένοι.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΝΑΠΛΙΔΗΣ
Αμφιάλη

ΚΑΤΩ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ!

Ο φίλος αναγνώστης Νίκος Κ. Γιανιτσιώτης, αντί επιστολής, μας έστειλε αυτό το σκίτσο - απάντηση στη σχεδιαζόμενη ιμπεριαλιστική επίθεση των ΗΠΑ ενάντια στο ΙΡΑΚ με τον τίτλο: Κάτω ο πόλεμος! Ζήτω η ειρήνη! Σώστε τα παιδιά του ΙΡΑΚ από τα χέρια των δήμιων τρομοκρατών ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και της ΑΓΓΛΙΑΣ.

ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ «Ρίζο»

Ο νόμος της ετεροδικίας...

Αρβανίτης Νίκος, Βούλα. Στη Βουλή των Ελλήνων (Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας, 5.12.02) ψηφίστηκε ένας κατάπτυστος νόμος από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ (με δυο - τρεις εξαιρέσεις), που ούτε λίγο ούτε πολύ λέει: «Σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω»! `Η προς το λαϊκότερο, «πήδησέ» μας, κύριε Αμερικάνε, πάτησέ μας με το αυτοκίνητό σου, μέθυσε στα μπαρ κι έλα ύστερα να μας δείρεις... ο νόμος μας σε προστατεύει. Ο νόμος της ετεροδικίας... Ας μην ξεχνάμε το στυγερό έγκλημα από το λοχία Αμερικάνο στο Καλαμάκι, που σκότωσε το δοξασμένο στρατηγό, αρχηγό του ΕΛΑΣ, Στέφανο Σαράφη, αλλά και τόσα άλλα μεγάλα εγκλήματα, γιατί έτσι το θέλησαν οι γραικύλοι Ελληνες, που ψήφισαν τους νομούς της ετεροδικίας.

Εκεί, λοιπόν, φτάσαμε, ύστερα από 50 χρόνια, να υπάρχουν Ελληνες που ψηφίζουν τέτοιους νόμους χωρίς να ντρέπονται. Και να κοιμούνται ήσυχοι, γιατί σαν αντιπρόσωποι του λαού έκαναν το καθήκον τους! Ντροπή τους. Αλλά έχει ο καιρός γυρίσματα... Σύντομα θα έρθει ο καιρός που θα ντρέπονται, όσοι από τους «σοσιαλιστές» αντιπροσώπους του λαού και όσοι από τους εθνικόφρονες νεοδημοκράτες έβαλαν τις υπογραφές τους. Κάποτε και τα παιδιά τους θα τους οικτίρουν.

«Εάλω το κράτος»

Ηλίας Απόστολος. Ανομήματα, αμαρτήματα, αδικήματα, εγκλήματα, πολλά συμβαίνουν κατά τη διοίκηση που ασκούν τα κυβερνητικά και διοικητικά όργανα του κράτους. Κακή και μη χρηστή διοίκηση, είναι ο κανόνας.

Εχει επικρατήσει σε όλη την ελληνική επικράτεια η πλήρης ατιμωρησία των παραβατών των νόμων, αυτών που ασκούν κυβερνητική διοίκηση ως εντεταλμένα όργανα του κράτους. Ουδείς που παρανομεί ή κακοδιοικεί αποβάλλεται, απολακτίζεται, απορρίπτεται από την κυβερνητική και διοικητική δομή του κράτους...

Η ατιμωρησία που επικρατεί έχει αποθρασύνει πλήρως τους παραβάτες του Συντάγματος και των νόμων. Γι' αυτό έχουμε, ήδη, φθάσει και έχουμε εισέλθει σε καθεστώς γενικευμένης δημόσιας διαφθοράς και ηθικής σήψης. Εάλω το κράτος!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ